Connecteu-vos amb nosaltres

Conflictes

75 anys després: El món en una cruïlla de camins ... de nou # Coronavirus

COMPARTIR:

publicat

on

Avui (8 de maig), les commemoracions del 75è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial passaran gairebé desapercebudes, eclipsades per la crisi COVID-19 i la progressiva i problemàtica finalització de la quarantena a Europa, escriu Jean-Christophe Bas.

L’any 2020 també hauria de ser una oportunitat per a la comunitat internacional per celebrar el 75è aniversari d’Hiroshima i la creació de les Nacions Unides. El seu secretari general, Antonio Guterres, va iniciar fa uns mesos una important "conversa global" per reflexionar sobre el futur de les Nacions Unides i la cooperació internacional. A mesura que sortim de la primera etapa de la crisi del COVID-19, aquest retorn a fa 75 anys, quan la humanitat va viure el pitjor i el millor, no està exempt d’interès.

Tal com va remarcar Hubert Védrine durant un webinar organitzat la setmana passada per l’Institut Aspen, per primera vegada en la seva història, tota la humanitat s’enfronta a la mateixa amenaça. Amenaça global, respostes nacionals desordenades i disperses. I darrere del previsible cataclisme econòmic ja està emergint l’impacte geopolític d’un ordre mundial ja inestable i precari.

Per a algunes persones com Joseph Nye, serà insignificant; per a altres com Jean-Yves Le Drian, el món de demà serà com el d’abans, però pitjor! Avui és difícil situar-hi el cursor, però, certament, com diu Richard Haass, cap del Consell de Relacions Exteriors de Nova York, la pandèmia accelerarà la història en lloc de remodelar-la. Dit d'una altra manera, la "batalla dels gegants" entre els Estats Units i la Xina que s'havia de dur a terme durant les properes dècades tindrà lloc durant els propers anys.

Entre dos països i dos líders, l’un desconcertat per la seva gestió calamitosa de la crisi i les seves conseqüències econòmiques, l’altre per la seva possible responsabilitat davant la crisi i la seva falta de transparència. El febrer passat, a la Conferència de Seguretat de Munic, tot i que els Estats Units creien que estava protegit del virus, el to ja havia augmentat diverses mostres contra la Xina.

Nosaltres, europeus, voleu, indis, russos, turcs, africans, tornar a un món polaritzat fins a l’extrem i convertir-nos en la variable d’ajust d’un dels dos camps? Tenint en compte la nostra història, la nostra cultura, no tenim cap paper a jugar per evitar aquesta desastrosa escalada i pressionar per triar "l'altra via", la d'un món multipolar just, estable i equilibrat, respectuós amb cultures i civilitzacions, i impulsat per la promoció d’un desenvolupament raonable i sostenible? Volem anar en contra del que ens ha ensenyat la història del segle XX?

Fa setanta-cinc anys, quan el món es trobava a la cruïlla de camins, un bon grapat de líders visionaris van poder posar en marxa un marc de cooperació internacional que, tot i ser imperfecte, va permetre preservar la pau i el desenvolupament en poques dècades.

anunci

En un moment en què tota la humanitat s’enfronta a la mateixa amenaça, hem d’aprofitar aquest moment únic per desenvolupar un sentiment de pertinença comuna, responsabilitat compartida i destí compartit, “una humanitat, moltes cultures”. I fer-ho sense compromís ni franquesa.

Significa ser capaços de tots junts per obrir finalment aquesta conversa global i preguntar-nos què ens uneix al segle XXI, els valors compartits que estem disposats a comprometre’ns, el nou contracte al qual podem acordar. I reinventar un model just i eficaç de cooperació internacional, sobretot en trencar el pany de la supremacia, del monopoli absolut de la representació i la presa de decisions dels governs.

Tothom sap que si l’Organització Mundial de la Salut hagués estat lliure d’alertar el públic i els mitjans de comunicació, el que encara era una epidèmia local el desembre passat no s’hauria convertit mai en una pandèmia global. És ben sabut que la complexitat dels reptes globals requereix la intel·ligència col·lectiva per assegurar la seva resolució, i no dependre exclusivament de la promoció o defensa dels interessos nacionals.

La governança d’Internet per l’ICANN, la regulació del comerç de diamants amb el procés de Kimberley i el Fons Mundial per a la SIDA, la tuberculosi i la malària són il·lustracions de l’èxit i l’efectivitat dels mecanismes multipartits dels quals cal inspirar i ensenyar-los. repensar els mecanismes adequats de cooperació internacional. L’elecció és clara. El món està a la cruïlla de camins i correspon a tothom mobilitzar-se per assegurar que prevalgui l’esperit de la conferència de San Francisco que va posar les bases de l’ONU i per donar a llum un nou internacionalisme adaptat als reptes de les amenaces mundials.

L’Institut de Recerca en Diàleg de Civilitzacions ha pres la iniciativa de llançar un consulta global amb l'objectiu de repensar en profunditat el funcionament i la naturalesa de les Nacions Unides i la cooperació internacional, que culminarà el proper mes d’octubre al seu Fòrum anual de Rodes amb propostes concretes de tots els actors i països de la comunitat internacional.

Jean-Christophe Bas és el director general del Dialogue of Civilisations Research Institute de Berlín.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències