La UE està disposada a actuar sola en #DigitalTax si no hi ha cap acord global en 2020

| Octubre 1, 2019

Els comissaris designats de la Unió Europea van dir que el bloc hauria d’acordar un impost digital si no s’arribava a cap acord sobre aquest tema a nivell global a finals de l’any vinent, augmentant la pressió sobre les multinacionals acusades de pagar massa poc, escriu Francesco Guariscio de Reuters.

En les respostes per escrit als legisladors de la UE publicats divendres (27 de setembre), els comissaris que van arribar també van assenyalar les seves prioritats sobre les normes fiscals i les reformes financeres del bloc.

Els esforços per revisar la fiscalitat de les empreses per reflectir els beneficis de les multinacionals digitals no han produït resultats, ja que els diferents països tenen diferents enfocaments en matèria d'impostos.

"Si no es pot arribar a un acord efectiu fins al final de 2020, la UE hauria d'estar disposada a actuar sola" sobre un impost digital, va dir Margrethe Vestager, vicepresidenta de la comissió, que serà responsable de la política i la competència digitals.

El comissari designat per a la fiscalitat, Paolo Gentiloni, es va fer ressò dels seus comentaris i va dir que intentaria evitar que els governs de la UE poguessin vetar decisions en matèria tributària. Un grapat d’estats de la UE es van oposar l’any passat a un acord a tot el bloc sobre l’impost digital. .

Els nous comissaris hauran de prendre possessió del càrrec al novembre després de rebre la llum verda definitiva dels legisladors de la UE en audiències a partir de la setmana que ve.

Gentiloni també va dir que, com a part de la lluita contra l'evasió fiscal i l'evitació d'impostos, les jurisdiccions incloses a la llista dels paradisos fiscals de la UE haurien de ser objecte de sancions comunes. Actualment no hi ha cap coordinació sobre sancions financeres de la UE.

A mesura que el creixement s'alenteix, els comissaris de la UE també van assenyalar les seves mesures preferides per reactivar l'economia, amb Gentiloni d'Itàlia pressionant la marxa fiscal i Valdis Dombrovskis de Letònia que demanava una "política fiscal responsable".

"Intentaré que la Comissió apliqui el Pacte d'Estabilitat i Creixement aprofitant al màxim la flexibilitat permesa en les regles", va dir Gentiloni, repetint les trucades recurrents de polítics italians que veuen els requisits fiscals del bloc com a estrictes.

Dombrovskis, que decidirà juntament amb Gentiloni com aplicar les regles en els propers cinc anys, va ser més prudent, confirmant la seva reputació de defensor de la disciplina fiscal.

"Hem d'estar atents als possibles riscos per a l'estabilitat econòmica i financera i preservar les finances públiques sostenibles", va dir. Però també va demanar més inversió pública per part d’estats amb deutes baixos, com Alemanya o Països Baixos.

En observacions que podrien reduir-se menys bé en països amb deutes elevats com Itàlia o Grècia, Dombrovskis va dir que calia mesures per animar els bancs a reduir la seva exposició a bons emesos pels seus estats d'origen.

Els estats amb un gran endeutament temen que una empenta que els bancs diversifiquin en la seva participació de bons sobirans puguin augmentar els rendiments del seu deute públic, ja que els prestadors nacionals descarregessin paper més arriscat en favor de títols més segurs.

Dombrovskis també va instar a accelerar les reformes que podrien ajudar els bancs a vendre els seus préstecs incobrables, la quantitat dels quals en relació amb el total dels préstecs està disminuint, però segueix sent elevada a Itàlia, Grècia, Xipre i Portugal.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, economia digital, Mercat únic digital, societat digital, La tecnologia digital, EU, Comissió Europea

Els comentaris estan tancats.