#JunckerPlan "ha tingut un gran impacte en els llocs de treball i el creixement de la UE"

| Octubre 23, 2019

El Pla d’inversions per a Europa, el Pla Juncker, ha tingut un paper fonamental en l’impuls dels llocs de treball i el creixement a la UE. Les inversions del Grup del Banc Europeu d'Inversions (BEI) avalades pel Fons Europeu d'Inversions Estratègiques del Pla Juncker (EFSI) han augmentat el producte interior brut (PIB) de la UE en un 0.9% i han afegit 1.1 milions de llocs de treball en comparació amb l'escenari de referència. Per 2022, el Pla Juncker haurà augmentat el PIB de la UE en 1.8% i haurà afegit 1.7 milions de llocs de treball. Aquests són els darrers càlculs del Centre de Recerca Conjunt (JRC) i el Departament d’Economia del Grup BEI, basats en acords de finançament aprovats fins a finals de juny 2019.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va dir: “Hem aconseguit allò que ens proposàvem fer: tornar Europa a un creixement sòlid i impulsar la creació d’ocupació. Per 2022, el Pla Juncker haurà afegit 1.7 milions de llocs de treball al mercat de treball de la UE i ha augmentat el PIB de la UE un 1.8%. Sempre vaig dir que el Pla no era tot una cura. Però amb més d’un milió de petites empreses rebent finançament que abans no hi havia, podem estar orgullosos ”.

El vicepresident Jyrki Katainen, vicepresident de feines, creixement, inversions i competitivitat, va dir: "Hem recorregut un llarg camí des dels primers projectes a 2015! Avui l’economia europea torna a bon camí i el Pla d’inversions tindrà un impacte durador. Els projectes finançats fins ara beneficien més d’un milió de petites empreses i ens ajuden a la transició cap a una economia baixa en carboni, circular i sostenible. Estic orgullós de dir que vam proporcionar la nostra prioritat primera per mobilitzar diners privats per al bé públic. "

El president del grup del Banc Europeu d’Inversions, Werner Hoyer, va dir: “Quan vam parlar aquesta iniciativa fa cinc anys, molta gent era escèptica. És difícil creure que qualsevol instrument financer pugui crear llocs de treball en milions o donar suport a un milió d’empreses. No obstant això, els recents càlculs demostren que teníem raó de seguir les nostres idees. El Pla Juncker ha tingut un impacte considerable sobre les economies i la vida a Europa: ha donat suport a projectes ecològics i ambientals, a la innovació i a una societat més justa, i ho continuarà fent fins i tot quan Jean-Claude i jo siguin jubilats durant molt de temps. "

Efecte a llarg termini

A més de l'impacte directe que el Pla Juncker ha tingut en els llocs de treball i el creixement del PIB, el Pla també tindrà un impacte macroeconòmic a llarg termini sobre la UE. De cara a 2037, les operacions del Pla Juncker encara hauran creat 1 milions de llocs de treball i han augmentat el PIB de la UE en un 1.2%. La millora de la connectivitat i l’augment de la productivitat derivats dels projectes recolzats en el pla Juncker ajuden a impulsar la competitivitat i el creixement europeus a llarg termini.

Impuls de la inversió i suport a les pimes

A partir del mes d'octubre de 2019, el Pla Juncker estarà mobilitzat per 439.4 mil milions d'euros en inversions addicionals a la UE. S'espera que més d'un milió de start-ups i petites empreses gaudeixin d'un millor accés a les finances.

Un cert 70% de la inversió mobilitzada prevista prové de recursos privats, cosa que significa que el pla Juncker també ha complert el seu objectiu de mobilitzar inversions privades.

Qui ha rebut finançament?

Gràcies al Pla Juncker, el BEI i la seva filial per finançar petites empreses, el Fons Europeu d’Inversions (FEI), han aprovat finançament per a operacions properes a 1200 i estan en bon camí per proporcionar finançament de riscos per a més d’un milió d’empreses noves i pimes. en un ampli ventall de sectors i en tots els països de la UE 28.

A l'octubre de 2019, els principals països classificats per la inversió provocada per l'EFSI en relació amb el PIB són Grècia, Estònia, Portugal, Bulgària i Polònia. Exemples de projectes del pla Juncker van des de la infraestructura de càrrega d’alta velocitat paneuropea per a vehicles elèctrics fins a una empresa de gestió de residus d’aliments a Romania fins a la reinserció d’antics militars al lloc de treball dels Països Baixos. fulls informatius per país i per sector, ofereixen una visió general més detallada i exemples de projectes addicionals.

Com ha beneficiat el Pla Juncker als ciutadans i empreses?

A més de finançar projectes innovadors i noves tecnologies, el Pla Juncker ha donat suport a altres objectius de la UE, com la política climàtica, social i de transport. Gràcies al Pla Juncker:

Més de 10 milions de llars tenen accés a energies renovables

20 milions d'europeus es beneficien de serveis assistencials millorats

182 milions de passatgers a l’any gaudeixen d’una millor infraestructura ferroviària i urbana

Per obtenir una visió completa dels beneficis, consulteu el Banc Europeu d’Inversions Informe anual de 2018 sobre les seves operacions a la UE.

Impacte en l’acció climàtica

El Fons Europeu d'Inversions Estratègiques del Pla Juncker dóna suport a idees innovadores per protegir el planeta. Els projectes finançats pel Grup BEI en el marc del Pla Juncker s'estan desencadenant 90.7 mil milions d'euros d'inversió per a l’acció climàtica. Aquests inclouen edificis d’energia zero, parcs eòlics, projectes d’energia solar, dutxes d’estalvi d’aigua, autobusos ecològics i il·luminació LED.

Serveis d’assessorament a mida i lloc de trobada en línia

Un altre dels objectius importants del pla Juncker és ajudar els projectes a sortir del terreny. El Hub Consultiu Europeu d'Inversions, proporciona assistència tècnica i assessorament per a projectes de futur. Des del seu llançament a 2015, el centre ha atès més de les sol·licituds de 1,400 dels promotors de projectes de tots els països de la UE, de les quals més de 400 es beneficien de suport assessorat a mida. Més d’50 d’aquests ja s’han incorporat al gasoducte de préstecs del BEI. Una va ser l'actualització de l’enllumenat del carrer de Vílnius perquè sigui més eficient energèticament. El projecte, que també ha rebut un préstec garantit per 21.6 milions d'euros EFSI, ajudarà a reduir el consum i els costos d'electricitat en un 51% estimat, estalviant al voltant de 1m € anuals. L’estalvi energètic equival al consum mitjà d’energia de gairebé 3,100 llars.

A més, a partir del setembre de 2019, es van publicar projectes 890 a la pàgina web Portal Europeu de Projecte d'Inversió - un lloc de trobada en línia per a promotors i inversors de projectes. S'inclouen tots els sectors principals de l'economia de la UE, amb una inversió total proposada per un import de 65mn d'euros. Més de projectes 60 han rebut finançament des de la seva publicació al portal. El portal també ofereix serveis addicionals, com ara l’organització d’esdeveniments de concordança.

La informació d'antecedents

El Pla d'inversió per a Europa, el pla de Juncker, es va llançar al novembre 2014 per revertir la tendència a la baixa dels baixos nivells d'inversió i posar Europa cap al camí cap a la recuperació econòmica. Els seus tres objectius eren eliminar els obstacles a la inversió; proporcionar visibilitat i assistència tècnica als projectes d'inversió; i per fer un ús més intel·ligent dels recursos financers. El Fons Europeu per a Inversions Estratègiques és una garantia pressupostària de la UE que permet al Grup BEI finançar projectes més sovint, i sovint més arriscats.

Sovint, el finançament es dirigeix ​​a projectes altament innovadors o a empreses emergents sense antecedents de crèdit. Els projectes també agrupen les necessitats d’infraestructura més reduïdes segons el sector i la geografia. El Pla Juncker permet al Grup BEI finançar un nombre més gran d’operacions amb un perfil de risc més elevat del que hauria estat possible sense el recolzament de la garantia pressupostària de la UE, així com arribar a nous clients: tres de cada quatre que reben el suport del Pla Juncker. són nous per al banc.

A la 18 d’abril 2019, el Parlament Europeu va donar llum verda al successor del Pla Juncker per al proper marc financer plurianual: el Programa InvestEU.

L’avaluació d’impacte macroeconòmic és un treball conjunt entre el departament d’economia del BEI i el Centre de Recerca Conjunt (JRC) de la Comissió. Es basa en una metodologia ben establerta, publicada i revisada per pares desenvolupada pel CCI. Els detalls de model estan disponibles a la web Informe d’impacte 2018 de juny.

Més informació

Impacte del Pla Juncker en els llocs de treball i el creixement: fitxa tècnica

BEI / JRC 2019: Avaluació de l'impacte macroeconòmic del grup BEI

Fitxes tècniques Juncker Plan per país i sector

Llista completa del projecte EFSI del BEI

Seguiu el BEI a Twitter: @EIB

Seguiu InvestEU a Twitter: #InvestEU

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Comissió Europea, Consell Europeu, Banc Europeu d'Inversions, Parlament Europeu

Els comentaris estan tancats.