Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Els esforços per millorar els estàndards de protecció del medi ambient de #Rússia condemnats per "confosos" i "avançar massa lentament"

COMPARTIR:

publicat

on

La renúncia sense precedents del primer ministre rus, Dmitry Medvedev, i el seu govern, van prendre per sorpresa el món i han posat en escena un canvi radical de la política russa, escriu Martin Banks.

Reemplaçament de Medvedev, Mikhail Mishustin (a la foto), no va perdre el seu temps a l'hora de plantejar la seva plataforma política per rejovenir l'economia russa. 

Les solucions prescrites per Mishustin incloïen inversions digitals, eliminació de barreres a les empreses, iniciatives educatives i reducció de la pobresa, però faltava un element notable: el compromís de millorar els estàndards de protecció del medi ambient. Això podria resultar ser un error. 

Els russos estan cada vegada més preocupats per l’estat del medi natural que els envolta. En una enquesta recent realitzada per l'Escola Superior d'Economia de Moscou a 10,000 russos, el 94% dels enquestats considerava que la contaminació ambiental era un problema urgent.

Els problemes mediambientals han ocupat un lloc central en les concentracions de protesta a Rússia durant l'últim any, i els ciutadans van cridar l'atenció sobre preocupacions com abocadors, contaminació atmosfèrica i una planta d'embotellament d'aigua proposada al llac Baikal.

Aquesta preocupació es va manifestar recentment a la capital. A mesura que el nivell de vida rus continua millorant, tot i que a un ritme més lent que en la dècada anterior, Moscou, de ràpid creixement, es troba a l’epicentre de la prosperitat material i del creixent consumisme.

La regió de Moscou, que està sent densament poblada, ja no pot gestionar els residus generats per la ciutat. Després d'una sèrie de protestes i escàndols públics, els residus de la ciutat van ser redirigits recentment a la regió d'Arkhangelsk, prop de la costa del mar Blanc, on s'ha construït la deixalleria més gran d'Europa. El que abans era una bonica regió de llacs i pantans amb una biodiversitat impressionant és ara un abocador on els residus tòxics enverinen les aigües subterrànies.

anunci

Aquesta solució a curt termini és un símbol dels esforços confusos de Rússia per afrontar qüestions ambientals.

El país té una trajectòria mediambiental mixta, que comença a l’època soviètica i continua fins als nostres dies. El Worldwatch Institute va anomenar el llac Karachayin, una vegada verge, a les muntanyes Ural, com el lloc més contaminat del món des del punt de vista radiològic.

A partir de 1951, la Unió Soviètica va utilitzar Karachay com a abocador de residus radioactius de Mayak, la instal·lació d'emmagatzematge i reprocessament de residus nuclears propera.

Això ha convertit la zona immediata en inhabitable i ha obligat l'Estat a omplir el llac amb gairebé 10,000 blocs de formigó buits per evitar el desplaçament dels sediments radioactius.

Després de la caiguda de la Unió Soviètica, es van intentar significativament reformar el medi ambient rus normes.

Des del 1991 s’ha aprovat una sèrie de legislacions ambientals que recullen els drets a un entorn segur a la constitució.

Tot i així, mentre la nova Rússia ha intentat posar fi a les normes ambientals de segona categoria i la negligència dels actius industrials tòxics, encara existeixen fallades notables. S'han plantejat inquietuds sobre la manera com s'implementen aquestes reformes i regulacions i es fan preguntes sobre el l’eficàcia del sistema judicial a l’hora d’aplicar-les.

La instal·lació d'Usolyekhimprom, descuidada després de la fallida d'una empresa industrial el 2017, és una "catàstrofe tòxica que espera que passi", segons Svetlana Radionova, cap de l'estat de vigilància del medi ambient Rosprirodnadzor.

La planta química abandonada conté tancs de clor, mercuri i altres substàncies mortals repartides per 600 hectàrees a la regió d'Irkutsk, a Rússia. En una entrevista l'any passat, Radionova va advertir de quantitats "enormes" de residus de mercuri i petroli que podrien desembocar al riu Angara i es va queixar que no és l'únic cas de propietaris que abandonen o abandonen plantes amb infraestructures industrials perilloses

S'afirma que un altre exemple de presumpta negligència es pot trobar a Tolyatti, una ciutat de 720,000 persones a la vora del riu Volga. És molt famosa per ser la casa del major fabricant de cotxes de Rússia, Lada i va ser vista favorablement pels líders soviètics que la van omplir d’instal·lacions esportives i parcs.

Avui, segons s’ha afirmat, aquests parcs s’associen més comunament amb l’olor intens a amoníac d’una enorme planta química propera a la ciutat, propietat de TogilattiAzot (ToAZ), el major productor mundial d’amoníac. La companyia rebutja les denúncies relatives a presumptes danys ambientals o de salut. Els propietaris Vladimir i Sergey Makhlai, que tots dos han fugit de Rússia, han estat acusats in absentia de frau. Tots dos neguen qualsevol delicte.

El govern rus està avançant per reforçar les normes de protecció del medi ambient, però les institucions de Rússia la infraestructura de protecció del medi ambient continua sent subdesenvolupada i cal una major inversió federal, juntament amb estratègies regionals coherents per fer front al problema. Això s’hauria de combinar amb suport millorat del rus independent organitzacions ecologistes i les naixents iniciatives ESG de les empreses russes.

El nou govern de Mishustin ha heretat l’aturada del creixement econòmic i la caiguda de les taxes d’aprovació de totes les branques del poder estatal.

Per molt difícil que sigui la situació, la contaminació continuada dels ecosistemes russos és una bomba de relleu que requereix urgentment un esforç substancial tant per part de les empreses com del govern per millorar normes ambientals i reduir la bretxa amb les principals economies.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències