Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Digitalització i modernització de la cooperació judicial: el Consell aprova un acord provisional assolit amb el Parlament Europeu sobre el servei de documents i la presa de proves

COMPARTIR:

publicat

on

El 22 de juliol, el Consell va aprovar l'acord provisional assolit amb el Parlament Europeu el 30 de juny, sobre el reglament modificat de la Comissió Europea per al servei de documents i la presa de proves a l'estranger.

La vicepresidenta de Valors i Transparència, Vĕra Jourová, i el comissari de Justícia i Consumidors, Didier Reynders, van dir: "La Comissió agraeix l'aval d'avui que ens porta un gran pas més a prop de l'adopció de normes importants que modernitzen la manera com funcionen els assumptes civils i comercials. Aquesta és una excel·lent notícia per al nombre creixent de ciutadans de la UE que s'instal·len en un altre país de la UE i de les empreses que operen en altres països de la UE. Les noves normes sobre la notificació de documents i la presa de proves potenciaran l'adopció de la informàtica i la digitalització en matèria civil i mercantil. Faran que els procediments judicials transfronterers siguin més ràpids i eficients, donant als ciutadans un millor accés a la justícia i un judici just, i facilitaran la feina dels professionals de la justícia. L'experiència amb la pandèmia de la COVID-19 ha demostrat la importància de la digitalització de la justícia, fins i tot quan es tracta de procediments transfronterers. Aquestes normes són un pas important en aquesta direcció".

Fons

Aquests dos Propostes de la Comissió, presentats el maig de 2018, tenen com a objectiu modernitzar i digitalitzar la cooperació judicial en casos civils i comercials transfronterers a tota la UE i fer que l'accés a la justícia civil sigui més barat, més eficient i més accessible per als ciutadans i les empreses.

La transmissió de documents i sol·licituds entre els estats membres ha de ser ràpida i segura. Un cop en vigor, les noves normes relatives a la notificació de documents implicaran en la pràctica que la transmissió es farà obligatòriament a través d'un sistema informàtic descentralitzat electrònic, format per sistemes informàtics nacionals interconnectats. Els estats membres tindran la possibilitat d'utilitzar programari de referència desenvolupat per la UE, en lloc d'un sistema informàtic desenvolupat a nivell nacional.

Pel que fa a la presa de proves, les noves normes promouen l'ús de la videoconferència o qualsevol altra tecnologia de comunicació a distància on s'hagi d'escoltar un testimoni, part o perit situat en un altre estat membre.

El Agenda de justícia de la UE per al 2020 va subratllar que per millorar la confiança mútua entre els sistemes de justícia dels estats membres, s'hauria d'examinar la necessitat de reforçar els drets processals civils, per exemple pel que fa a la notificació de documents. L'objectiu de millorar el marc de la cooperació judicial dins de la UE també s'ajusta als objectius establerts per la Comissió en l'estratègia del mercat únic digital: en el context de l'administració electrònica, l'estratègia expressa la necessitat de més accions per modernitzar el sector públic. (inclosa la judicial), aconseguir la interoperabilitat transfronterera i facilitar la interacció fàcil amb els ciutadans.

Les propostes legislatives acordades actualitzaran el Reglament servei de documents i en presa de proves.

anunci

Més informació

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències