#ClimateChange - Els científics alerten de l'impacte sobre la seguretat alimentària i els oceans

| Novembre 8, 2019
Carrer inundat © 123RF / Unió Europea – EP © 123RF / Unió Europea – EP

Científics de l’ONU sobre el clima van presentar als eurodiputats noves proves sobre com el canvi climàtic afecta la producció i els oceans.

El Grup Intergubernamental sobre Canvi Climàtic és l’òrgan de les Nacions Unides per avaluar la ciència relacionada amb el canvi climàtic. A l’agost va presentar un informe sobre el canvi climàtic i la terra i al setembre, el dia 1 oceans i criosfera en un clima canviant. Els informes són els darrers comentaris científics per a la cimera de les Nacions Unides sobre el clima COP25 que se celebrarà a Madrid el desembre.

Els científics que hi ha al darrere dels informes van presentar les conclusions a les comissions de medi ambient, desenvolupament i pesca del Parlament el dimecres 6 de novembre.

La producció d’aliments i el canvi climàtic són un carrer de doble sentit

El professor Jim Skea va dir als eurodiputats que el canvi climàtic va agreujar la degradació de la terra, com ara l’erosió i la contaminació, que al seu torn afecta les infraestructures i el medi de vida de la gent. Millor gestió del sòl pot ajudar a combatre el canvi climàtic, però s'ha de complementar amb altres accions, va afegir.

El doctor Jean-François Soussana va assenyalar que el sistema alimentari representa entre un cinquè i un terç de totes les emissions de gasos d'efecte hivernacle causades per humans. Al mateix temps, el canvi climàtic afecta la seguretat alimentària a causa de la disminució dels cultius de blat i blat de moro. Va advertir que, en el futur, l’estabilitat del nostre subministrament d’aliments reduiria encara més a mesura que augmentés la magnitud i la freqüència d’esdeveniments meteorològics extrems.

Fusió de gel, mar creixent

Segons els científics, l'augment del nivell del mar s'està accelerant, principalment a causa que les glaçades de Groenlàndia i l'Antàrtida es fonen més ràpidament.

El professor Hans-Otto Pörtner va advertir que en un escenari tan habitual com es calcula que el nivell del mar augmentarà uns cinc metres per la 2300. A més, en l'escalfament dels oceans la vida marina té accés a menys oxigen i nutrients, posant en risc la seguretat alimentària per a les comunitats dependents del marisc.

Pörtner ha afegit: "Per minimitzar la gravetat de l'impacte del canvi climàtic, cada any importa l'escalfament, cada any té importància, cada elecció té importància i, el més important, les qüestions polítiques i de la societat".

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, Canvi climàtic, medi ambient, EU, Parlament Europeu

Els comentaris estan tancats.