Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Reforçant la resiliència d'Europa: aturar la pèrdua de #biodiversitat i construir un sistema alimentari saludable i sostenible

COMPARTIR:

publicat

on

El 20 de maig, la Comissió Europea va adoptar una nova novetat Estratègia de biodiversitat per tornar a la natura a les nostres vides I a Estratègia Farm to Fork per a un sistema alimentari just, saludable i respectuós amb el medi ambient. Les dues estratègies es reforcen mútuament i reuneixen la natura, els agricultors, les empreses i els consumidors per treballar conjuntament cap a un futur competitiu i sostenible.

En línia amb la Acord Verd Europeu, proposen accions i compromisos ambiciosos de la UE per aturar la pèrdua de biodiversitat a Europa i a tot el món i transformar els nostres sistemes alimentaris en estàndards mundials de sostenibilitat competitiva, protecció de la salut humana i planetària, així com els mitjans de subsistència de tots els actors de la cadena de valor alimentària. La crisi del COVID-19 ha demostrat la vulnerabilitat que ens fa la creixent pèrdua de biodiversitat i la importància d'un sistema alimentari que funcioni bé per a la nostra societat. Les dues estratègies situen el ciutadà al centre, comprometent-se a augmentar la protecció de la terra i el mar, restaurant els ecosistemes degradats i establint la UE com a líder en l’àmbit internacional tant en la protecció de la biodiversitat com en la construcció d’una cadena alimentària sostenible.

The new Biodiversity Strategy tackles the key drivers of biodiversity loss, such as unsustainable use of land and sea, overexploitation of natural resources, pollution, and invasive alien species. Adopted in the heart of the COVID-19 pandemic, the strategy is a central element of the EU’s recovery plan, crucial to preventing and building resilience to future outbreaks and providing immediate business and investment opportunities for restoring the EU’s economy. It also aims to make biodiversity considerations an integral part of EU’s overall economic growth strategy.

The strategy proposes to, among others, establish binding targets to restore damaged ecosystems and rivers, improve the health of EU protected habitats and species, bring back pollinators to agricultural land, reduce pollution, green our cities, enhance organic farming and other biodiversity-friendly farming practices, and improve the health of European forests. The strategy brings forward concrete steps to put Europe’s biodiversity on the path to recovery by 2030, including transforming at least 30% of Europe’s lands and seas into effectively managed protected areas and bringing back at least 10% of agricultural area under high-diversity landscape features.

Les accions previstes en matèria de protecció de la natura, ús sostenible i restauració aportaran beneficis econòmics a les comunitats locals, creant llocs de treball sostenibles i creixement. Un finançament de 20 milions d'euros / any es desbloquejarà per a la biodiversitat a través de diverses fonts, inclosos els fons de la UE, els fons nacionals i privats.

The Farm to Fork Strategy will enable the transition to a sustainable EU food system that safeguards food security and ensures access to healthy diets sourced from a healthy planet. It will reduce the environmental and climate footprint of the EU food system and strengthen its resilience, protecting citizens’ health and ensuring the livelihoods of economic operators. The strategy sets concrete targets to transform the EUs food system, including a reduction by 50% of the use and risk of pesticides, a reduction by at least 20% of the use of fertilizers, a reduction by 50% in sales of antimicrobials used for farmed animals and aquaculture, and reaching 25% of agricultural land under organic farming. It also proposes ambitious measures to ensure that the healthy option is the easiest for EU citizens, including improved labelling to better meet consumers’ information needs on healthy, sustainable foods.

European farmers, fishers and aquaculture producers play a key role in the transition to a more equitable and sustainable food system. They will get support from the Common Agricultural Policy and the Common Fisheries Policy through new streams of funding and eco-schemes to take up sustainable practices. Making sustainability Europe’s trademark will open new business opportunities and diversify sources of income for European farmers and fishers.

Com a parts fonamentals del document Acord Verd Europeu, the two strategies will also support the economic recovery. In the coronavirus context, they aim to strengthen our societies’ resilience to future pandemics and threats such as climate impacts, forest fires, food insecurity or disease outbreaks, including by supporting more sustainable practices for agriculture, fisheries and aquaculture and by addressing wildlife protection and illegal wildlife trade.

anunci

The strategies also have important international elements. The Biodiversity Strategy reaffirms the EU’s determination to lead by example in tackling the global biodiversity crisis. The Commission would seek to mobilise all tools of external action and international partnerships to help develop an ambitious new UN Global Biodiversity Framework at the Conference of the Parties to the Convention on Biological Diversity in 2021. The Farm to Fork Strategy aims to promote a global transition to sustainable food systems, in close cooperation with its international partners.

European Green Deal  Executive Vice President Frans Timmermans said: “The coronavirus crisis has shown how vulnerable we all are, and how important it is to restore the balance between human activity and nature. Climate change and biodiversity loss are a clear and present danger to humanity. At the heart of the Green Deal the Biodiversity and Farm to Fork strategies point to a new and better balance of nature, food systems and biodiversity; to protect our people’s health and well-being, and at the same time to increase the EU’s competitiveness and resilience. These strategies are a crucial part of the great transition we are embarking upon.”

Health and Food Safety Commissioner Stella Kyriakides said: “We must move forward and make the EU’s food system a driving force for sustainability. The Farm to Fork Strategy will make a positive difference across the board in how we produce, buy and consume our food that will benefit the health of our citizens, societies and the environment. It offers the opportunity to reconcile our food systems with our planet’s health, to ensure food security and meet the aspirations of Europeans for healthy, equitable and eco-friendly food.”

Environment, Oceans and Fisheries Commissioner Virginijus Sinkevičius said: “Nature is vital for our physical and mental wellbeing, it filters our air and water, it regulates the climate and it pollinates our crops. But we are acting as if it didn’t matter, and losing it at an unprecedented rate. This new Biodiversity Strategy builds on what has worked in the past, and adds new tools that will set us on a path to true sustainability, with benefits for all. The EU’s aim is to protect and restore nature, to contribute to economic recovery from the current crisis, and to lead the way for an ambitious global framework to protect biodiversity around the planet.”

Propers passos

La Comissió convida el Parlament Europeu i el Consell a aprovar aquestes dues estratègies i els seus compromisos. Es convida a tots els ciutadans i parts interessades a participar en un ampli debat públic.

Fons

El Acord Verd Europeu, presentat per la Comissió von der Leyen l'11 de desembre de 2019, estableix un full de ruta ambiciós cap a una economia circular neutra en el clima, on es desconnecta el creixement econòmic de l'ús de recursos.

El Tracte Verd Europeu es basa en un objectiu ambiciós per frenar i revertir la pèrdua de biodiversitat transformant els nostres sistemes d’aliments, el bosc, la terra, l’aigua i el mar, així com els sistemes energètics, urbans i industrials. També destaca la importància crítica de lluitar contra el canvi climàtic i la biodiversitat.

Més informació

Material de premsa:

Qüestions i respostes sobre l'estratègia de biodiversitat

Preguntes i respostes sobre l'estratègia Farm-Fork

Fitxa tècnica sobre l'estratègia de biodiversitat

Fitxa tècnica sobre l'estratègia Farm-Fork

Fitxa tècnica sobre El cas empresarial de la biodiversitat

Fitxa tècnica sobre beneficis per als agricultors

Factsheet on The Common Agriculture Policy’s contribution to the European Green Deal

Documents:

Estratègia de biodiversitat

Estratègia Farm-Fork

Documents que acompanyen l'estratègia Farm-Fork:

Document de treball del personal sobre l'enllaç entre la reforma de la PAC i el pacte verd

Si us plau, consulteu aquí per als documents d’acompanyament a l’estratègia de la granja a la forquilla:

  •   Full de ruta per a la comprovació d’aptitud de la legislació de benestar animal;
  •   informe d’aplicació de la Directiva sobre l’ús sostenible de plaguicides;
  •   informe sobre l’avaluació REFIT de la legislació sobre pesticides;
  •   un informe sobre l'etiquetatge nutricional per davant del paquet i;
  •   Document de treball del personal sobre l'avaluació del Reglament de reclamacions nutricionals i de salut.

Opinió del grup d'assessors científics en cap, ‘Towards a Sustainable Food System – Moving from food as a commodity to food as more of a common good’

Llocs web

Acord Verd Europeu

Biodiversitat

Granja a forquilla

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències