Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#EuropeanSemesterAutumnPackage: crear una economia que funcioni per a les persones i el planeta

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió von der Leyen ha llançat un nou cicle del semestre europeu, el primer del seu mandat. Presenta una estratègia de creixement ambiciosa i reiniciada centrada a promoure la sostenibilitat competitiva per construir una economia que funcioni per a les persones i el planeta.

El Estratègia anual de creixement sostenible compleix la visió exposada a la presidenta Ursula von der Leyen Directrius Polítics. Estableix l'estratègia de política econòmica i d'ocupació per a la UE, situant la sostenibilitat i la inclusió social al centre de l'elaboració de les polítiques econòmiques de la UE, d'acord amb les prioritats consagrades al Acord Verd Europeu, la nova estratègia de creixement de la Comissió. Pretén garantir que Europa segueixi sent la llar dels sistemes de benestar més avançats del món, esdevingui el primer continent climàticament neutre i sigui un centre vibrant d'innovació i emprenedoria competitiva. Donarà a Europa les eines per esforçar-se per aconseguir més quan es tracta d'equitat i prosperitat social. De manera més àmplia, l'estratègia de creixement sostenible ajudarà la UE i els seus estats membres a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, que la Comissió està integrant per primera vegada al Semestre Europeu.

Una economia que funciona per a les persones, el vicepresident executiu Valdis Dombrovskis, va dir: "S'està duent a terme una profunda transformació del nostre model econòmic. El canvi climàtic, la digitalització i el canvi demogràfic exigeixen que adaptem la nostra política econòmica perquè Europa segueixi sent una força competitiva a l'escenari mundial i ho faci d'una manera sostenible i justa. Al mateix temps, necessitem que els països de la UE enforteixin les seves defenses contra els riscos globals a l'horitzó. Convido els països amb espai fiscal a impulsar encara més la inversió i els que tenen un alt nivell d'endeutament a reduir-lo".

El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, va dir: "A partir d'avui, situem la transició climàtica al centre de la nostra governança econòmica. Perquè quan diem que el Pacte Verd Europeu és la nova estratègia de creixement d'Europa, ho diem en serio. Una de les meves principals prioritats durant el primer any del meu mandat serà integrar els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU al Semestre Europeu. És vital que aconseguim un èxit d'aquest important canvi a la política econòmica europea".

El comissari d'Ocupació i Drets Socials, Nicolas Schmit, va dir: "La nova estratègia integra els principis de lluita contra les desigualtats i la recerca de la convergència econòmica i social a l'alça recollits al pilar europeu dels drets socials. El nombre de persones ocupades avui és un rècord, però les disparitats persisteixen. En un món que canvia ràpidament i una economia on la innovació és clau, hem de facilitar un millor accés al mercat laboral i invertir més en competències per a aquells que necessiten adaptar-se a la transició digital i verda, especialment els més vulnerables. L'equitat social ha de ser integral en cada part d'aquest nou corrent de treball".

L'Estratègia anual de creixement sostenible inclou quatre dimensions interrelacionades i que es reforcen mútuament per abordar els reptes a llarg termini. Aquestes dimensions haurien de guiar les reformes estructurals, les polítiques d'ocupació, les inversions i les polítiques fiscals responsables a tots els estats membres per aconseguir una economia que funcioni per a les persones i el planeta. Les quatre dimensions són:

  •   Sostenibilitat ambiental;
  •   guanys de productivitat;
  •   equitat, i;
  •   estabilitat macroeconòmica.

El Semestre Europeu centrarà més en la sostenibilitat ambiental proporcionant orientacions específiques als estats membres sobre on són més necessàries les reformes estructurals i la inversió cap a un model econòmic sostenible. Les orientacions polítiques del Semestre Europeu també ajudaran a estimular els guanys de productivitat: promourà la inversió i les reformes estructurals per fomentar la recerca i la innovació, millorar l'accés al finançament, millorar el funcionament dels mercats de productes i serveis i eliminar els colls d'ampolla en l'entorn empresarial. L'equitat s'ha de salvaguardar mitjançant la implementació de polítiques socials que garanteixin unes condicions laborals justes per a tothom i que permetin adaptar-se a les circumstàncies canviants en un moment de transformacions importants. L'estabilitat macroeconòmica s'ha de preservar respectant les regles fiscals, tot utilitzant la total flexibilitat integrada en elles, abordant els desequilibris i completant la Unió Econòmica i Monetària (UEM) d'Europa.

Més informes

anunci

El Recomanació sobre la política econòmica de la zona euro demana als estats membres de la zona euro que prenguin mesures per aconseguir un creixement inclusiu i sostenible, així com per impulsar la competitivitat. També demana polítiques fiscals diferenciades, així com una major coordinació en el marc de l'Eurogrup en cas d'empitjorament de les perspectives. La recomanació també demana més progrés en l'aprofundiment de la UEM, sobretot mitjançant la finalització de la Unió Bancària i la Unió del Mercat de Capitals, que també ajudaran a reforçar el paper internacional de l'euro. Aquestes accions, quan es prenen conjuntament, ajudaran a abordar els reptes comuns de la zona euro en el seu conjunt.

El Informe sobre el mecanisme d'alerta, un dispositiu de detecció dels desequilibris macroeconòmics, recomana que 13 estats membres se sotmetin a una "revisió en profunditat" el 2020 per identificar i avaluar la gravetat dels possibles desequilibris macroeconòmics. Els estats membres han de continuar abordant els desequilibris macroeconòmics que estan experimentant per preparar-se per als reptes a llarg termini i possibles xocs futurs. Els estats membres identificats per a aquestes revisions són Bulgària, Croàcia, Xipre, França, Alemanya, Grècia, Irlanda, Itàlia, els Països Baixos, Portugal, Romania, Espanya i Suècia.

La proposta d'un Informe conjunt d’ocupació analitza la situació laboral i social a Europa i destaca els àmbits en els quals s'ha avançat i on cal fer més. Ara 241.5 milions de persones treballen, l'atur a la UE està en un mínim històric (6.3%) i les condicions del mercat laboral estan millorant. No obstant això, la desigualtat de gènere continua sent un repte substancial, igual que la desigualtat salarial; determinats col·lectius, en particular els nens i les persones amb discapacitat, encara es troben en alt risc de pobresa o exclusió social; i l'atur juvenil és una preocupació seriosa en alguns estats membres.

El Informe de rendiment del mercat únic té com a objectiu avaluar els resultats i els assoliments del mercat únic. S'ha integrat per primera vegada al cicle semestral per destacar la importància d'implementar reformes que facilitin el bon funcionament del mercat únic. L'informe mostra que els mercats de béns presenten un alt nivell d'integració, mentre que els mercats de serveis presenten el major potencial per a una major integració. També s'han aconseguit avenços significatius en la integració dels mercats energètics, però cal millorar el comerç transfronterer d'energia i la competència als mercats energètics. Garantir uns estàndards elevats de protecció del medi ambient i de seguretat dels productes és un component important del rendiment del mercat únic que abasta una àmplia gamma d'activitats econòmiques. L'aportació de tot el potencial del mercat únic depèn de la implementació de reformes estructurals a nivell nacional que puguin ajudar a establir una competència efectiva i millorar l'entorn empresarial. La creixent integració de les qüestions del mercat únic al semestre facilitarà la implementació d'aquestes reformes.

El segon informe anual de seguiment de l'aplicació del Programa de suport a la reforma estructural 2018 demostra que el programa pot contribuir significativament als esforços de les autoritats dels estats membres per identificar i superar les debilitats estructurals en el disseny i la implementació de reformes. El 2018, es van seleccionar 146 sol·licituds de 24 estats membres per al finançament del programa. D'aquests, el 93% es relacionen directament amb les prioritats estratègiques de la UE en àmbits com la millora de la capacitat operativa i l'eficiència de les administracions públiques, la modernització de la gestió financera pública, la reforma de les administracions tributàries i el desenvolupament de l'economia digital.

Propers passos

Es convida al Consell Europeu a aprovar l'estratègia de creixement sostenible presentada avui.

Els estats membres haurien de tenir en compte les prioritats identificades per la Comissió en la seva estratègia de creixement sostenible en les seves polítiques i estratègies nacionals, tal com estableixen els seus programes d'estabilitat o convergència i els seus programes nacionals de reforma que presentaran l'any vinent. Sobre aquesta base, la Comissió proposarà recomanacions específiques per país (RSE) com a part del paquet de primavera del semestre europeu. Els RSC seran adoptats pels estats membres al Consell. Els estats membres són, per tant, els últims responsables del seu contingut i implementació.

Les Directrius polítiques del president von der Leyen van emfatitzar la importància que el Parlament Europeu tingui una "veu més forta" en la governança econòmica. Amb aquesta finalitat, la Comissió espera amb interès iniciar un diàleg constructiu amb el Parlament sobre el contingut d'aquest paquet i cada pas posterior del cicle del semestre europeu.

Més informació

Paquet del semestre europeu tardor 2019: preguntes i respostes

Directrius polítiques del president von der Leyen

Estratègia anual de creixement sostenible 2020

Recomanació de la zona de l'euro 2020

El mecanisme d'alerta Informe 2020

Proposta d'Informe Conjunt d'Ocupació 2020

Informe de rendiment del mercat únic

El segon informe anual de seguiment de l'aplicació del Programa de suport a la reforma estructural 2018

Exemples de suport a la reforma que ofereix el Servei de Suport a la Reforma Estructural

Previsió econòmica de la tardor del 2019

Paquet fiscal de tardor

El Europeu De vacances

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències