Els aeroports de 50 ara són #CarbonNeutral a Europa

| Octubre 16, 2019
Al capdavant del COP25, que comença a iniciar-se a Santiago de Xile el mes que ve, l’organisme de comerç aeroportuari europeu ACI EUROPE ofereix una actualització sobre els avenços dels aeroports per assolir el seu compromís d’arribar als aeroports 100 amb neutre de carboni per 20301. Aquest compromís és un important pas intermedi cap a la seva visió i compromís 2050 net zero2 - que forma part de l'estratègia més àmplia de sostenibilitat dels aeroports3 llançat el passat mes de juny per ACI EUROPE.

Amb la reeixida actualització de sis aeroports de Lapònia4 operada per Finavia (l’operador aeroportuari finlandès) fins al nivell 3 + Neutralitat de l’estàndard de gestió global de CO2, Airport Carbon Accreditation, ara hi ha aeroports 50 neutres al carboni a Europa5.

El director general d’ACI EUROPE, Olivier Jankovec, va dir: “Només 3 anys després d’haver estat compromès amb 100 aeroports neutres de carboni per 2030, la indústria aeroportuària europea està a la meitat de la consecució d’aquest objectiu. Els aeroports 50 que s'han convertit en neutres en el carboni en virtut de l'Acreditació de carboni de l'aeroport acullen una quarta part del trànsit de passatgers del continent, amb una combinació de centres importants i aeroports regionals més petits.

Actualment, la neutralitat del carboni representa el màxim nivell de rendiment de gestió del carboni en virtut de l'Acreditació de carboni de l'aeroport. Per arribar-hi, els aeroports han de reduir al màxim les emissions de CO2 d’aquestes fonts sota el seu control i compensar les restes emissions residuals amb la inversió en compensacions de carboni d’alta qualitat. Els aeroports neutres de carboni del nivell 3 + de l'Aeroport de l'Acreditació de Carboni han de proporcionar evidència de realitzar totes les accions requerides pel programa (mapar les seves emissions, reduir-les i involucrar les parts operatives del lloc de l'aeroport) abans de invertir en compensacions de carboni. .

Jankovec va afegir: "Si bé el concepte de zero zero no permet compensar, assolir la neutralitat del carboni permet que els aeroports creixin cap a una progressiva gestió i restriccions de CO2 més ambicioses. Amb el compromís de la indústria aeroportuària europea d’assolir les emissions netes de CO2 Net Zero sota el seu control per 2050, una prioritat absoluta, els aeroports europeus continuen el seu ritme constant per assolir els objectius entre el seu nivell actual de gestió del carboni i l’objectiu ambiciós que es preveu. "

Niclas Svenningsen, que encapçala la iniciativa Climate Neutral Now a la Secretaria de la Convenció Marc per al Canvi Climàtic de les Nacions Unides (UNFCCC) a Bonn, Alemanya, va comentar: . Observem que l’impuls dels aeroports que s’han creat a través dels seus avenços durant una dècada durant l’acreditació de carboni de l’aeroport s’ha vist galvanitzat encara més per la creixent urgència per respondre a l’emergència climàtica. »

Va afegir: «Els aeroports europeus continuen sent un exemple a seguir en el camp de les accions no estatals per fer front a l’emergència climàtica. Tot i que tenen la vista sobre el gran objectiu d’arribar a les emissions de carboni net de zero de les seves operacions per part de 2050, continuen la seva tasca incremental per reduir el seu impacte climàtic. Aquest és exactament el tipus de lideratge de la indústria que necessitem per afrontar el desafiant inèdit i sense precedents que representa el canvi climàtic. "

1Consulteu la promesa aquí

2Obteniu més informació sobre el compromís de Net Zero mitjançant 2050 aquí.

3Descarregueu la vostra còpia de l’estratègia de sostenibilitat ACI EUROPE aquí.

4Aeroports de Lapònia: Enontekiö (ENF), Ivalo (IVL), Kemi-Tornio (KEM), Kittilä (KTT), Kuusamo (KAO) i Rovaniemi (RVN)

5Descarregueu la llista completa dels aeroports amb neutre de carboni aquí:
La llista completa dels aeroports amb neutre de carboni.pdf

El IPCC (Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic) ha estimat que les emissions totales de CO2 de l'aviació representen el 2% de l'impacte de les emissions globals sobre el canvi climàtic. D’aquesta xifra, les operacions pròpies dels aeroports només representen el 5%.

L’acreditació de carboni aeroportuari és l’únic estàndard mundial per a la gestió del carboni als aeroports. El seu objectiu és fomentar i permetre als aeroports reduir les seves emissions. Dins el seu marc, els aeroports poden acreditar-se a quatre nivells d’acreditació progressivament ambiciosos: Cartografia, reducció, optimització i neutralitat.

S'administra de forma independent, està homologada institucionalment i ja ha obtingut elogis de l'Organització de l'Aviació Civil Internacional (OACI), la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC) i la Comissió Europea (CE).

Originalment desenvolupat i llançat per ACI EUROPE el juny de 2009, Airport Carbon Accreditation es va estendre als aeroports d'Àsia i el Pacífic, al novembre 2011 (en col·laboració amb ACI Àsia-Pacífic) i als aeroports africans al juny 2013, (en col·laboració amb ACI Àfrica) , Aeroports nord-americans al setembre 2014 (en col·laboració amb ACI-NA) i aeroports a Amèrica Llatina i el Carib 2014 (en col·laboració amb ACI-LAC).

Per conèixer quins aeroports estan certificats i el seu nivell de certificació, feu clic aquí.

ACI EUROPE és la regió europea de Airports Council International (ACI), l’única associació professional mundial d’operadors aeroportuaris. ACI EUROPE representa més dels aeroports de 500 als països europeus 45. Els nostres membres faciliten més del 90% del trànsit aeri comercial a Europa: 2.3 mil milions de passatgers, 21.2 milions de tones de mercaderies i 25.7 milions de moviments d’avions a 2018. En resposta a l’emergència climàtica, el mes de juny 2019 els nostres membres es van comprometre a aconseguir les emissions netes de carboni zero per a les operacions sota el seu control per part de 2050, sense compensar.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, La qualitat de l'aire, Aviació / aerolínies, Negocis, Canvi climàtic, les emissions CO2, medi ambient

Els comentaris estan tancats.