#IPU - Nombre rècord de nous casos de parlamentaris perseguits al món

| Octubre 18, 2019

A l'Assemblea 141st de la UIP a Belgrad, Sèrbia, els parlaments membres de la UIP van condemnar violacions de drets humans contra un nombre rècord de nous casos de diputats maltractats. El Comitè de Drets Humans dels Parlamentaris de l’UIP, l’únic organisme internacional amb competències exclusives per donar suport als diputats en perill, va examinar els casos de parlamentaris de 305 en països de 10 els drets suposadament dels quals s’havien vulnerat els drets humans.

Detalls complets de totes les decisions estarà disponible aquí. Més de la meitat dels casos són queixes noves, principalment de Veneçuela, el Iemen, la República Democràtica del Congo, Sierra Leone i Líbia. La majoria dels casos es refereixen a diputats opositors (83%) i un cinquè són dones diputades (21%). Veneçuela El nombre de casos de diputats veneçolans examinats pel comitè va ascendir a parlamentaris de 96 des de la seva última sessió a l'abril. Hi ha casos nous de 32, tots procedents de la coalició del Partit de la Taula rodona d'Unitat Democràtica (MUD) de l'Assemblea Nacional de Veneçuela.

La coalició MUD va obtenir una majoria a l'Assemblea Nacional després de les eleccions a 2015 i s'oposa al govern del senyor Nicolas Maduro. El Govern no ha proporcionat cap finançament a l'Assemblea nacional des de l'agost de 2016. La UIP està preocupada per la intimidació generalitzada i sistemàtica dels parlamentaris del MUD, que ha assolit nous registres i insta el Govern de Veneçuela a aturar immediatament aquestes represàlies. El Comitè es va reunir per separat amb membres del MUD de l'Assemblea Nacional i membres del grup parlamentari de la Bloque de la Patria que dóna suport a Nicolas Maduro per escoltar les dues parts.

La UIP demana al Govern de Veneçuela que accepti la petició de l'UIP de fa temps per a una missió de descobriment de fets per resoldre els problemes de drets humans i ajudar a trobar una solució a l'atac polític actual. Turquia El Comitè va examinar els casos de parlamentaris actuals i antics parlamentaris de 57 tots del partit de l'oposició, el Partit Democràtic Popular (HDP). Des del mes de desembre de 2015, hi ha centenars de processos en processos penals i de terrorisme contra parlamentaris actuals i antics HDP de tot Turquia.

Des de 2018, els actuals parlamentaris i els antics parlamentaris de 29 han estat condemnats a pena de presó. Vuit parlamentaris actuals i anteriors es troben en detenció preventiva o compleixen penes de presó, inclosos els ex-copresidents de HDP, Selahattin Demirtaş i la Sra. Figen Yüksekdağ. Al juny, 2019, una delegació de parlamentaris de la UIP, inclosa la presidenta de la UIP, Gabriela Cuevas Barron, va estar a Turquia en una missió de recerca de fets per avaluar la situació sobre el terreny. La missió va concloure que les autoritats presenten sistemàticament als parlamentaris de HDP com a terroristes i la seva tasca parlamentària com a terrorisme tot i que el HDP és un partit polític autoritzat legalment a Turquia.

La delegació també va posar de manifest les violacions del dret a la lliure expressió dels parlamentaris de HDP. Iemen El Comitè va avaluar els casos de membres del parlament de 69 del Iemen, tots elegits a les darreres eleccions parlamentàries a 2003. Les denúncies van des d’un intent d’assassinat, segrest, detenció arbitrària fins a la destrucció de béns. Des de l'inici de la crisi política a 2011 i l'esclat de la guerra a 2015, dues faccions diferents pretenen encarnar el Parlament iemenita: el parlament de Sana'a als territoris sota el control de la milícia houthi i els parlamentaris que fugien de Sana "i que pertanyen al govern reconegut internacionalment del Sr. Abdrabbuh Mansur Hadi. Els casos examinats pel comitè es refereixen a membres del parlament que fugien de Sana'a i dels governorats veïns sota el control de la milícia houthi. El setembre de la 10, el 2019, la Cambra de Representants amb seu a Sana'a hauria elevat la immunitat parlamentària de 35 dels parlamentaris de la 69 per permetre que els procediments penals per acusacions de traïció siguin endavant, que són punibles amb la mort.

La UIP fa un seguiment estret de la situació i fa una crida a que totes les parts es reuneixin per trobar una solució a l’actual atzucac. Brasil El Comitè va admetre el cas del senyor Jean Wyllys, membre de la Cambra de Diputats brasilera des de 2010. És el primer membre del Congrés brasiler obertament gai i un conegut partidari dels drets de la comunitat de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexos (LGBTI). Wyllys ha estat assetjat i objecte d’intimidació des que va ser elegit parlamentari per la seva orientació sexual i les seves opinions polítiques. El mes de gener de 2019, el senyor Wyllys va decidir renunciar a la seva seu parlamentària i exiliar-se a causa de les reiterades amenaces i el suposat fracàs de les autoritats brasileres en oferir-li la protecció adequada. La decisió del senyor Wyllys d'abandonar el país també va estar influenciada per l'assassinat de la senyora Marielle Franco al març de 2018, membre del consell local que també va ser partidari vocal dels drets LGBTI. Dos ex-agents de la policia van ser arrestats al març de 2019 per la seva presumpta implicació en aquest assassinat.

El Comitè dels Drets Humans dels Parlamentaris de la UIP té còpies d’amenaces i actes d’intimidació realitzats durant els últims tres anys, així com les sol·licituds de protecció del senyor Wyllys a la policia i a les autoritats parlamentàries. Líbia El Comitè va examinar el cas de la diputada libia Seham Sergiwa, un membre independent de la Cambra de Representants a Tobruk i un crític manifest de l'ofensiva militar actual. Per informar de les seves deliberacions, el Comitè de la UIP es va reunir als primers i segons vicepresidents de la Cambra de Representants a Tobruk. La senyora Sergiwa va ser segrestada de la seva llar a Benghazi el juliol de 2019. Des del segrest, la UIP ha pressionat les autoritats líbies perquè prenguin mesures. Tres mesos després, sense cap signe de vida, hi ha una preocupació creixent per la sort de la Sra. Sergiwa. La UIP insta les autoritats libianes a fer tot el possible per localitzar la Sra. Sergiwa i assegurar el seu alliberament immediat. Uganda El Comitè va examinar les violacions dels drets humans de cinc diputats ugandesos, quatre independents i un del partit de l'oposició. Les infraccions inclouen tortura, detenció arbitrària, falta de judici just i violacions de la llibertat d’expressió. Un dels diputats, el senyor Robert Kyagulanyi Ssentamu, més conegut com Bobi Wine, un cantant popular, ha estat un crític vocal del Govern i sotmès a una campanya d’intimidació.

La UIP ha sol·licitat una missió de recerca de fets al país per reunir-se amb les branques executiva i judicial. La Sra. Rebecca Kadaga, presidenta del Parlament d’Uganda, s’ha mostrat partidària de la missió. La UIP està esperant l'autorització formal de les autoritats ugandeses per poder viatjar a Uganda per a la missió. Sierra Leone i República Democràtica del Congo El Comitè de la UIP va examinar noves queixes a Sierra Leone i a la República Democràtica del Congo (RDC). El Comitè va declarar inadmissible la queixa sobre Sierra Leone i va decidir ajornar una decisió sobre l'admissibilitat de la denúncia a la RDC. Antecedents La UIP és l’organització mundial de parlaments. Va ser fundada 130 anys enrere com la primera organització política multilateral del món, fomentant la cooperació i el diàleg entre totes les nacions.

En l'actualitat, la UIP està formada per parlaments de membres nacionals de 179 i òrgans parlamentaris regionals de 12. Promou la democràcia i ajuda als parlaments a ser més forts, més joves, equilibrats entre gèneres i més diversos. També defensa els drets humans dels parlamentaris a través d’un comitè dedicat format per diputats d’arreu del món. Dues vegades a l'any, la UIP convoca més de delegats i socis parlamentaris de 1,500 en una assemblea mundial, aportant una dimensió parlamentària a la governança global, incloent el treball de les Nacions Unides i la implementació de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Sèrbia, cims

Els comentaris estan tancats.