#COP25: els eurodiputats impulsen la #CO2Neutrality de 2050

| Novembre 7, 2019
La UE hauria de comprometre's a les emissions netes de CO2 zero de 2050 a la Conferència de les Nacions Unides i intensificar l'ambició de reducció d'emissions de 2030, va dir dimecres (6 novembre) el Comitè de Medi Ambient.

Davant de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic COP25 a Madrid el mes de desembre, el Comitè de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària va aprovar dimecres una resolució que demanava a la UE que presentés la seva estratègia a llarg termini per assolir la neutralitat climàtica com a màxim 2050 a l'ONU. Convenció sobre el canvi climàtic al més aviat possible. Això garantiria que la UE mantingui el seu lideratge mundial en la lluita contra el canvi climàtic.

També van destacar la necessitat que la UE augmenti el nivell d'ambició de 2030 per assolir l'objectiu 2050. Els eurodiputats esperen que el tracte verd europeu anunciat per la presidenta electa de la Comissió Europea, Ursula Von Der Leyen, inclogui un objectiu de reduccions d’emissions de 55% per 2030.

L’ambició global per l’aviació i el transport marítim no és suficient

Els eurodiputats diuen que l’ambició actual de l’aviació i el transport marítim es queda al marge de les reduccions d’emissions necessàries i, per tant, creuen que s’hauria d’animar a tots els països a incloure les emissions de l’aviació i l’aviació internacionals en els seus plans de contribucions nacionals (NDC).

Més suport econòmic per lluitar contra el canvi climàtic

Els països de la UE han d’almenys duplicar les seves contribucions a la internacional Fons Verd per al Clima, diu el comitè. Els eurodiputats recalquen que els estats membres de la UE són els majors proveïdors de finançament públic del clima i que el pressupost de la UE ha de complir plenament els seus compromisos internacionals. També remarquen que les promeses realitzades pels països desenvolupats encara no tenen l'objectiu col·lectiu de mobilitzar 100 mil milions de dòlars anuals a partir de 2020.

Finalment, demanen urgentment a tots els països de la UE que eliminin totes les subvencions directes i indirectes als combustibles fòssils de 2020 i al Banc Europeu d’Inversions per acabar amb el préstec als projectes de combustibles fòssils, excepte el gas quan s’utilitzi en combinació amb les renovables. Segons expliquen, l'acció global realitzada durant els propers anys 10 afectarà el futur de la humanitat durant els propers anys 10,000.

"El Comitè de Medi Ambient està mostrant el camí perquè Europa sigui el primer continent neutral de carboni a 2050", va dir el president del Comitè de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària. Pascal Canfin (Renew Europe, FR). "Si bé els Estats Units van confirmar ahir la seva sortida de l'Acord de París, avui vam reafirmar en el Comitè de Medi Ambient del Parlament Europeu que volem que Europa sigui seriosa en matèria de lluita contra el canvi climàtic", va afegir.

Fons

El La Comissió Europea ja ha proposat l'objectiu d’emissions netes zero per 2050, però el Consell Europeu encara no l’ha aprovat ja que alguns països s’hi oposen. COP25 tindrà lloc a Madrid a partir del 2-13 desembre 2019. Una delegació del Parlament Europeu dirigida per Eickhout Bas (Verds, NL) participarà.

Propers passos

La Comissió de Medi Ambient va adoptar el projecte de resolució amb vots de 62 a 11. El text serà votat pel conjunt del Parlament durant la sessió plenària de novembre de 25-28 a Estrasburg.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, les emissions CO2, Esquema de Comerç d'Emissions (ETS), medi ambient, EU, Parlament Europeu

Els comentaris estan tancats.