Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Discriminació gitana: els eurodiputats demanen mesures més fortes de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

El Parlament reclama mesures més fortes per millorar la inclusió de les persones gitanes a la UE, que encara s’enfronten a una discriminació generalitzada i a la pobresa.

Propostes per a una millor inclusió dels gitanos

En una resolució adoptada durant la sessió plenària de setembre, els eurodiputats exigeixen un accés igualitari a l'educació, l'ocupació, la sanitat i l'habitatge amb objectius legalment vinculants i un mecanisme de control a nivell de la UE, amb el suport d'un finançament adequat. També demanen una indemnització per a les víctimes d’esterilització forçada i el final de la segregació escolar. El reportar també fomenta l'estratègia per tenir en compte la diversitat de la comunitat i proporcionar als ciutadans gitanos una participació igualitària en les polítiques públiques.

L’informe impulsa mesures vinculants en l’estratègia que la Comissió Europea preveu proposar a finals d’aquest any. També demana als països de la UE que desenvolupin estratègies nacionals.

Romeo Franz, membre dels Verds alemanys/ALE, que és l'eurodiputat darrere de l'informe, va dir: "L'informe és una gran oportunitat per a la UE i els seus estats membres de millorar significativament la situació del poble gitano. Posa al capdavant una proposta legislativa per a la igualtat, inclusió i participació del meu poble, per primera vegada en la història d'aquesta Cambra i fa de la lluita contra l'antigitanisme, la principal causa d'exclusió social del poble gitano, una prioritat. .”

Exclusió gitana i pobresa a Europa

Els gitanos són la minoria ètnica més gran d'Europa i uns sis milions viuen a la UE. Moltes de les persones gitanes viuen en condicions socioeconòmiques marginals i molt pobres i s’enfronten a discriminació, exclusió social i segregació.

Les dificultats habituals a les quals s’enfronten són l’accés limitat a una educació de qualitat i la dificultat per integrar-se al mercat laboral, cosa que provoca una pobresa i una exclusió social més elevades, la manca d’assistència sanitària de qualitat i les males condicions de vida.

anunci

L'Enquesta 2019 de l'Agència de Drets Fonamentals de la UE sobre els gitanos i els viatgers assenyala que gairebé la meitat dels gitanos i els viatgers (45%) dels sis països de la UE enquestats es van sentir discriminats en almenys un àmbit de la vida i que gairebé la meitat dels enquestats gitanos i viatgers ( El 44%) va patir assetjament motivat per l'odi durant els 12 mesos anteriors a l'enquesta. Més recentment, s'ha acusat als gitanos de propagar el coronavirus als països de l'est d'Europa.

Per a molts gitanos, l’exclusió i la discriminació comencen a una edat primerenca. D'acord amb la Informe d’estratègies d’integració dels gitanos 2019, El 68% dels gitanos van abandonar l’escola abans d’hora. A més, només el 18% dels nens gitanos transiten a nivells educatius superiors i el 63% dels joves gitanos no estan estudiant, ocupant-se ni formant-se. A més, només el 43% dels gitanos treballen en forma de treball remunerat.

Els resultats també van demostrar que gairebé una quarta part dels gitanos no tenen assegurança mèdica nacional. Un terç de les llars gitanes no tenen aigua de l’aixeta, poc més de la meitat tenen un bany sanitari interior o dutxa i el 78% dels gitanos viuen en llars massificades, mentre que el 43% dels gitanos experimenten discriminació quan intenten comprar o llogar un habitatge. En la seva resolució adoptada al setembre, els eurodiputats assenyalen que els gitanos corren més risc de contractar Covid-19 a causa de les seves condicions de vida.

Què ha fet la UE per abordar el tema en els darrers anys?

Un marc de la UE per a Estratègies nacionals d’integració dels gitanos (NRIS) es va crear el 2011 per promoure la igualtat de tracte entre els gitanos i la seva integració social i econòmica a les societats europees. A Recomanació del Consell el 2013 va enfortir el NRIS, centrant-se en la lluita contra la discriminació i la reducció de la pobresa, i va introduir un obligació d’informació anual per als estats membres el 2016. A més, el 2017 el Parlament va aprovar una resolució que demanava igualtat de drets per als gitanos.

No obstant això, a mesura que l’actual estratègia NRIS finalitza el 2020, a Informe de la Comissió sobre l'avaluació del marc de la UE sobre els gitanos, afirma que tot i que el camp de l’educació ha experimentat més progressos durant l’última dècada (amb una reducció del 19% de l’abandonament escolar prematur), el progrés general es va limitar principalment pel fet que l’estratègia no era vinculant.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències