Shavkat Mirziyoyev ha implementat diverses reformes importants, però ara entra en un període més perillós.
Membre associat, Rússia i el Programa d'Euràsia, Chatham House
Shavkat Mirziyoyev al juny. Foto: Getty Images.

Shavkat Mirziyoyev al juny. Foto: Getty Images.

En els tres anys des que Shavkat Mirziyoyev va ser elegit president d'Uzbekistan, ha iniciat un ampli procés de reforma que inclou la liberalització de la moneda, eliminant el treball forçat i abolint els visats de sortida. Això ha encoratjat els inversors estrangers i la població, però una rara protesta la setmana passada per l'escassetat de gas natural i electricitat demostra que la fe de la població uzbek en el canvi sota el nou lideratge podria tenir un desgast, mentre que la inversió estrangera directa que aporta un valor real a l'economia és en poca oferta.

Quan Mirziyoyev va arribar al poder, Uzbekistan estava a la vora de la fallida. Ex-primer ministre dels anys 13, i un economista pragmàtic, el nou president va iniciar un camí ràpid per obrir Uzbekistan als seus veïns i eliminar les barreres al comerç i la inversió estrangera. L’alacritat i l’ambició del procés de reforma i la liberalització econòmica i monetària a vegades ha estat aclaparadora per a advocats i empreses.

Tanmateix, el fet de permetre la lliure circulació de capitals, les persones i les mercaderies són moviments naturals per impulsar una economia després de 20 anys d’estasi. El país es troba ara immers en la fase de desenvolupament més desafiante i substantiva, inclosa la privatització, la ruptura de monopolis i la reforma dels mercats de capitals.

Malgrat un fort augment de la inversió directa estrangera, el país no rep la inversió que necessita. Bona part prové de Rússia o la Xina per mitjà d’acords bilaterals, i el deute de la Xina es renta a través de bancs estatals i empreses estatals. El deute d’Uzbekistan amb la Xina ha augmentat tres vegades des del final de 2016.

Mentrestant, les empreses europees i nord-americanes segueixen sent insegures sobre l'entorn empresarial i el poder permanent de les reformes. La manca de política coherent, juntament amb els decrets i les lleis que es requereixen ràpidament i que sovint requereixen decrets presidencials per aclarir el seu significat, ja que les talles opaques, dissuaden encara més els inversors occidentals. Una plantilla que continua en transició d'un enfocament soviètic a un lliure mercat agreuja la situació.

L'oposició dins del govern a la implementació d'algunes de les reformes, així com els interessos governamentals en competència, han conduït a recular en algunes reformes (com ara la convertibilitat de divises lliure i sense restriccions) i el proteccionisme creixent en alguns sectors. Algunes reformes simplement es perden en la llarga cadena, des del decret presidencial fins a la implementació. Després del 2018, es van suprimir els aranzels d’importació, però recentment s’ha elaborat una llista de productes protegits de fabricació nacional que preocupa que els interessos creats substitueixin els monopolis estatals pels privats.

anunci

Malgrat l’avanç en el front econòmic, la reforma política i social s’ha retardat. Uzbekistan continua essent dirigit en gran part per quadres superiors de l’antiga administració d’Islam Karimov. Si bé el govern ha atret als més joves reformadors, que sovint tornaven de l’estranger, també ha estat rehabilitant figures clau dels anys de Karimov implicades en escàndols de corrupció. Alts funcionaris progressistes, com l'ex fiscal general Otabek Murodov, han estat eliminats amb poques explicacions sobre el perquè; es fan proves a porta tancada.

El nou lideratge ha transformat l’entorn mediàtic, però el país encara manca d’informació analítica objectiva. La crítica directa al president o a la família governant continua sent tabú. La liberalització econòmica i monetària ha suposat un cost per a la població en forma d’inflació de dos dígits, mentre que els preus dels serveis públics s’estan desplaçant al nivell del lliure mercat. El descontentament popular està creixent al nivell de les plantes, i això remet a l'estabilitat de l'antic govern, malgrat la seva reputació per un tracte contra els drets humans.

S'han fet petites i innovadores mesures per millorar l'estat de dret, però es poden fer més accions, incloent la transparència sobre els processos judicials i garantir que les autoritats regionals tinguin menys impunitat davant la llei. Una iniciativa per abordar la qüestió del conflicte d’interès –per la qual els alcaldes, senadors i altres funcionaris superiors han pogut beneficiar-se comercialment de les seves posicions durant una era d’estímul econòmic del govern– suposaria un compromís amb la reforma fonamental.

Amb grans promeses de reforma política i econòmica, el govern ha establert una barrera elevada. Una contínua forma de governança paternalista, amb les seves llibertats restringides de la societat civil, els drets humans, la burocràcia sufocant i la corrupció, davant la manca d’oportunitats contínua, xocarà amb les expectatives d’una població jove en creixement.

Mirziyoyev tracta de fer més dinàmiques les eleccions parlamentàries del 22 de desembre, la primera durant la seva presidència. No obstant això, cap partit de l'oposició no ha pogut sorgir per servir de revisió al poder executiu. Un producte del sistema que aparentment vol reformar, Mirziyoyev haurà de prioritzar l'enfortiment de les institucions independents per donar resultats als seus expectants.