Connecteu-vos amb nosaltres

Aviació / aerolínies

La Comissió aprova 133 milions d'euros de suport de liquiditat portuguesa a la companyia aèria #SATA; obre investigacions sobre altres mesures de suport públic

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat, en virtut de les normes d’ajuda estatal de la UE, 133 milions d’euros en suport de liquiditat a SATA Air Açores (SATA). L’ajut permetrà a l’empresa complir amb les seves obligacions de servei públic, proporcionar serveis essencials i garantir la connectivitat de la regió més externa de les Açores. Al mateix temps, la Comissió ha obert una investigació per avaluar si certes mesures de suport públic de Portugal a favor de l’empresa s’ajusten a les normes de la UE sobre ajuts d’estat a empreses en dificultat.

SATA és una companyia de transport aeri controlada en última instància per la Comunitat Autònoma de les Açores portugueses. Juntament amb una altra companyia pertanyent al mateix grup (SATA Internacional - Azores Airlines), SATA proporciona serveis de càrrega de passatgers i de càrrega per a transport aeri dins de les Açores i des de i cap a diverses destinacions nacionals i internacionals. Pel que fa a determinades rutes, se li ha confiat l’obligació de servei públic d’assegurar la connectivitat de les illes. SATA també ofereix altres serveis essencials, per exemple, la gestió i explotació de cinc petits aeroports a diferents illes de les Açores.

SATA ja s’ha enfrontat a dificultats financeres abans del brot de coronavirus, és a dir, el 31 de desembre de 2019. Des de almenys 2014, la companyia ha experimentat pèrdues d’explotació i ha reportat patrimoni negatiu en els darrers anys, que s’ha vist agreujada pels efectes del brot de coronavirus. . Actualment, l’empresa afronta necessitats urgents de liquiditat.

La mesura de suport a la liquiditat portuguesa

Portugal va notificar a la Comissió la seva intenció d’atorgar suport urgent a SATA, amb l’objectiu de proporcionar a l’empresa recursos suficients per atendre les seves necessitats urgents i immediates de liquiditat fins a finals de gener de 2021.

SATA no és elegible per rebre ajut en virtut del marc temporal d'ajuts estatals de la Comissió, dirigit a empreses que encara no tenien dificultats el 31 de desembre de 2019. Per tant, la Comissió ha avaluat la mesura segons altres normes sobre ajuts estatals, és a dir, la 2014 Directrius sobre ajuts estatals per a rescat i reestructuració. Aquests permeten als estats membres concedir ajuda de liquiditat temporal a proveïdors de serveis d’interès econòmic general per mantenir i preservar serveis essencials com, per exemple, la connectivitat del transport aeri i la gestió de l’aeroport. Aquesta possibilitat també està disponible en cas d’ajuda de l’estat membre a la mateixa empresa que tingui dificultats per la investigació de la Comissió.

Les autoritats portugueses van estimar que les necessitats de liquiditat de SATA per als propers sis mesos en relació amb les obligacions de serveis públics i serveis essencials de SATA ascendeixen aproximadament a 133 milions d'euros.

La Comissió va constatar que l’ajut individual a l’empresa en forma de garantia pública de fins a aproximadament 133 M € en préstec temporal es relaciona estrictament amb necessitats urgents de liquiditat vinculades a la prestació per part de SATA de serveis essencials, incloent rutes sotmeses a obligacions de servei públic i serveis d'interès econòmic general als aeroports locals. Es va trobar que l'ajut és necessari per permetre que l'empresa continuï prestant aquests serveis.

Sobre aquesta base, la Comissió va aprovar la mesura segons les regles de la UE sobre ajuts estatals.

Obertura de la investigació sobre altres mesures de suport

Per separat, la Comissió ha decidit obrir una investigació per avaluar si determinades mesures de suport a favor del SATA estan en línia amb la 2014 Directrius sobre ajudes estatals per a rescat i reestructuració.

Des del 2017, la regió autònoma de les Açores, propietària total de SATA, va aprovar tres ampliacions de capital per solucionar parcialment les deficiències de capital de la companyia. Sembla que la majoria de les quantitats ja s’han pagat. Les autoritats portugueses afirmen que les ampliacions de capital en qüestió no constitueixen ajudes estatals segons la normativa de la UE, ja que el Govern regional de les Açores, com a únic accionista de SATA, actuava com a inversor privat que operava en condicions de mercat.

Ara la Comissió investigarà més si les ampliacions de capital constitueixen ajuda d’estat que haurien d’haver estat notificades a la Comissió i, si és així, si les mesures de suport passades satisfan les condicions de la 2014 Directrius sobre ajuts estatals per a rescat i reestructuració. L’obertura d’una investigació en profunditat permet que Portugal i altres parts interessades puguin fer comentaris. No perjudica el resultat de la investigació.

Fons

La Comunitat Autònoma de les Açores és un arxipèlag format per nou illes volcàniques i 245,000 habitants. La Regió de les Açores es considera com una regió més externa de la Unió Europea, situada a l’oceà Atlàntic Nord, a uns 1,400 km del Portugal continental. Les illes es poden arribar des de terra ferma en dos a tres dies per mar o dues hores amb avió. La Regió depèn del transport aeri de passatgers i càrrega, especialment durant la temporada d'hivern, quan les condicions meteorològiques solen fer que el transport marítim no estigui disponible.

Segons les normes d’ajuts estatals de la UE, les intervencions públiques a favor de les empreses es poden considerar lliures d’ajudes estatals quan es fan en condicions que un operador privat hauria acceptat en condicions de mercat (principi d’operador d’economia de mercat - MEOP). Si no es respecta aquest principi, les intervencions públiques impliquen ajudes estatals en el sentit de Article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, perquè confereixen al beneficiari un avantatge econòmic que els seus competidors no tenen. Els criteris d 'avaluació de les intervencions públiques en empreses en dificultat es recullen a la documentació 2014 Directrius sobre ajudes estatals per a rescat i reestructuració.

Sota la Comissió 2014 Directrius sobre ajudes estatals per a rescat i reestructuració, les empreses en dificultats financeres poden rebre ajuts estatals sempre que compleixin determinades condicions. Es pot concedir ajuda per un període de fins a sis mesos ("ajuda de rescat"). Més enllà d'aquest període, cal reemborsar l'ajut o bé s'ha de notificar a la Comissió un pla de reestructuració perquè s'aprovi l'ajut ("ajut a la reestructuració"). El pla ha de garantir que es restableixi la viabilitat a llarg termini de l’empresa sense més suport estatal, que l’empresa contribueixi a un nivell adequat als costos de la seva reestructuració i que les distorsions de la competència creades per l’ajut s’abordin mitjançant mesures compensatòries.

Garantint el compliment d’aquestes condicions, la Comissió manté una competència justa i efectiva entre diferents empreses del mercat del transport aeri, com en altres sectors.

L’article 349 del Tractat sobre el funcionament de la Unió Europea reconeix les restriccions específiques de les regions més ultraperifèriques i preveu l’adopció de mesures específiques en la legislació de la UE per ajudar aquestes regions a afrontar els principals reptes a què s’enfronten a causa de la seva llunyania, insularitat i petites dimensions. , topografia i clima difícils, i dependència econòmica d’un nombre reduït de productes.

La versió no confidencial de la decisió s'ha fet disponible sota el nombre de cas al SA.58101 Registre d'ajudes estatals sobre la Comissió competència lloc web una vegada resolts els problemes de confidencialitat. Les decisions d’ajut estatal recentment publicades al Diari Oficial i a Internet es troben a la llista State Aid Weekly e-News.

Estratègia de l'aviació per a Europa

Cel únic europeu: per a una gestió del trànsit aeri més sostenible i resistent

publicat

on

La Comissió Europea és proposant una actualització del marc regulador del cel únic europeu que s’aconsegueix després del Tracte Verd Europeu. L’objectiu és modernitzar la gestió de l’espai aeri europeu i establir camins de vol més sostenibles i eficients. Això pot reduir fins al 10% de les emissions del transport aeri.

La proposta arriba a mesura que la forta caiguda del trànsit aeri causada per la pandèmia del coronavirus requereix una major resistència de la nostra gestió del trànsit aeri, facilitant l’adaptació de les capacitats de trànsit a la demanda.

La comissària de Transports, Adina Vălean, va declarar: “De vegades els avions fan ziga-zaga entre diferents blocs d’espai aeri, augmentant els retards i el consum de combustible. Un sistema eficient de gestió del trànsit aeri significa rutes més directes i menys energia consumida, cosa que comporta menys emissions i menys costos per a les nostres companyies aèries. La proposta d’avui de revisar el cel únic europeu no només ajudarà a reduir fins a un 10% les emissions de l’aviació gràcies a una millor gestió de les rutes de vol, sinó que també estimularà la innovació digital obrint el mercat de serveis de dades del sector. Amb les noves regles proposades ajudem el nostre sector aeri a avançar en les transicions verdes i digitals dobles ”.

La no adaptació de les capacitats de control del trànsit aeri comportaria costos addicionals, retards i emissions de CO2. El 2019, només els retards van costar a la UE 6 milions d’euros i van suposar un excés de CO11.6 d’2 milions de tones (Mt). Mentrestant, obligar els pilots a volar en un espai aeri congestionat en lloc de prendre una ruta de vol directa comporta emissions innecessàries de CO2, i el mateix passa quan les companyies aèries prenen rutes més llargues per evitar zones de càrrega amb tarifes més altes.

El Tracte Verd Europeu, però també els nous desenvolupaments tecnològics, com ara un ús més ampli dels drons, han situat la digitalització i la descarbonització del transport al centre de la política aeronàutica de la UE. No obstant això, la reducció de les emissions continua sent un repte important per a l'aviació. Per tant, el cel únic europeu obre el camí a un espai aeri europeu que s’utilitza de manera òptima i que abasta les tecnologies modernes. Assegura una gestió col·laborativa de la xarxa que permet als usuaris de l'espai aeri fer rutes òptimes pel medi ambient. I permetrà serveis digitals que no necessàriament requereixen la presència d’infraestructures locals.

Per garantir serveis de gestió del trànsit aeri segurs i rendibles, la Comissió proposa accions com ara:

  • Enfortiment de la xarxa europea i la seva gestió per evitar congestions i rutes de vol subòptimes;
  • promoure un mercat europeu de serveis de dades necessaris per a una millor gestió del trànsit aeri;
  • racionalitzar la regulació econòmica dels serveis de trànsit aeri prestats en nom dels estats membres per estimular una major sostenibilitat i resistència, i;
  • impulsar una millor coordinació per a la definició, desenvolupament i desplegament de solucions innovadores.

Passos següents

La proposta actual es presentarà al Consell i al Parlament per a deliberacions, que la Comissió espera concloure sense demora.

Posteriorment, després de l’adopció definitiva de la proposta, caldrà preparar actes d’execució i delegats amb experts per tractar qüestions tècniques i detallades.

Fons

La iniciativa del cel únic europeu es va llançar el 2004 per reduir la fragmentació de l’espai aeri a Europa i millorar el rendiment de la gestió del trànsit aeri en termes de seguretat, capacitat, rendibilitat i medi ambient.

La Comissió va presentar una proposta de revisió del cel únic europeu (SES 2+) el 2013, però les negociacions han estat aturades al Consell des del 2015. El 2019, un grup de persones sàvies, format per 15 experts en la matèria, es va crear per avaluar la situació actual i les necessitats futures de gestió del trànsit aeri a la UE, cosa que va donar lloc a diverses recomanacions. A continuació, la Comissió va modificar el seu text del 2013, introduint noves mesures, i va redactar una proposta separada per modificar el Reglament bàsic de l'AESA. Les noves propostes s’acompanyen d’un document de treball del personal, presentat aquí.

Més informació

Preguntes i respostes: Cel únic europeu: per a una gestió eficient i sostenible del trànsit aeri

Seguir llegint

Aviació / aerolínies

#Aviation - Declaració del comissari Vălean sobre la intenció de la Comissió d’ampliar la renúncia a les franges horàries

publicat

on

La comissària de Transports, Adina Vălean, ha publicat un comunicat després de l’adopció de la Comissió reportar sobre l 'extensió potencial del Esmena al Reglament de ranures.

El comissari Vălean va dir: "L'informe mostra que els nivells de trànsit aeri segueixen sent baixos i, el que és més important, és probable que no es recuperin en un futur proper. En aquest context, la manca de certesa sobre les franges horàries dificulta la planificació dels horaris per a les companyies aèries, cosa que dificulta la planificació per als aeroports i els passatgers. Per abordar la necessitat de certesa i respondre a les dades de trànsit, tinc la intenció d’ampliar la renúncia a la franja horària per a la temporada d’hivern 2020/2021, fins al 27 de març de 2021 ”.

La declaració completa està disponible online.

Seguir llegint

Aviació / aerolínies

La Comissió aprova 62 milions d'euros de garantia de préstecs romanesos per compensar Blue Air pels danys soferts a causa del brot #Coronavirus i proporcionar a la companyia aèria un suport urgent de liquiditat

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat, segons les normes d’ajuda estatal de la UE, una garantia de préstec romanès de fins a 62 milions d’euros (aproximadament 301 milions de euros) a favor de la companyia aèria romanesa Blue Air. Blue Air és una companyia aèria privada romanesa amb bases a Romania, Itàlia i Xipre. Es va qualificar com a empresa amb dificultat abans del brot de coronavirus, és a dir, el 31 de desembre de 2019. Més concretament, la companyia va fer pèrdues a causa de les grans inversions que va realitzar des del 2016 per millorar la seva xarxa de rutes. La companyia aèria havia tornat a la rendibilitat el 2019 i principis del 2020, però va patir pèrdues importants a causa del brot de coronavirus.

La mesura consisteix en una garantia pública de fins a aproximadament 62 milions d’euros en préstec a la companyia aèria que s’assignarà de la següent manera: (i) uns 28 milions d’euros de garantia pública per compensar Blue Air pels danys causats directament pel brot de coronavirus entre el 16 de març 2020 i 30 de juny de 2020; i (ii) uns 34 milions d’euros d’ajut al rescat en forma de garantia pública d’un préstec destinat a cobrir parcialment les necessitats de liquiditat agudes de Blue Air com a conseqüència de les elevades pèrdues d’explotació que ha patit després del brot de coronavirus. Blue Air no és elegible per rebre ajut en virtut del marc temporal d'ajuts estatals de la Comissió, dirigit a empreses que no tenien dificultats el 31 de desembre de 2019.

Per tant, la Comissió ha avaluat la mesura d'acord amb altres normes d'ajut estatal, d'acord amb la notificació de Romania. Pel que fa a la compensació de danys, la Comissió va valorar la mesura de l'article 107 (2) (b), que permet a la Comissió aprovar les mesures d’ajut estatal concedides pels estats membres per compensar empreses específiques pels danys directament causats per esdeveniments excepcionals, com el brot de coronavirus.

Pel que fa a l’ajut al rescat, la Comissió l’ha avaluat segons la Comissió 2014 Directrius sobre ajudes estatals per a rescat i reestructuració, que permeten als estats membres donar suport a les empreses en dificultat, sempre que, en particular, les mesures de suport públic estiguin limitades en el temps i l’abast i contribueixin a un objectiu d’interès comú. Per tant, la Comissió va concloure que la mesura romanesa s’ajusta a les normes d’ajut estatal de la UE.

La vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager, responsable de la política de competència, va dir: "El sector de l'aviació ha estat greument afectat pel brot de coronavirus. Aquesta garantia de préstec romanès de 62 milions d'euros permetrà en part a Romania compensar Blue Air pels danys soferts a causa del brot de coronavirus. Al mateix temps, proporcionarà a la companyia aèria els recursos necessaris per fer front a part de les seves necessitats urgents i immediates de liquiditat. D’aquesta manera s’evitarà trastorns per als passatgers i es garantirà la connectivitat regional, especialment per al nombre important de ciutadans romanesos que treballen a l’estranger i per a moltes petites empreses locals que depenen dels bitllets assequibles que ofereix Blue Air en una xarxa de rutes destinades a atendre les seves necessitats específiques. Continuem treballant amb els estats membres per debatre les possibilitats i trobar solucions viables per preservar aquesta part important de l’economia d’acord amb les normes de la UE. ”

A Comunicat de premsa complet està disponible en línia.

Seguir llegint
anunci

Facebook

Twitter

Tendències