Connecteu-vos amb nosaltres

Brexit

Nicola #Sturgeon aborda Brussel·les a través del #Brexit

COMPARTIR:

publicat

on

Parlant el 10 de febrer, el primer ministre escocès Nicola Sturgeon (A la foto) va dir: "Sempre és meravellós estar a Brussel·les, però avui també és molt emotiu.

"Aquesta és la primera vegada que estic aquí, o de fet en qualsevol lloc fora d'Escòcia, des que el Regne Unit va sortir de la Unió Europea fa deu dies.

"El Brexit va ser un tema trist per a mi i per a moltes persones a Escòcia i, de fet, a tot el Regne Unit. I alguns dels moments més impactants de la setmana prèvia al Brexit van passar aquí a Brussel·les.

“Per exemple, em va sorprendre especialment quan vaig veure imatges del dimecres 5 de febrer, a l'última sessió del Parlament Europeu a la qual van assistir els diputats del Regne Unit.

“La sinceritat, la gràcia i la bona voluntat dels discursos de persones com Guy Verhofstadt i Ursula von der Leyen van ser en si mateixes impressionants. Però crec que per a molta gent, i potser especialment per a molta gent a Escòcia, el moment més emotiu de tots va ser al final, quan els eurodiputats de tots els partits i de tots els països es van posar junts per cantar. Auld Lang Syne.

"Aquesta escena -de solidaritat i amistat- va encapsular molts dels valors que el govern escocès i moltes de les persones d'Escòcia més aprecien sobre la Unió Europea.

"I per a mi, i sospito que per a molta gent a Escòcia, escoltar les paraules de Robert Burns a aquella habitació en aquell moment va tenir un altre efecte. Va reforçar la sensació que Escòcia ha deixat un lloc al qual pertanyem: que encara hauríem de participar en aquesta cambra, en lloc de sortir-ne.

“El mateix dia, de fet, gairebé exactament a la mateixa hora, que aquestes escenes tenien lloc al Parlament Europeu, al Parlament escocès. Estava votant a favor d'un nou referèndum sobre la independència d'Escòcia.

anunci

"I suposo que les connexions entre aquestes dues escenes són la base dels meus comentaris d'avui.

"Vaig a exposar breument el penediment que sent el govern escocès pel Brexit. A continuació, explicaré algunes de les maneres en què el govern escocès respondrà al Brexit. I, fent-ho, deixaré clar el nostre desig de tornar al parlament europeu com a nació independent, còmoda –com han de ser els membres de la UE– amb la idea que la independència, en el món modern, implica reconèixer i acceptar la nostra interdependència.

“Com sabeu molt bé, el 62% dels votants a Escòcia van optar per quedar-se a la UE el 2016. Les enquestes d'opinió posteriors suggereixen que el sentiment favorable a la UE ha crescut des d'aleshores.

"I el desig d'Escòcia de quedar-se també s'ha reafirmat en tres eleccions nacionals posteriors: al desembre, per exemple, els partits favorables a la permanència a la UE o a la celebració d'un referèndum més, van obtenir gairebé les ¾ dels vots.

“Així doncs, el sentiment proeuropeu té arrels molt profundes i molt fortes a Escòcia.

"El principi bàsic que hi ha darrere de la UE, que les nacions independents treballin juntes per un bé comú, és un que atreu molta gent a Escòcia.

"També reconeixem la solidaritat que la UE ofereix als estats membres més petits: la gent d'Escòcia ha vist, i sospito que recordaré durant molt de temps, el suport que la UE ha donat a Irlanda durant la primera etapa del procés del Brexit.

"A més, Escòcia té experiència diària dels beneficis pràctics de la pertinença a la UE.

“La normativa de la UE ha fet que els nostres rius i costes siguin més nets.

“Les nostres universitats col·laboren amb socis de recerca de tot el continent.

“La llibertat de moviment de la UE ha donat oportunitats a les persones que viuen a Escòcia i ha animat els nous escocesos a contribuir a la nostra economia i la nostra societat. Una de les nostres prioritats, actualment, és donar suport als ciutadans de la UE perquè es quedin a Escòcia.

“I, per descomptat, les nostres empreses es beneficien del mercat únic.

“Les xifres de la setmana passada van demostrar que durant els últims 5 anys, les vendes d'Escòcia a la UE, que representen més de la meitat de les nostres exportacions internacionals, han crescut més d'un 4% anual. Això és més del doble de ràpid que les nostres exportacions a la resta del món.

“Estem sortint de la Unió Europea, imperfecta que sens dubte és, en un moment en què mai ens n'hem beneficiat més.

“I també ho deixem, al meu entendre, en un moment en què mai més ho hem necessitat.

“En una època en què la intolerància i el fanatisme sembla que estan en augment, els valors de la UE –valors de democràcia, igualtat, solidaritat, estat de dret i respecte als drets humans– són més importants que mai.

"La motivació fundacional de la UE, com a projecte de pau, és una que potser s'oblida massa fàcilment al Regne Unit. Però la seva importància m'ha impactat regularment els darrers anys en actes commemoratius de les dues guerres mundials, l'últim, fa només uns dies, pel 75è aniversari de l'alliberament d'Auschwitz.

"En un moment de crisi climàtica, la cooperació amb la UE millora la nostra capacitat per fer front al canvi climàtic a casa i amplifica la nostra veu en les negociacions internacionals.

"I en una època de grans blocs comercials, la UE representa la nostra millor oportunitat per beneficiar-nos del lliure comerç, sense participar en una carrera cap al fons.

“Tot això és important. Ajuda a explicar per què Escòcia lamenta el Brexit i per què molts de nosaltres continuem sentint-nos europeus. Però, per descomptat, la veritable pregunta, i estic segur que en la que vols que em concentri, no és la que hem perdut.

“És el que passa després. Quines mesures pràctiques pot prendre Escòcia per mitigar els efectes de les accions del govern del Regne Unit per provocar el Brexit?

"I hi ha essencialment dues parts en aquesta resposta.

"En primer lloc, mentre Escòcia continuï sent part del Regne Unit, intentarem influir en la política del govern del Regne Unit i, quan sigui possible, treballar de manera constructiva amb el govern del Regne Unit.

"Aquest punt s'estén molt més enllà de les negociacions del Brexit.

“Com molts de vosaltres sabreu, la Cimera del Clima de la COP26 tindrà lloc a Glasgow al novembre.

“Serà la cimera climàtica més important des de les converses de París del 2015. De fet, donada la urgència cada cop més gran de la crisi climàtica, crec que hi ha arguments per dir que és encara més important que les converses de París.

“Recentment s'ha parlat molt de la cimera de Glasgow i de les relacions entre els governs escocès i britànic.

“Tinguem molt clar el meu enfocament aquí.

"Hi ha un fort argument per dir que res del que passi a qualsevol part del món aquest any serà més important que fer que la cimera de Glasgow sigui un èxit.

"I, per tant, el govern escocès farà tot el possible per ajudar a que aquesta cimera sigui un èxit. Això inclou treballar de manera positiva i constructiva amb el govern del Regne Unit.

"Un principi similar s'aplica a les negociacions del Regne Unit amb la UE. Farem el possible per treballar de la manera més estreta i constructiva possible amb el govern del Regne Unit.

"En fer-ho, intentarem influir en les negociacions d'una manera que beneficiï Escòcia, el Regne Unit i la UE. En particular, destacarem el valor de tenir una relació comercial tan estreta amb la UE com sigui possible.

"El primer ministre va fer un discurs sobre això la setmana passada. Va insistir a tenir dret a divergir dels estàndards de la UE. En àmbits com els estàndards socials i mediambientals, d'altra banda, la UE bàsicament vol una garantia que el Regne Unit no retrocedeixi: que el Regne Unit no socavarà la UE adoptant estàndards més baixos.

"Aquest és, per descomptat, un tema molt important.

“Com deixa clar la UE contínuament, com més divergim de les normes de la UE, menys accés tindrem al mercat únic. Per tant, el dret a divergir tindrà un cost, al meu entendre un cost massa elevat.

"En les àrees on s'aplica la no regressió, el Regne Unit té, i sempre tindrà, la capacitat d'optar per estàndards més alts que els exigits per la UE.

"Per tant, tot i que el primer ministre mai va dir això explícitament, de fet, mai va donar un sol exemple concret d'una àrea en la qual la divergència podria beneficiar el Regne Unit, l'única raó possible per voler que la llibertat divergi és si voleu adoptar estàndards més baixos. que la UE.

"Tal com estan les coses, hi ha el perill que el Regne Unit redueixi significativament el nostre accés al mercat únic, cosa que perjudicarà els fabricants i les indústries de serveis de tot el país, perquè vol la llibertat de reduir els estàndards relacionats amb la salut, la seguretat i el medi ambient. i els drets dels treballadors.

"El govern escocès argumentarà en contra d'aquest enfocament. Donem suport en gran mesura a la idea d'una igualtat de condicions, que elimina la possibilitat que el Regne Unit adopti estàndards inferiors als de la UE. Ajuda a protegir els estàndards ambientals i les condicions de treball, i també facilita que les empreses escoceses exportin a la UE. Continuarem fent aquest cas a mesura que avancen les negociacions.

"Ara, segons les proves anteriors, he de confessar que no sóc massa optimista sobre les nostres possibilitats d'èxit.

"I, per tant, també estem mirant què podem fer amb els nostres poders transferits, per mantenir els vincles més estrets possibles amb la UE.

"Tenim la intenció d'introduir una legislació que permeti a Escòcia seguir el ritme dels estàndards reguladors de la UE, quan tenim el poder de fer-ho. És una manera de protegir la salut i el benestar de les persones a Escòcia, mantenir la reputació internacional de les empreses a Escòcia i facilitar, quan arribi el moment, com crec que serà, que Escòcia torni a la UE. .

"I també treballarem, i aquesta és la segona part del nostre enfocament, cap al pas més evident i important que Escòcia pugui fer en resposta al Brexit. Intentarem independitzar-nos i després intentarem restablir la nostra pertinença a la UE.

“El cas de que puguem buscar la independència és clar.

"Com la majoria de vostès saben, Escòcia fa sis anys es va votar sobre si s'havia de convertir en un país independent. Els opositors a la independència van dir, repetidament, que votar per romandre al Regne Unit era l'única manera de romandre a la UE. Aquest argument va pesar molt entre molts votants.

“Des d'aleshores, Escòcia ha estat fora de la UE contra la nostra voluntat.

"El govern del Regne Unit va rebutjar l'oferta de compromís del govern escocès de mantenir tot el Regne Unit dins del Mercat Únic i la Unió Duanera.

"I l'enfocament global del Regne Unit sobre el Brexit ha estat constantment contrari a les opinions, els valors i els interessos d'Escòcia.

"El fort suport a la UE és una de les principals raons per les quals el partit que lidero va fer tan bé a les recents eleccions del Regne Unit, en què vam guanyar el 80% dels escons a Escòcia.

"Però també posem al centre d'aquestes eleccions el dret del poble d'Escòcia a triar el seu propi futur: entre quedar-se al Regne Unit després del Brexit i convertir-se en un país independent.

"Des d'aquelles eleccions, les enquestes d'opinió a Escòcia han mostrat el suport majoritari a la independència. I hi ha grans majories pel principi que hauria de ser el Parlament escocès –i no el govern de Westminster– determinar si i quan hi hauria d'haver un referèndum.

“Sóc un creient en la democràcia, en l'estat de dret, en el poder de la persuasió i la deliberació respectuoses.

"És per això que continuo creient que, mentre insistim pel dret a triar d'Escòcia, hauríem d'acordar un procés entre nosaltres i el govern del Regne Unit per a un referèndum, d'acord amb el mandat clar donat pel poble d'Escòcia.

"Res d'això hauria de ser motiu de controvèrsia amb el govern del Regne Unit. El Regne Unit no és un estat unitari. És una unió voluntària de nacions. I una d'aquestes nacions, Escòcia, ha expressat el seu suport majoritari, una i altra vegada, per romandre a la Unió Europea.

"No crec que sigui correcte que més de cinc milions de ciutadans de la UE hagin de ser eliminats de la Unió Europea, després de 47 anys de pertinença, sense ni tan sols tenir l'oportunitat de dir la seva sobre el futur del seu país.

"És per això que estem prenent les mesures necessàries per garantir que es pugui celebrar un referèndum d'independència que estigui més enllà de la impugnació legal, perquè el resultat sigui acceptat i acceptat tant a nivell nacional com internacional.

"Demanem a la Comissió Electoral, l'organisme independent que supervisa les eleccions al Regne Unit, que torni a provar la pregunta utilitzada el 2014, la pregunta que s'utilitzaria en un referèndum.

"Convidem els representants electes d'Escòcia (diputats, MSP, líders del consell i eurodiputats recents) a establir una nova Convenció Constitucional, per ampliar el suport al principi del dret d'Escòcia a triar.

“I publicarem una sèrie d'articles, els articles de “Nova Escòcia”, que donaran a la gent la informació que necessita per prendre decisions informades sobre el futur d'Escòcia.

"Aquests documents inclouran els nostres plans d'adhesió a la UE. Sé –i alguns dels comentaris que va fer Donald Tusk la setmana passada ho van confirmar– que hi ha bona voluntat cap a Escòcia.

"Volem construir sobre aquesta bona voluntat. Tenim ganes de traçar una ruta clara cap a la nova adhesió; demostrar que entenem el que requereix la pertinença a la UE; i demostrar que tenim molt a oferir.

"Alguna cosa hauria de ser relativament senzilla.

“Escòcia ja compleix amb l'acquis de la Unió Europea: el seu conjunt de lleis, obligacions i drets. Com he dit, estem aprovant una legislació per garantir que això continuï sent així sempre que sigui pràcticament possible.

“Donem la benvinguda a la lliure circulació, perquè sabem quant ens beneficiem.

"I espero que el nostre enfocament global com a amic constructiu i soci de la UE no estigui en dubte.

“Per descomptat, el Brexit ha canviat el context de l'elecció que volem oferir al poble d'Escòcia, en comparació amb el referèndum del 2014. Però fonamentalment hi ha una opció: a Escòcia creiem que és millor per al nostre futur, o no, formar part del bloc comercial més gran del món i dels valors i beneficis compartits de la pertinença a la Unió Europea?

"En última instància, quan -i crec que és un quan- Escòcia aconsegueixi la independència, crec que el cas per entrar a la UE serà aclaparador.

"Aquesta visió és compartida per molts experts molt distingits. De fet, Fabian [Zuleeg, cap executiu de l'EPC], vas escriure un article sobre Escòcia i la UE l'estiu passat que va posar bé el tema bàsic; vas dir que per a Europa, "rebutjar un país que vol ser a la UE, accepta totes les condicions". , està disposat a passar pels processos adequats i segueix els principis europeus... hauria de ser inconcebible".

“A part de qualsevol altra cosa, ens tornarem a unir, no només com un país amb molt a guanyar, sinó com un que té molt a aportar.

"Això queda clar pel document d'estratègia que vam publicar fa dues setmanes, que exposa la perspectiva d'Escòcia sobre les prioritats polítiques clau per a la UE establertes per Ursula von der Leyen, la nova presidenta de la Comissió.

"El seu suport a una economia que funcioni per a tothom troba ressons directes a Escòcia, un país que se centra cada cop més en el benestar, juntament amb la riquesa, com a mesura de l'èxit.

"El seu èmfasi en una Europa apta per a l'era digital és un dels que recolzem fermament: Escòcia s'està convertint en un dels centres tecnològics més importants d'Europa.

"El seu desig d'un Green New Deal és el que compartim: Escòcia té alguns dels objectius estatutaris de canvi climàtic més forts del món. Volem ajudar a conduir el món cap a l'era del carboni net zero, i sabem que els nostres esforços es veuen millorats per la pertinença a la UE.

“Les altres prioritats de la Comissió també parlen dels nostres valors compartits.

"En totes aquestes qüestions, Escòcia és un país que pot marcar la diferència i ho farà; donarem exemple allà on puguem, però també aprendrem de l'exemple dels altres. Però sabem que ho farem de manera més eficaç treballant en col·laboració. Crec molt fermament que la nostra sobirania es veurà ampliada, no disminuïda, per la pertinença a la UE.

“Vaig començar reflexionant sobre l'última compareixença –de moment– dels eurodiputats escocesos al parlament europeu. Quan l'antic parlament escocès va tenir la seva darrera sessió el 1707, el portaveu, Lord Seafield, va tancar els tràmits. Va dir: "Aquí està el final d'una cantada antiga".

"Aquestes declaracions van trobar un ressò curiós a les escenes del Parlament Europeu fa dues setmanes.

“El cant de Auld lang syne va marcar el final d'una cosa que, encara que potser no tan antiga, ha estat molt preuada per a moltes persones a Escòcia.

"Però la nostra tasca ara és convertir aquest final en un començament, trobar la nostra veu com a nació independent i ocupar el nostre lloc a l'escenari europeu i mundial.

"Quan ho fem, parlarem, juntament amb els nostres amics d'Europa i d'arreu del món, a favor de la democràcia, la igualtat i els drets humans. Contribuirem enormement a fer front a reptes com la crisi climàtica. I treballarem en associació per millorar el benestar de les persones a Escòcia, a tota Europa i a tot el món.

"Per tots aquests motius, i per molts més, espero amb il·lusió el dia en què Escòcia torni on pertanyem: a la pertinença a la UE amb un lloc per dret propi al Consell i al Parlament Europeu.

“Com a nació independent, adoptarem la cooperació internacional.

"I llavors podem cantar de solidaritat i amistat, no per pena, sinó amb optimisme i esperança per al futur".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències