Connecteu-vos amb nosaltres

Cigarrets

Els nous canvis de regla de la UE suposarien males notícies per a #Smokers i #Vapers

COMPARTIR:

publicat

on

En les seves conclusions del juny, el Consell Europeu va aprovar un nou consens sobre els impostos especials sobre el tabac. Els estats membres suggereixen canvis en les regles que augmentarien el preu del tabac i afectarien igualment els productes que no són del tabac, com ara els cigarrets electrònics, escriu Bill Wirtz. 

Des del 2011, la Unió Europea té un impost especial especial mínim comú sobre els productes del tabac, que va augmentar notablement el preu de les cigarretes en aquells països europeus on els preus són relativament baixos. Els països veïns amb impostos més alts afirmaven que la prevalença de compres transfrontereres estava subvertint els seus propis objectius de salut pública. Per exemple, els viatgers alemanys compren tabac a Luxemburg, ja que el preu és inferior al de les botigues locals.

Ara que la directiva del 2011 no ha donat els beneficis que esperaven alguns estats membres, o més plausiblement, no ha produït el nombre d'ingressos fiscals que els estats membres necessiten en la situació econòmica actual, voldrien una revisió. Aquesta revisió, però, no només s'adreça als productes de tabac convencionals com ara cigarrets, tabac, shisha o cigars i cigarrets. Per primera vegada, el Consell Europeu demana que els productes que no siguin del tabac també s'incloguin a la… directiva sobre impostos especials sobre el tabac. Això dificultaria que els estats membres pretenguin que l'objectiu és la salut pública i no reduir els dèficits de tresoreria, ja que l'equivalent lògic d'aquest moviment seria classificar el no alcohòlic com a beguda alcohòlica.

Els cigarrets electrònics o els dispositius que no es cremen per calor representen alternatives viables per als consumidors de productes convencionals del tabac. Sabem que, tot i que no són inofensius, la vaporització és un 95% menys nociva que fumar cigarretes. Segons totes les lògiques disponibles, els governs haurien d'alegrar-se de la prevalença d'aquestes alternatives. No obstant això, el Consell Europeu conclou que “per tant, és urgent i necessari actualitzar el marc normatiu de la UE per abordar els reptes actuals i futurs pel que fa al funcionament del mercat interior harmonitzant les definicions i el tractament fiscal de nous productes (com els líquids per a cigarrets electrònics i productes de tabac escalfat), inclosos els productes, que continguin o no nicotina, que substitueixen el tabac, per evitar la inseguretat jurídica i les disparitats normatives a la UE”.

L’addició d’impostos especials als productes de risc reduït envia el senyal equivocat als consumidors que aquests productes són tan arriscats com els cigarrets. Investigació dels Estats Units mostra que cada 10% d’increment del preu dels productes de vaporització provoca un augment de l’11% en les compres de cigarrets.

Quina gravetat tenen els estats membres de la UE quant a l’augment de la salut pública si el seu mètode preferent de prevenció augmenta la càrrega fiscal dels consumidors? Les cigarretes electròniques són una cosa, però no ens hem de desil·lusionar amb la idea que imposar més cigarretes tampoc no serveix de res a ningú. Les pròpies conclusions del Consell reconeixen que Europa s’enfronta a una onada de comerç il·lícit de tabac i demana més solucions per combatre’l. El comerç il·legal es correlaciona amb l’augment de les càrregues fiscals: en gravar les llars de baixos ingressos fora de les cigarretes, que continuen sent un producte legal, les tirem al mercat negre, on els elements criminals es beneficien de la mala gestió de la salut pública. A França, per exemple, un 2015 reportar va trobar el país com el principal consumidor europeu de cigarrets falsos, amb un 15% de la quota de mercat.

Amb la manca de control de qualitat, aquests fums il·legals representen una amenaça molt més endèmica per a la salut del consumidor. A més, els ingressos de la venda d'aquests cigarrets beneficien el terrorisme internacional —el Centre d'anàlisi del terrorisme francès fins i tot va demostrar que la venda il·lícita de tabac finança el 20% del terrorisme internacional. Organitzacions com l'IRA, Al-Qaida i ISIS financen les seves activitats d'aquesta manera.

anunci

Els canvis suggerits pel Consell Europeu a la Directiva sobre impostos especials sobre el tabac són contraproduents per als objectius de la salut pública i estan destinats a reduir l'elecció i la salut dels consumidors. Hem d'analitzar els canvis de regles més enllà de les seves intencions, sinó mirar els seus resultats potencials.

Bill Wirtz és l'analista sènior de polítiques del Consumer Choice Center. Fa un tuit a @wirtzbill

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències