El que significa #ChristineLagarde #ECB per a la presidència de la #LisbonTreaty

| Octubre 30, 2019

El novembre de 1, Christine Lagarde va assumir la presidència del Banc Central Europeu (BCE) de Mario Draghi sortint. A més de marcar el final del període històric de Draghi al BCE, la transició completa una modificació funcional d'algunes de les restriccions del Tractat de Lisboa a les competències del BCE, escriu el professor de l'escola de dret de Yale Yair Listokin.

El BCE gaudeix ara de ratificació legal i política per a les compres a gran escala del deute sobirà dels membres de la zona euro, malgrat les restriccions del tractat de Lisboa contra aquestes compres. Amb aquesta qüestió resolta, el BCE ha d’explicar una comprensió revisada dels límits del tractat que preserva el seu poder sobre la política monetària respectant l’estat de dret.

Yair Listokin és el professor de dret Shibley Family Fund de la Yale Law School. És autor de Dret i Macroeconomia: Remedis legals a recessions.

Yair Listokin és el professor de dret Shibley Family Fund de la Yale Law School. És autor de Dret i Macroeconomia: Remedis legals a recessions.

La crisi macroeconòmica que caracteritzava la tinença de Draghi va generar diversos programes que van empènyer els límits del mandat del BCE. Em centraré en només un d'aquests programes, conegut com a eixutiu quantitatiu (QE). Com a resposta a una profunda recessió a l'Eurozona arran de la crisi de l'Euro, el BCE de Draghi va comprar aproximadament milers de milions d'euros d'euros en obligacions sobiranistes de l'Eurozona per intentar rebaixar els tipus d'interès (per sota de 2% en molts casos) i estimular la despesa. Després d'una breu pausa de QE a finals de 0, el BCE va respondre a una recent desacceleració del creixement de l'Eurozona anunciant una nova ronda de compra de bons de QE al setembre.

El tractat de Lisboa, que regula la banca central de la zona euro, ordena al BCE que segueixi "preus estables", un termini que ara està definit com a inflació lleugerament inferior al 2%. QE ajuda a prevenir la deflació a la zona euro, d'acord amb el mandat del BCE.

Si bé QE ajuda al BCE a complir el seu mandat estable de preus, el QE contravé un altre component del marc legal del BCE. El Tractat de Lisboa prohibeix al BCE o als seus afiliats als bancs centrals nacionals de la Zona Euro proporcionar "crèdit" per finançar el deute i els dèficits de les nacions membres de l'Eurozona. QE proporciona de forma funcional crèdit als estats membres de l'Eurozona mantenint el seu deute en grans quantitats. Abans del QE, el BCE i els seus afiliats tenien aproximadament el 4% del deute públic de la zona euro, el mínim necessari per dur a terme la política monetària. Avui, la xifra supera el 15%. El BCE i els seus afiliats s’han convertit en creditors importants dels governs de la zona euro.[1]

El programa QE del BCE va limitar la importància dels bancs centrals com a creditors de l'Eurozona en prometre mantenir menys del 33% del deute de qualsevol país. Aquesta disposició assenyala la prohibició del tractat de Lisboa del crèdit del banc central, fins i tot si els bancs centrals es converteixen en creditors importants dels governs de la zona euro, no seran els creditors dominants.

No en va, QE va provocar litigis. A 2016, el Tribunal Constitucional alemany va opinar que QE "no pot estar cobert pel mandat del BCE", ja que va violar la restricció del tractat de Lisboa contra la provisió de crèdit als governs de la zona euro.[2] En lloc d'assimilar la QE, però, el tribunal alemany va remetre la qüestió legal al Tribunal de Justícia Europeu (TJCE). L'ECJ va confirmar QE a finals de l'any passat. Si bé discutiria amb els mèrits tècnics de la decisió de la CEJ, el resultat és versemblant. Per tal de complir amb un element del seu mandat (preus estables), el BCE podria impulsar raonablement les fronteres d’un altre element: la limitació a la provisió de crèdit a llarg termini.

La majoria d’observadors i polítics esperen que el BCE de Lagarde continuï amb les polítiques de QE iniciades per Draghi. Com que el nomenament de Lagarde era una decisió política presa pels líders de les nacions membres de la UE, el nomenament de Lagarde per part de la representació suposa una ratificació política de QE, complementant el segell legal d’aprovació de la CEJ.

Si bé la legalitat i la legitimitat política de la QE als nivells actuals ara és segura, és probable que les restriccions del tractat de Lisboa a la prestació de crèdits als governs nacionals siguin un tema principal per al BCE. Si continua QE, el BCE i els seus afiliats tindran properament el 33% del deute públic pendent de diverses nacions membres. Un cop s’hagi assolit aquest sostre, el BCE ha d’aturar QE o bé augmentar la limitació de 33% autoimposada.

Les dues opcions són plenes. El final de QE arrisca una caiguda prolongada de l'Eurozona i obre el risc de deflació. Però l'augment dels límits de propietat per sobre del 33% regna la controvèrsia legal associada a QE. Eleva l’espectre de la legalitat del BCE. Es va introduir el límit 33% per respectar les limitacions del tractat de Lisboa a la prestació de crèdit del BCE als governs nacionals. Pujar aquest límit tan aviat com resulta inconvenient suggereix una falta de respecte per aquesta disposició que pot perjudicar encara més el BCE que la controvèrsia jurídica original sobre QE.

El BCE de Lagarde ha de posar fi a la pràctica d’anunciar programes legalment controvertits com el QE sense abordar els seus punts febles legals fins a la seva arribada als tribunals. En canvi, el canvi de lideratge presenta una oportunitat ideal per articular explícitament la comprensió que el BCE del repartiment entre el seu mandat per perseguir l'estabilitat de preus i la debilitada prohibició de la prestació de crèdits als governs nacionals. Al proporcionar aquesta declaració i adherir-se fins i tot quan sigui inconvenient, el BCE de Lagarde pot posar definitivament les controvèrsies legals associades a la tinença d'èxit de Draghi.

[1] https://ftalphaville.ft.com/2019/05/07/1557223379000/The-legacy-of-the-ECB-s-bond-buying-program/

[2] https://www.bundesverfassungsgericht.de/SharedDocs/Pressemitteilungen/EN/2017/bvg17-070.html

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Economia, Banc Central Europeu (BCE), destacat, les article

Els comentaris estan tancats.