Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#TradePreferences impulsa les exportacions dels països en desenvolupament a la Unió Europea

COMPARTIR:

publicat

on

Les exportacions a la Unió Europea dels països en desenvolupament que utilitzen preferències aranzelàries especials en el marc de l'Esquema Generalitzat de Preferències (GSP) de la UE van assolir un nou màxim de 69 milions d'euros el 2018. Segons l'informe de la Comissió Europea que es publica cada dos anys sobre el SGP, estrenat el 10 de febrer, les exportacions a la UE dels 71 països beneficiaris del SGP van augmentar fins a gairebé 184 milions d'euros. Gairebé 69 milions d’euros d’aquestes utilitzen preferències especials de GSP.

L'alt representant per a Afers Exteriors i Política de Seguretat/vicepresident de la Comissió Europea, Josep Borrell, va dir: "El comerç és una de les eines crucials de la qual disposa la UE per abordar, donar suport i millorar els drets humans, els drets laborals i el bon govern, que són pilars del desenvolupament sostenible, arreu del món. Mitjançant l'Esquema Generalitzat de Preferències de la UE, donem suport als països en desenvolupament perquè creixin i avançaran de manera sostenible, sobretot pel que fa a l'acció climàtica. Els nostres aranzels comercials preferencials ajuden a treure milers de persones de la pobresa, a reduir les desigualtats i a generar creixement econòmic".

El comissionat de comerç Phil Hogan va dir: "Gràcies a les nostres preferències comercials, la UE importa el doble dels països menys desenvolupats que la resta del món. Aquesta eina marca registrada de la política comercial de la UE sustenta milions de llocs de treball als països més pobres del món i actua com un incentiu als països per implementar els convenis internacionals sobre drets humans, drets laborals, bon govern i medi ambient.

L'Esquema Generalitzat de Preferències elimina els drets d'importació a les exportacions dels països en desenvolupament a la UE. En crear oportunitats d'exportació addicionals, ajuda els països a fer front a la pobresa i a crear llocs de treball respectant també els principis de desenvolupament sostenible. Per exemple, l'informe d'avui mostra que, gràcies al GSP, països com Sri Lanka, Mongòlia i Bolívia estan abordant amb més eficàcia el treball infantil.

L'agenda comercial de la UE contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides a tot el món. Les preferències proporcionen als països beneficiaris un incentiu per prendre més mesures cap a l'aplicació efectiva dels convenis internacionals relacionats amb els drets humans, els drets laborals, el medi ambient i el bon govern.

En molts dels 71 països beneficiaris de l'SPG encara hi ha reptes, com ara les restriccions a la societat civil i la llibertat dels mitjans, l'accés a la justícia, els drets de les minories, la pena capital i la llibertat d'associació. El progrés insuficient, inclòs en alguns dels majors beneficiaris, ha fet que la UE augmenti el seu seguiment i millori el seu compromís, en particular pel que fa als drets humans i laborals. En el cas de Cambodja, això ha portat a la UE a iniciar el procediment per retirar temporalment les preferències a causa de la violació greu i sistemàtica dels principis dels principals convenis de les Nacions Unides i de l'Organització Internacional del Treball.

L’informe analitza fins a quin punt els països del SGP aprofiten al màxim el pla. També examina una sèrie de qüestions generals com la llibertat d’operar de la societat civil, els avenços en la lluita contra el treball infantil i les preocupacions ambientals i de bon govern. L’informe dóna exemples de com la UE treballa amb totes les parts interessades, com la societat civil, les organitzacions internacionals –en particular, els organismes de control de les Nacions Unides i de l’Organització Internacional del Treball– i les autoritats dels països beneficiaris per fer més efectiu el SPG i assegurar-se que avançar simultàniament.

La indústria de la UE és un soci important per convertir el desenvolupament sostenible en una realitat invertint i produint en països proveïdors d’SPG i procurant-los, garantint que es compleixin els estàndards laborals i ambientals internacionals.

anunci

Fons

Aquest tercer informe biennal s’acompanya de deu documents de treball conjunts del personal redactats per la Comissió Europea i el Servei Europeu d’Acció Exterior. Nou dels documents avaluen el rendiment de cadascun dels nou beneficiaris de l'acord GSP +; el desè avalua els tres països beneficiaris del SGP: Bangladesh, Cambodja i Myanmar, amb els quals la UE va iniciar un compromís millorat el 2017: un diàleg més intens sobre qüestions relacionades amb els drets humans i els drets laborals.

El SPG de la UE té tres acords:

  • Un acord general per als països amb ingressos baixos i mitjans, que permet l'eliminació parcial o total dels drets de duana de dos terços de les línies aranzelàries (15 beneficiaris);
  • GSP + és un acord especial d’incentius per al desenvolupament sostenible i el bon govern. Redueix aquestes mateixes tarifes al 0% per als països vulnerables d’ingressos baixos i mitjans que implementen 27 convencions internacionals relacionades amb drets humans, drets laborals, protecció del medi ambient i bon govern (8 beneficiaris);
  • EBA (Everything But Arms) és un acord especial per als països menys desenvolupats, que els proporciona accés lliure d’impostos i sense quotes per a tots els productes, excepte armes i municions (48 beneficiaris).

Més informació

Factors clau

Informe sobre l’esquema generalitzat de preferències

Avaluació GSP + per a ArmèniaBolíviaCap VerdKyrgyzstanMongòliaPakistanParaguaiFilipinesSri Lanka i un informe sobre una interacció millorada amb Bangladesh, Cambodja i Myanmar

Lloc web de GSP

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències