Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#DesenvolupamentSostenible: el #CESE proposa mesures per impulsar la contribució del sector privat

COMPARTIR:

publicat

on

Assolir els objectius de desenvolupament sostenible (ODD) requereix més que un compromís polític, afirma el Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE). Cal augmentar la inversió, especialment pel sector privat, per fer front als reptes econòmics, socials i ambientals actuals. El Comitè, per tant, aconsella la UE i els seus Estats membres que ajustin les seves polítiques d’inversió i d’impostos per millorar les perspectives de creixement i, per tant, les aportacions del sector privat, per assolir els ODG.

A la sessió plenària de desembre, el CESE va adoptar una opinió d'iniciativa pròpia que subratlla la importància de les empreses privades per assolir els ODS. En la seva opinió, el Comitè destaca el paper de les polítiques d'inversió i fiscalitat per promoure-les.

Krister Andersson, rapporteur for the EESC opinion, explained the Committee’s approach as follows: “Taxation policies determine the economic environment in which investment, employment and innovation in businesses take place and they provide governments with revenues for financing public spending. These policies are hence fundamental for achieving the Sustainable Developments Goals and they must be made fit for purpose.”

Per assolir perspectives de creixement favorables, la UE i els seus estats membres han de prendre mesures per a mesures de política addicionals en matèria de polítiques econòmiques i sistemes fiscals, per millorar la credibilitat d’una agenda de creixement sostenible. Aquestes mesures podrien contribuir a augmentar la inversió privada i, per tant, a tancar el desfasament mundial en inversions. Més concretament, el Comitè proposa utilitzar la fiscalitat com a instrument de protecció del medi ambient i per governar la digitalització i l’economia informal.

Les polítiques fiscals han d’esdevenir un instrument de protecció ambiental

En la seva opinió, el CESE proposa la creació d'un marc coherent i la implementació de plans eficients en matèria de fiscalitat ambiental. Diversos dels objectius dels ODS relacionats amb la protecció del clima se'n beneficiarien. Es podrien emprar polítiques fiscals ambientals per combatre el canvi climàtic i protegir els ecosistemes als oceans i a la terra. En afectar les estructures de preus dels recursos naturals, la política fiscal es pot utilitzar per promoure energies assequibles i netes i estimular un ús responsable dels recursos naturals comuns.

“Phasing out subsidies on inefficient fossil fuel could be an example of a policy mix in the field of taxation,” said rapporteur Krister Andersson. The EESC rapporteur believes that it would bring about important budget savings for governments and make these types of fuel less attractive for businesses and consumers. He said: “If governments redirect these savings towards increasing the share of renewables in the global energy supply, it would be a way to support universal access to clean energy”.

anunci

Cal abordar l’economia informal

Appropriately designed tax systems, using broad tax bases and non-distorting tax rates, and an institutional framework which allows for the integration of the informal sector in the formal economy, would have a positive effect on several SDGs. In the EESC’s view, it could contribute to the reduction of tax distortions, enhance economic growth and job creation and ensure access to public services and social protection. The latter would also promote gender equality.

El CESE considera que cal complir certes condicions per mobilitzar els recursos nacionals:

–      Tax rulings should be made in an open and transparent manner;

–      systems should be put in place to ensure the accountability of civil society organisations and parliamentarians;

–      governments must be transparent with taxes and expenditure, and;

–      taxes should be visible.

A més d’afrontar l’economia informal, el Comitè recomana que la UE s’uneixi a la Plataforma de col·laboració en matèria tributària per continuar els debats fiscals mundials. El CESE considera que cal trobar una solució global per a la fiscalitat corporativa de nous models de negoci en l’economia digitalitzada. Aquesta solució hauria de buscar promoure el creixement econòmic i el comerç i la inversió transfronterers.

Andersson said in this regard: “The international community needs to review its criteria for the allocation of taxation rights to market and production countries. New rules should be fair for small and large consumer countries and also for developed and developing countries. Proper remuneration for the contributions made – for instance in terms of innovation and entrepreneurship – must be recognized.”

Finalment, el CESE remarca en la seva opinió la importància d’implicar la societat civil organitzada a tots els nivells d’ajustaments al sistema fiscal i fiscal per assolir els ODG. La societat civil representa grups d'interès clau en la implementació de l'Agenda 2030 i gran part de la inversió necessària provindrà del sector privat.

Fons

El Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són el model per aconseguir un futur millor i més sostenible per a tots. Els 17 objectius aborden els reptes mundials, inclosos els relacionats amb la pobresa, la desigualtat, el canvi climàtic, la degradació ambiental, la pau i la justícia. Els ODS són al centre de la 2030 Agenda per al Desenvolupament Sostenible, que va ser adoptada per tots els estats membres de les Nacions Unides el 2015.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències