"Regla arbitrària per capritx" viva a #Turkmenistan

| Octubre 2, 2019

Els funcionaris governamentals que es troben en el càrrec un dia i empresonat indefinidament l’endemà és el tipus d’imaginació que passava els dies de la Cortina de Ferro o en un estat sud-americà fallit. Però el capritxós i arbitrari domini del capritx viu i es troba bé a l'ombra i la seva subexposició de la República de l'Àsia central de Turkmenistan.

La setmana passada, el ministre de Comerç turc, Amandurdy Ishanov, va ser lliurat de manilles a una de les presons notòriament abusives del règim al costat de nombrosos homes condemnats després de "confessar-se" públicament una acusació de corrupció llançada per l’imprevisible governant del país, Gurbanguly Berdymukhammedov. La dubtosa admissió davant un tribunal turcomani va tenir lloc amb tots els temes d’un judici demostratiu, amb testimonis anònims que van afirmar que les autoritats estaven motivades pel desig de semblar proactiu per combatre la corrupció. Sens dubte, també es van establir algunes puntuacions personals dins del règim.

El president de Turkmenistan, que es va fer càrrec del dictador de l'època independentista, Sapurmarat, "Turkmenbashi" Niyazov, a 2006, és conegut per les seves realistes acrobàcies surrealistes. Aquestes actuacions serien divertides si no fossin les accions d’un dictador modern molt real i incloguessin l’aixecament d’una barraca abans d’aplaudir ministres per a la seva emissió als mitjans estatals, protagonitzant un vídeo en què dispara rifles i llança ganivets mentre lluitava combats d’herois d’acció, i apareixent amb veus doblades en un musical especial de vacances de Nadal. Atès que es tracta d’un home que també gasta els diners dels seus pobres a les estàtues eqüestres daurades d’ell mateix, no s’omple de confiança quant a la seva propensió a l’objectivitat judicial.

Si Ishanov és culpable de fet, els seus crims representen una caiguda a l’oceà per aquest estat endarrerit i corrupte. Un recent informe del respectat think tank del Regne Unit El Centre de Política Exterior descriu la corrupció com "una característica endèmica de la vida econòmica de Turkmenistan", amb Transparency International el qualificant 161st de 180 països enquestats. Segons els informes, els familiars de Berdymukhammedov es beneficien de les arques de l'Estat, amb fons públics mitjançant empreses públiques afiliades a càrrec de membres de la família del president.

Quan el denunciat Ishanov comenci el seu temps com a convidat del govern, tindrà un futur descarat. No només ha estat empresonat per un període indeterminat i no divulgat, sinó que també haurà de fer front a tortures i condicions no sanitàries. El Turkmenistan té un horrible registre de drets humans, amb l'Índex de transformació de Bertelsmann qualificat de 119th fora de 129, i un rànquing de 204th de 2010 a l'índex de Freedom House Freedom in the World. L’Oficina d’Afers Exteriors i del Commonwealth enumera el Turkmenistan com a país prioritari en drets humans i l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa ha criticat el règim per no tenir cap requisit previ d’un procés democràtic.

Els crítics del govern poden trobar-se empresonats sense judici adequat per períodes indefinits, amb els parents mantinguts completament a les fosques quant al destí dels seus éssers estimats. Alguns dissidents simplement desapareixen del tot, de la manera que qualsevol persona que s’atreveixi a criticar el règim soviètic es pugui trobar “sense persona” a la 20th segle. Els interns no tenen accés a representació legal, professionals mèdics externs ni a contactar amb organitzacions de control internacionals. La "Campanya Prove Són Aliva" també ha documentat les pallisses a presons i altres pràctiques inhumanes dins del sistema.

El sobtat saqueig d’un ministre de comerç se sent com l’acció d’un règim desesperat. El govern s'enfronta a les palla per trobar un gran avenç per a l'economia que destaca, ja que busca inversions estrangeres. El seu fracàs sistemàtic per fer-ho i el fracàs repetit de Berdymukhammedov per acceptar la responsabilitat es combinen per donar la forta impressió que Ishanov pot ser un boc expiatori massa convenient.

Sense una reforma interna seriosa, és poc probable que la imatge de Turkmenistan com a perspectiva d’inversió millori. El seu panorama inversor està ple de risc inherent, tant financer com reputacional. La contractació es realitza sobre la base de connexions personals i polítiques amb funcionaris del règim, i les pobres finances públiques i la manca de moneda han comportat repetidament l’impagament de contractes. No només hi ha una manca de liquiditat; hi ha una impecuniositat directa del govern.

Hi ha un abús en sèrie dels drets dels inversors; el Grup Cakiroglu va suspendre les seves operacions a Turkmenistan a 2018 després que el govern hagués deure diversos milions de dòlars pel govern i els productors agrícoles han vist que els seus actius es van apoderar tan aviat com es van rendibilitzar. La companyia de telecomunicacions MTS, amb seu a Rússia, va ser testimoni de la seva llicència per utilitzar infraestructures de telecomunicacions estatals de forma arbitrària i va acabar de forma sobtada en un acte que va restablir un monopoli a l'operador estatal i les pèrdues per MTS per milions. Tampoc no es fa confiança a les empreses turqueses a l'estranger: l'Agència Europea de Seguretat de l'Aviació va prohibir a les companyies aèries de Turkmenistan volar dins de l'espai aeri de la UE per motius de seguretat.

Les empreses del sector privat que operen dins del Turkmenistan tenen risc d'exposar-se a cadenes de subministrament que poden incloure treballs forçats; sobretot durant la collita de cotó, milers de persones es veuen obligades a casa seva i els seus treballs regulars a recollir cotó als extensos camps de Turkmenistan. El treball conduït i no remunerat inclou l’ús de nens.

Si bé la necessitat de la reestructuració econòmica del Turkmenistan es manté sense atenció i la seva gent s’atansa en la pobresa, la persecució dels dissidents polítics i l’abús dels presos continua. Fa dues setmanes es va documentar la mort de dos graduats a la presó; havien estat empresonats pel suport del clergue turc Fethullah Gulen, i un altre partidari de Gulen, Alisher Mukametgulyev, se li nega contínuament assistència mèdica urgent mentre està detingut a la presó d'Ovadan-Depe. El règim també practica l'empresonament d'objectors de consciència.

A mesura que la crisi econòmica s'aprofundeix, Berdymukhammedov no pot cercar més oficials. En economies de comandaments estadístics, com els de Turkmenistan, els individus busquen la protecció i els avantatges que aporta, però en aquest país post-soviètic no reformat sembla que ningú, tret del propi president, és realment segur.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU

Els comentaris estan tancats.