Les ciutats van instar a crear condicions per combatre #ClimateChange

| Novembre 8, 2019


Les ciutats són la causa o el catalitzador del canvi per afrontar l’emergència climàtica global? Aquesta és la cruïlla en què ens trobem ara i és una qüestió que pot ser inquietant o inspiradora per als urbanistes i els alcaldes,
Tom Mitchell, director d'estratègia d'EIT Climate-KC, la major associació pública-privada d'Europa relacionada amb el canvi climàtic
(a la foto superior)

Les ciutats contribueixen enormement al canvi climàtic i són responsables de prop del 70 per cent de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, però també estan al capdavant dels impactes de les inundacions, la calor extrema i la sequera.

La investigació de científics del Crowther Lab va predir que el 77 per cent de les ciutats de tot el món experimentaran canvis dramàtics en les condicions climàtiques en els propers anys 30.

Per a nosaltres, la resposta més eficaç comença ajudant les ciutats a adoptar el paper essencial. Les ciutats són un actor crític en l’acció eficaç del clima i moltes ja estan avançant cap a d’altres que s’estan endarrerint.

Les ciutats de tot el món estan demostrant ser una gran balisa d’enginy i innovació a l’hora d’afrontar els reptes climàtics. Els seus sistemes que s’entrecreuen, concentracions de pensament progressiu, i la poca realitat del possible futur que tenim a les nostres àrees urbanes, fan que sovint les ciutats es puguin moure més ràpidament que altres parts de la societat.

Els líders de la ciutat i els alcaldes probablement són més importants i impactants que els governs nacionals a favor de l'acció climàtica significativa.

Els alcaldes de la ciutat s’han establert objectius ambiciosos per eliminar progressivament totes les emissions i cercar activament formes d’arribar a la descarbonització més ràpidament que els seus líders a nivell estatal. Els alcaldes de Londres i Birmingham, les dues ciutats més grans del Regne Unit, han instat recentment al govern del Regne Unit a responsabilitzar els problemes ambientals locals.

En els darrers anys 20 han demostrat que les ciutats necessiten més ajuda per assolir plenament el paper que han de jugar. Tot i que hem reunit una àmplia gamma d’eines, recursos i expertesa, encara hem de proporcionar a les ciutats el tipus de suport per experimentar, aprendre i prendre mesures més audaces per fer front a aquest problema més greu.

A Milà, EIT Climate-KIC i els nostres socis estan treballant en un experiment a tota la ciutat per demostrar com una ciutat pot assolir la resiliència climàtica mitjançant una estratègia de deu anys basada en la innovació i l’aprenentatge. Milà té una cartera d’iniciatives en procés d’implementació. Tot i això, aquestes iniciatives no s’ajusten a l’escala d’acció necessària.

En conjunt, estem basant-nos en aquest tema per crear una nova estratègia, que inclogui esbrinar com plantar 3 milions d’arbres a tota la ciutat; l’ús de tecnologies emergents per combatre els efectes de les illes de calor urbana; i el llançament d’un fons de 500 milions d’euros per a diversos projectes climàtics, inclosa la retrofitada d’edificis 17,000 per fer-los més sostenibles.

També s’està construint un nou habitatge assequible a Milà, amb la reducció de residus, l’estalvi de carboni i l’ús d’energies renovables. També ha utilitzat la participació dels residents per augmentar la mobilitat urbana i reduir l’ús de vehicles.

Amb tan poc temps per actuar sobre la crisi climàtica, els alcaldes ja no poden confiar en els enfocaments tradicionals. Les consultes llargues, la planificació sectorial per sector, la presa de decisions cap avall, els llargs exercicis de compra pública i els models de finançament tradicionals no ho permetran.

En canvi, els líders de la ciutat busquen alguna cosa més ràpida i potencialment més transformadora.

Els models de compromís ciutadans, les noves formes d’apoderament i la presa de decisions, múltiples tipus d’accions que es produeixen simultàniament (entre polítiques, finances, regulació i tecnologia) poden comportar una transformació exitosa a nivell de ciutat, on els estats han fracassat.

És per això que, per primera vegada, EIT Climate-KIC fa una crida a les ciutats de tot el món a participar en l’acció climàtica mitjançant els premis Climathon Global.

Aquests guardons reconeixeran els líders de la innovació climàtica i l’enginy a les ciutats. Les ciutats guanyadores rebran finançament de llavors, entrenament ràpid i suport d’experts mundials en els seus àmbits, així com una oportunitat de connectar-se i intercanviar amb la xarxa de demostració profunda de les ciutats sanes i netes d’EIT Climate-KIC.

Amb un enfocament sistèmic, treballant a través de sitges i límits, que involucra gent des de la terra i aprenen amb actors inusuals: aquestes són algunes de les maneres en què podem donar suport a les ciutats per arribar a la magnitud del repte que presenta el canvi climàtic.

El missatge és que només treballant junts, com a moviment, les ciutats poden aprofitar el progrés existent i crear les condicions per a la transformació i la resiliència climàtica.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Canvi climàtic, les emissions CO2, Esquema de Comerç d'Emissions (ETS), medi ambient, EU

Els comentaris estan tancats.