Les noves regles fan que els #HouseholdApiances siguin més sostenibles

| Octubre 2, 2019

En un esforç continuat per reduir la petjada de carboni d’Europa i fer més econòmiques les factures d’energia per als consumidors europeus, la Comissió ha adoptat noves mesures d’ecodisseny per a productes com ara refrigeradors, rentadores, rentaplats i televisors. La millora de l'ecodisseny dels productes contribueix a l'aplicació del principi "Eficiència energètica primer" Prioritat de la Unió Energètica de la UE.

Les mesures inclouen per primera vegada els requisits de reparabilitat i reciclabilitat, que contribueixen a objectius d’economia circular millorant la vida útil, el manteniment, la reutilització, l’actualització, la reciclabilitat i la manipulació de residus dels electrodomèstics.

La vicepresidenta de Treball, Creixement, Inversió i Competitivitat de la Comissió Europea, Jyrki Katainen, va dir: "Tant si es pot afavorir la reparabilitat com si es millora el consum d'aigua, un disseny ecològic intel·ligent ens fa servir els nostres recursos de manera més eficient, aportant clars beneficis econòmics i ambientals. Les xifres parlen per si soles: aquestes mesures poden estalviar les llars europees de mitjana 150 € anuals i contribuir a un estalvi d’energia igual al consum anual d’energia de Dinamarca per 2030. Amb passos concrets com aquests, Europa en general està adoptant l’economia circular en benefici dels ciutadans, el nostre entorn i les empreses europees. "

El comissari d’Acció Climàtica i Energia, Miguel Arias Cañete, va dir: “Juntament amb les etiquetes energètiques més intel·ligents, les nostres mesures d’ecodisseny poden estalviar molts diners als consumidors europeus, a més d’ajudar la UE a reduir les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle. L'ecodisseny és, doncs, un element clau en la lluita contra el canvi climàtic i una contribució directa a l'assoliment dels objectius marcats en l'Acord de París. A mesura que avançem cap al nostre objectiu a llarg termini d’una UE totalment descarbonitzada per 2050, la nostra estratègia d’eficiència energètica i ecodisseny serà cada cop més important ”.

Comentant l’adopció de les mesures, Monique Goyens, directora general de BEUC, l’Associació Europea del Consumidor, va dir: “Els nous requisits de reparació ajudaran a millorar la vida útil dels aparells quotidians que actualment fallen massa ràpidament. És imprescindible posar de relleu l’actual tendència “desgavellada”, que esgota els recursos naturals i buida les butxaques dels consumidors. És una excel·lent notícia que la salut dels consumidors estarà millor protegida, gràcies a menys bombetes que parpellegen i a l’eliminació de retardants de flama nocius a les pantalles de TV. La UE ha començat amb cinc productes que la majoria de consumidors tenen a casa i animem els legisladors a reparar les categories de productes. "

Paolo Falcioni, director general d’APPLiA, l’associació europea d’aparells d’electrodomèstics, va dir: “Els nous requisits ambiciosos d’ecodisseny sobre la millora de l’eficiència dels recursos són una eina per garantir que tots els actors juguin les mateixes regles i avancin. Cultura circular concepte. Sempre que les autoritats de vigilància del mercat puguin disposar de recursos i coordinació suficients per afrontar noves dificultats per verificar el compliment de la llei. "

Chloé Fayole (directora de programes i estratègies de l'ONG ambiental ECOS) va comentar en nom de la Productes frescos campanya, liderada per ECOS (European Environmental Citizens Organisation) i el EEB (European Environmental Bureau): “L’ecodisseny continua sent una història d’èxit europea, en termes d’estalvi d’energia i ara de reparabilitat dels productes. Tenir als europeus el dret de reparar els productes que posseeixen és de sentit comú i, per tant, acullem les decisions que ha pres la UE. "

La Comissió estima que aquestes mesures, juntament amb la etiquetes energètiques adoptades el 11 March, lliurarà 167 TWh d’estalvis energètics finals per any per 2030. Això equival al consum energètic anual de Dinamarca i correspon a una reducció de més de 46 milions de tones de CO2 equivalent. Aquestes mesures poden estalviar les llars europees de mitjana 150 € a l’any.

Aquests estalvis se superen als assolits pels requeriments d’etiquetatge energètic i ecològic existents, que preveuen que un estalvi energètic anual d’uns 150 Mtoe (milions de tones equivalents de petroli) per 2020, aproximadament equivalent al consum d’energia primària anual de Itàlia. Per als consumidors, això suposa ja un estalvi mitjà de fins a 285 € anuals en les factures energètiques domèstiques.

Propers passos

Després de l'adopció d'avui, els textos es publicaran al Diari Oficial de la Unió Europea en les properes setmanes i entraran en vigor 20 dies després.

Fons

Després d’un procés de consulta, la Comissió ha adoptat les normes d’execució d’ecodisseny 10, que estableixen l’eficiència energètica i altres requisits per als grups de productes següents: refrigeradors; rentadores; rentaplats; pantalles electròniques (inclosos televisors); fonts de llum i engranatges de control separats; fonts d'alimentació externes; motors elèctrics; refrigeradors amb funció de venda directa (per exemple, neveres en supermercats, màquines expenedores de begudes fredes); transformadors de potència; i equips de soldadura.

Més informació

Preguntes i respostes

Més informació sobre etiquetatge energètic i ecodisseny

Primer principi de l'eficiència energètica Estratègia de la Unió Energètica

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , ,

categoria: Una primera pàgina, medi ambient, EU, Comissió Europea, Desenvolupament sostenible, Residus

Els comentaris estan tancats.