Connecteu-vos amb nosaltres

Corona virus

#Coronavirus: la Comissió i el Fons Europeu d’Inversions (que forma part del Grup BEI) desbloquegen 8 milions d’euros en finançament per a 100,000 petites i mitjanes empreses

COMPARTIR:

publicat

on

BEI  FEILa Comissió Europea ha desbloquejat mil milions d’euros del Fons Europeu d’Inversions Estratègiques (FEIS) que servirà de garantia al Fons Europeu d’Inversions (FEI), que forma part del Grup del Banc Europeu d’Inversions. Això permetrà al FEI emetre garanties especials per incentivar els bancs i altres prestadors a aportar liquiditat a almenys 1 pimes europees i petites empreses de capital mitjà afectades per l’impacte econòmic de la pandèmia de coronavirus, per un finançament disponible estimat de 100,000 milions d’euros.

Una de les conseqüències econòmiques immediates de la pandèmia de coronavirus és la sobtada manca de liquiditat que afecta les petites i mitjanes empreses. Aquestes empreses són normalment les més afectades en una crisi, i és fonamental donar-les suport amb una liquiditat adequada perquè puguin sobreviure a la crisi. Tanmateix, en una situació de crisi de liquiditat no s’incentiva la prestació de diners a les pimes a causa de l’augment sobtat del risc percebut. És per això que són necessàries les garanties de la UE que donin suport a aquests préstecs. A dia d’avui, el FEI està oferint al mercat garanties dedicades a l’EFSI per contenir l’impacte de la pandèmia en les petites i mitjanes empreses i petites empreses de capital mitjà.

Una economia que funciona per al vicepresident executiu de Valdis Dombrovskis, va dir: “A tota Europa, les nostres empreses estan lluitant. La UE està responent ràpidament per ajudar a amortir el cop i per ajudar a les petites i mitjanes empreses, especialment vulnerables. Avui, la Comissió i el Fons Europeu d’Inversions proporcionen 8 milions d’euros en finançament, cosa que aporta un alleujament immediat en efectiu a les pimes d’Europa afectades per la pandèmia de coronavirus. Els diners fluiran ja aquest mes a través de bancs i prestadors locals per ajudar els més afectats per la crisi ".

El cap executiu del FEI, Alain Godard, va dir: "En moments de crisi sense precedents, és essencial que les pimes rebin el suport que necessiten. El FEI treballa intensament per garantir una resposta ràpida i adequada al brot del virus COVID-19 i ens complau llançar aquesta nova iniciativa de 8 milions d'euros amb la Comissió avui. Tot i que aquest és un primer pas important, el Grup BEI continuarà treballant per trobar solucions addicionals per satisfer ràpidament les necessitats de finançament dels empresaris de tota Europa. ”

Els 1 mil milions d’euros desbloquejats de l’EFSI en el marc de la Facilitat de garantia de préstec COSME i la garantia InnovFin per a les PIME a Horitzó 2020 permet al FEI proporcionar garanties per valor de 2.2 milions d’euros a intermediaris financers, desbloquejant 8 milions d’euros en finançament disponible. Les garanties s’oferiran a través del FEI al mercat, mitjançant una convocatòria d’expressió d’interès emesa avui a diversos centenars d’intermediaris financers, integrada per bancs i prestadors alternatius. Les característiques principals d’aquestes garanties seran:

  • Accés simplificat i ràpid a la garantia EIF
  • Una cobertura de risc més elevada: fins a un 80% de les possibles pèrdues en préstecs individuals (enfront del 50% estàndard);
  • centrar-se en préstecs de capital de treball a tota la UE i;
  • permetent termes més flexibles, com ara ajornaments, reprogramacions o vacances.

Les noves funcions seran accessibles a nous intermediaris financers existents que ja treballin amb EIF, que estendran les condicions especials a més de cent mil empreses que es beneficien de garanties en els programes COSME LGF i InnovFin SMEG.

Propers passos

anunci

Després de la convocatòria d’expressió d’interès d’avui, els intermediaris financers amb acords de FEI existents en virtut d’aquests programes COSME i InnovFin podran accedir a les noves garanties immediatament quan ho sol·licitin. Altres intermediaris financers poden accedir a les garanties després d’un procés de sol·licitud ràpid. D'aquesta manera, els nous diners ja poden començar a fluir a les empreses més afectades a l'abril. Les pimes podran sol·licitar directament els seus bancs locals i els prestadors que participin en el pla esmentades anteriorment,.

La Comissió i el Grup BEI continuaran treballant en mesures addicionals i utilitzaran totes les eines a la seva disposició per ajudar a contenir la pandèmia de coronavirus i abordar les seves conseqüències econòmiques.

Fons

Per desbloquejar els 1 mil milions d’euros del pressupost de la UE, la Comissió i el Grup BEI han fet una sèrie d’esmenes als seus acords específics.

El Fons Europeu d'Inversions (EIF) forma part del grup del Banc Europeu d’Inversions. La seva missió central és donar suport a les micro, petites i mitjanes empreses europees, ajudant-les a accedir al finançament. EIF dissenya i desenvolupa instruments de capital de risc i de creixement, garanties i microfinances dirigits específicament a aquest segment de mercat. En aquest paper, el FEI fomenta els objectius de la UE en suport a la innovació, la investigació i el desenvolupament, l’emprenedoria, el creixement i l’ocupació.

COSME és el programa de la UE per a la competitivitat de les empreses i les petites i mitjanes empreses (pimes) del 2014 al 2020 amb un pressupost total de 2.3 milions d'euros. Almenys el 60% del programa està dedicat a millorar l’accés al finançament de les pimes a Europa, amb dos instruments financers. El Facilitat de garantia de préstec COSME recolza garanties i contragaranties a les entitats financeres per ajudar-les a proporcionar més préstecs i arrendar finançament a les pimes. El COSME Equity Facility for Growth ajuda a proporcionar capital de risc a les pimes principalment en les etapes d’expansió i creixement.

Horitzó 2020 és el programa de la investigació i la innovació de la UE de 2014 a 2020 amb un pressupost total de 77 milions d'euros. En el marc de Horitzó 2020, InnovFin (les finances de la UE per als innovadors) té com a objectius facilitar i accelerar l’accés a les finances per a empreses innovadores de tota Europa. En particular, el Facilitat de Garantia de Pimes (SMEG) de InnovFin proporciona garanties i contragaranties sobre finançament d’endeutament d’entre 25,000 € i 7.5 milions d’euros per millorar l’accés al finançament de pimes innovadores i cartes mitjanes. En el marc de InnovFin SMEG, una instal·lació gestionada pel FEI, els intermediaris financers (bancs i altres institucions financeres) es garanteixen davant d’una part de les seves pèrdues ocasionades en el finançament de deute cobert en aquesta instal·lació.

El Fons Europeu d’Inversions Estratègiques (FEIS) és el pilar de finançament del Pla d’Inversions per a Europa, que es va llançar el novembre de 2014 per invertir la tendència a la baixa dels nivells d’inversió i posar Europa en el camí de la recuperació econòmica. El seu enfocament innovador basat en l’ús d’una garantia pressupostària de la UE proporcionada al Grup BEI permet mobilitzar fons substancials del sector públic i privat per a la inversió en sectors estratègics de l’economia europea. El pla d’inversions per a Europa ja ha generat més de 460 milions d’euros d’inversió i ha donat suport a 1.1 milions de start-ups i pimes de tota Europa. Cerqueu les darreres xifres de l’EFSI per sector i país aquí.

Més informació

Resposta Europea Coordinada sobre Coronavirus

Lloc web de Coronavirus

Lloc web del BEI

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències