Connecteu-vos amb nosaltres

EU

El nou sistema d’asil de Grècia dissenyat per deportar i no protegir, adverteix el Consell grec de refugiats i #Oxfam

COMPARTIR:

publicat

on

El nou sistema d’asil grec està dissenyat per deportar persones en lloc d’oferir-los seguretat i protecció, han advertit avui el Consell grec per als refugiats (GCR) i Oxfam (2 de juliol). Això vol dir que les persones que han fugit de la violència i la persecució tenen poques possibilitats de fer un procediment d’asil just, i fins i tot famílies amb nens són detingudes regularment en condicions inhumanes.
A l’informe Disminuït, derogat, denegat, publicada avui (2 de juliol), les organitzacions mostren com la reforma de la llei grega d’asil, que va entrar en vigor l’1 de gener del 2020 i es va modificar posteriorment al maig, exposa a les persones a abusos i explotació. Aquesta situació s'agreuja encara més per les condicions de vida inhumanes als camps de refugiats de Grècia, on les persones que corren el risc d'una crisi sanitària devastadora en cas que COVID-19 arribi als camps.

Va dir Evelien van Roemburg, responsable de campanya de migració a Europa d'Oxfam
: “La nova llei de Grècia és un atac flagrant contra el compromís humanitari d’Europa de protegir les persones que fugen del conflicte i la persecució. La Unió Europea és còmplice d’aquest abús, ja que fa anys que utilitza Grècia com a terreny de prova de les noves polítiques migratòries. Ens preocupa molt que la UE utilitzi ara el sistema d’asil de Grècia com a model per a la propera reforma d’asil a Europa ”.

L'anàlisi de les organitzacions ha trobat que moltes persones particularment vulnerables, com ara nens, dones embarassades i persones amb discapacitat, han estat detingudes a l'arribada a les illes "hotspot".
, sense accés suficient a la cura o protecció necessàries. El sistema d’asil també fa molt difícil a les persones que busquen asil presentar correctament les seves raons per fugir dels seus països d’origen, com ara conflicte o persecució, al servei grec d’asil.

 

“Tot i que Grècia té un dret sobirà de gestionar les seves fronteres, ha de protegir el principi fonamental de la no devolució. La UE i Grècia han pres la decisió política de posar en perill la vida i el futur de les persones que té la responsabilitat de protegir ", va afegir van Roemburg.
Al centre de Moria de la zona hotspot de la UE a l'illa grega de Lesbos, la gent s'amuntega en un campament, que actualment té sis vegades la seva capacitat. No tenen prou accés a l’assistència sanitària bàsica, els lavabos nets ni les instal·lacions de rentat de mans i l’amuntegament fa que el distanciament social –és fonamental per evitar que el coronavirus s’estengui– és impossible.
Testimonis reunits pel Consell grec per als refugiats exposen aquestes penoses condicions de vida a Mòria.
Rawan * d’Afganistan va venir a Grècia amb els seus dos fills menors d’edat per buscar seguretat a Europa. Una mare soltera amb fills i una supervivent de violència de gènere necessita suport i cura especials. En el seu lloc, es va veure obligada a viure sis mesos en una tenda de càmping, a la zona de recàrrega del camp de Mòria, on no sempre són accessibles fins i tot instal·lacions bàsiques com ara els lavabos.
"La situació a Mòria feia por. Durant la pandèmia, tothom tenia por que si el virus ens arriba, cavaran una fossa massiva per enterrar-nos. Només ens van donar dues màscares i sabó. Però, com hem de rentar-nos les mans sense aigua? A la línia d'aliments, que estava tan ple, no podíem mantenir una distància. No estàvem protegits ”, afirma Rawan.
La llei reformada impedeix a moltes persones que no tenen suport legal de recórrer un rebuig d’asil. Els terminis s’han escurçat dràsticament i, en molts casos, caduquen abans que la gent s’informi de la decisió. Les persones que busquen asil només poden presentar una crida real mitjançant un advocat, però a Lesbos només hi ha un advocat patrocinat per l’estat.

Spyros-Vlad Oikonomou, agent de defensa de GCR, va dir:
"Quan les autoritats gregues rebutgen una sol·licitud d'asil, no vol dir que necessàriament les persones no tinguin necessitat de protecció internacional. Sovint és una conseqüència del procediment d’asil accelerat aplicat en el context dels procediments fronterers. Els terminis curts augmenten la possibilitat d’errors. A més, la gent no té ni el temps ni l’entorn adequat que els permetria preparar-se per a la seva entrevista d’asil, en la qual poden parlar dels horrors que han fugit.

"Això posa en risc la vida de la gent: els que rebutgen la cara són immediatament detinguts per ser deportats a Turquia o al seu país d'origen.
“El govern grec ha de restaurar un sistema d’asil just, que respecti plenament els drets humans. La Comissió Europea ha de revisar les pràctiques d’asil de Grècia i avaluar el seu compliment de la legislació de la UE. "
Mentre que, de vegades, les autoritats decideixen en qüestió de dies les sol·licituds d’asil de les persones que van arribar el 2020, les que han arribat el 2019 han d’esperar mesos o de vegades anys perquè tingui lloc la primera entrevista. Durant aquest període, a la majoria no se'ls pot deixar els camps inhumans patrocinats per la UE a les illes gregues.
Per a moltes persones ja traumatitzades, les condicions de vida en llocs com Moria les exposen a més danys. Durant els darrers mesos, durant el bloqueig de COVID-19, hi ha hagut un preocupant augment dels casos d’assetjament sexual i denúncies de violació i violència domèstica al campament.

Barlin *, una refugiada de Somalia, va descriure la manca de protecció de les dones solteres: "Els homes els amenaçaven, portaven els mòbils, venien a les seves tendes de campanya, no tenien cap suport ni protecció per utilitzar els lavabos i els banys. durant la nit, havien de defensar-se, ja que no hi havia policia ni seguretat. "

Oxfam i GCR demanen al govern grec i a la UE que revisin immediatament la nova llei grega d’asil i donin accés a tothom que sol·liciti asil a Grècia a un procediment d’asil just i eficaç. També demanen als estats membres de la UE que facin honor al principi de solidaritat que es basa en el teixit propi de la UE i comparteixin la responsabilitat amb Grècia en la protecció dels refugiats i els sol·licitants d’asil.

* S'han canviat tots els noms de les persones que busquen asil per protegir les seves identitats.
  • El govern grec també il·legalment suspèn les sol·licituds d’asil del mes de març.
  • Les autoritats gregues han d’oferir suport legal a les persones que sol·liciten asil en la fase de crida. Per garantir que es poden corregir errors en primera instància i que les persones amb dret a protecció internacional no es retornin a llocs potencialment perillosos. Tot i això, els advocats finançats per l’estat són molt limitats i el 2019 només el 33% de les apel·lacions es van beneficiar del règim de suport legal finançat per l’estat. La majoria de les persones van dirigides a advocats finançats per ONG, però les ONG tenen una capacitat limitada i el moviment restringit als campaments també impedeix que la gent trobi fàcilment un advocat en una ONG.
  • La Comissió Europea publicarà aviat un nou Pacte sobre les migracions i l'asil, que exposarà la direcció que la UE i els estats membres reformin el sistema d'asil de la UE i les polítiques migratòries del bloc. El nou Pacte suggerirà, probablement, utilitzar més ajudes per al desenvolupament per frenar la migració, i corre el risc de perpetuar la catàstrofe humanitària que s’ha desenvolupat a Grècia durant els últims anys. 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències