Previsió econòmica de la UE de 2019 a la tardor: un camí difícil

| Novembre 8, 2019

L’economia europea ara es troba en el setè any consecutiu de creixement i es preveu que continuï ampliant-se a 2020 i 2021. Els mercats laborals continuen forts i l’atur continua baixant.

Tot i això, l’entorn extern s’ha convertit en molt menys solidari i la incertesa s’executa força. Això afecta especialment el sector de la fabricació, que també experimenta canvis estructurals. Com a resultat, l’economia europea sembla dirigir-se cap a un període prolongat de creixement més reduït i inflació suau. Es preveu que el producte interior brut (PIB) de la zona euro s’expandeixi un 1.1% a 2019 i un 1.2% a 2020 i 2021. En comparació amb la previsió econòmica d'estiu 2019 (publicada al juliol), la previsió de creixement ha estat rebaixada en un punt percentual 0.1 en 2019 (de 1.2%) i en 0.2 punts percentuals en 2020 (de 1.4%).

Per al conjunt de la UE, es preveu que el PIB creixi un 1.4% en 2019, 2020 i 2021. La previsió de 2020 també es va revisar a la baixa respecte de l'estiu (del 1.6%).

El vicepresident de la Unió, el vicepresident de la Unió de Mercats de Capital i Estabilitat Financera, Estabilitat Financera, Serveis financers i Mercats de Capital, va dir: "Fins ara, l'economia europea ha mostrat resiliència enmig d'un entorn extern menys solidari: el creixement econòmic ha continuat, la creació d'ocupació ha estat robusta i domèstica. demanda forta. Tanmateix, podríem enfrontar-nos a les aigües amb problemes: un període d’alta incertesa relacionat amb conflictes comercials, creixents tensions geopolítiques, debilitat persistent en el sector de la fabricació i el Brexit. Insto a tots els països de la UE amb nivells elevats de deute públic que segueixin polítiques fiscals prudents i posin els seus nivells de deute per un camí descendent. D'altra banda, aquells estats membres que tinguin espai fiscal haurien d'utilitzar-lo ara. "

El comissari d'Afers Econòmics i Financers, el fiscal i la duana, Pierre Moscovici, va dir: "Totes les economies de la UE continuaran ampliant-se durant els pròxims dos anys, malgrat els retocs cada cop més forts. Els fonaments de l’economia de la UE són sòlids: després de sis anys de creixement, l’atur
a la UE es troba en el nivell més baix des del final del segle i el dèficit global per sota del 1% del PIB. Però el desafiant camí que queda per davant no deixa lloc per a la complaença. Totes les palanques polítiques hauran de fer-se servir per reforçar la resiliència europea i donar suport al creixement ”.

El creixement dependrà de sectors nacionals

La persistència de les tensions comercials entre els EUA i la Xina i els nivells elevats d’incertesa de les polítiques, especialment pel que fa al comerç, han disminuït les inversions, la fabricació i el comerç internacional. Si el creixement del PIB global continua sent feble, el creixement a Europa dependrà de la força de sectors més orientats al país. Aquests, al seu torn, confiaran en el mercat laboral que donarà suport al creixement dels salaris, a les condicions de finançament favorables i, en alguns estats membres, a mesures fiscals de suport. Si bé tots els estats membres han de continuar veient que les seves economies s’expandeixen, és probable que els conductors de creixement intern només siguin
suficient per alimentar un creixement fort.

Els mercats laborals haurien de mantenir-se sòlids, tot i que les millores es redueixin. La creació de llocs de treball a la UE s’ha mostrat sorprenentment resistent. Això és degut en part al fet que els desenvolupaments econòmics solen trigar un cert temps a afectar els llocs de treball, però també a causa del canvi d'ocupació cap als sectors de serveis. L’ocupació és d’un màxim rècord i l’atur es troba al nivell més baix des del començament del segle.

Tot i que és probable que la creació neta d’ocupació s’alenteixi, la taxa d’atur a la zona de l’euro continuarà baixant del 7.6% d’aquest any al 7.4% a 2020 i del 7.3% a 2021. A la UE, es preveu que la taxa d’atur caigui fins al 6.3% aquest any i s’instal·li en el 6.2% en 2020 i 2021. La inflació per mantenir-se en silenci

La inflació a la zona euro s’ha alentit fins al present any a causa de la caiguda dels preus de l’energia i perquè les empreses han escollit en gran mesura absorbir el cost dels salaris més alts en els seus marges en lloc de transmetre’ls als clients.

Es preveu que les pressions inflacionistes romandran en silenci durant els pròxims dos anys. La inflació de la zona euro (índex harmonitzat de preus al consum) es preveu al 1.2% aquest any i el proper, fins al 1.3% a 2021. A la UE, es preveu una inflació al 1.5% enguany i al 1.7% a 2021.

Els nivells de deute públic cauen per cinquè any consecutiu; els dèficits d'augmentar lleugerament de les finances públiques europees es continuaran beneficiant dels baixos tipus d'interès deguts del deute pendent IP / 19 / 6215. Malgrat un menor creixement del PIB, es preveu que la relació global del deute públic amb el PIB continuï caient durant el cinquè any consecutiu fins al 86.4% d’aquest any, el 85.1% al 2020 i el 84.1% al 2021.

Els mateixos factors són vàlids per a la UE, on es preveu que la proporció deute públic amb PIB caigui en un any al 80.6% al 79.4% a 2020 i al 78.4% al 2021. Per contra, els saldos governamentals es deterioraran lleugerament a causa de l’impacte d’un menor creixement i de polítiques fiscals discrecionals una mica més pobres en alguns estats membres.

Es preveu que el dèficit agregat de l’eurozona passarà d’un mínim històric del 0.5% del PIB a 2018 al 0.8% d’aquest any, al 0.9% a 2020 i al 1.0% al 2021, sota un supòsit de cap canvi de política. Tanmateix, es preveu que la posició fiscal agregada de la zona de l'euro, és a dir, el canvi global del saldo estructural dels estats membres de la zona euro 19 continuarà sent neutre. A la UE, també es preveu que el dèficit agregat passarà del 0.7% del PIB a 2018 al 0.9% aquest any, al 1.1% a 2020 i al 1.2% al 2021.

Els riscos a la perspectiva segueixen principalment a la baixa. Diversos riscos poden comportar un creixement inferior al previst. Un augment més de la incertesa o un augment del comerç i de les tensions geopolítiques podria disminuir el creixement, com també es produiria una desacceleració més forta del que s’esperava a la Xina a causa dels efectes més febles de les mesures polítiques adoptades fins ara. Més prop de casa, els riscos inclouen un Brexit desordenat i la possibilitat que la debilitat del sector de la fabricació pugui tenir un efecte més important sobre els sectors d'orientació nacional.

Per la seva banda, una reducció de les tensions comercials, un creixement més fort a la Xina i unes tensions geopolítiques més baixes, afavoririen el creixement. A la zona euro, el creixement també tindria beneficis si els estats membres amb espai fiscal escollissin una posició de política fiscal més expansiva de la prevista. Tanmateix, globalment, el saldo dels riscos continua decididament.

A la vista del procés de retirada del Regne Unit de la UE, les projeccions es basen en una assumpció purament tècnica de l’estatus quo en termes de patrons de negociació entre EU27 i el Regne Unit. Es tracta només de propòsits de previsió i no té cap incidència en el procés en marxa en el marc de l'article 50.

Fons

Aquesta previsió es basa en un conjunt de supòsits tècnics sobre els tipus de canvi, els tipus d’interès i els preus de les matèries primeres amb una data de tall de 21 octubre de 2019. Per a la resta de dades entrants, incloses les hipòtesis sobre polítiques governamentals, aquesta previsió té en compte la informació fins a incloure 24 octubre de 2019. Llevat que les polítiques s’anuncien i s’especifiquin de manera creïble en detalls adequats, la
les projeccions no assumeixen canvis de política. La propera previsió de la Comissió Europea serà una actualització del PIB i les projeccions d’inflació a la previsió econòmica provisional 2020 d’hivern.

Segueix el vicepresident Dombrovskis a Twitter: @VDombrovskis
Segueix el comissari Moscovici a Twitter: @pierremoscovici
Seguiu a DG ECFIN a Twitter: @ecfin

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Comissió Europea, les article

Els comentaris estan tancats.