Connecteu-vos amb nosaltres

Brexit

Brexit: "Francament, no puc dir-vos si hi haurà un acord" von der Leyen 

publicat

on

En declaracions al Parlament Europeu aquest matí (25 de novembre), la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va dir que no podia dir si la UE seria capaç d’arribar a un acord amb el Regne Unit sobre la seva futura relació abans d’acabar l’any. Va dir que el costat de la UE estava disposat a ser creatiu, però que no posaria en dubte la integritat del mercat únic. 

Tot i que hi ha hagut avenços reals en una sèrie de qüestions importants, com ara l’aplicació de la llei, la cooperació judicial, la coordinació de la seguretat social i el transport, von der Leyen va dir que els tres temes “crucials” de la igualtat, la governança i la pesca restaven estar resolt.

La UE busca mecanismes robustos per garantir que la competència amb el Regne Unit sigui lliure i justa en el temps. Això no és una cosa que la UE pugui patinar, atesa la seva proximitat i l’escala dels vincles comercials existents i la integració a les cadenes de subministrament de la UE. Fins ara, el Regne Unit ha estat ambigu sobre la forma en què es desviaria de les normes europees que no va jugar un paper petit en la configuració, però la lògica dels partidaris del Brexit és que el Regne Unit pugui ser més competitiu mitjançant la desregulació; un punt de vista que evidentment fa que alguns socis de la UE estiguin una mica a gust.

"La confiança és bona, però la llei és millor"

La necessitat de compromisos i solucions legals clares s’ha tornat més severa després de la decisió del Regne Unit d’introduir un projecte de llei sobre el mercat interior que inclogui disposicions que li permetin desviar-se de parts del Protocol Irlanda / Irlanda del Nord. Von der Leyen va dir que un govern fort era essencial "a la llum de l'experiència recent".

Pesca

Quant a la pesca, von der Leyen va dir que ningú va qüestionar la sobirania del Regne Unit sobre les seves aigües, però va considerar que la UE necessitava "previsibilitat i garanties per als pescadors i pescadores que han navegat en aquestes aigües durant dècades, si no segles".

Von der Leyen va agrair al parlament el seu suport i comprensió en les dificultats que els van presentar un acord tan tardà. L’últim acord tindrà diversos centenars de pàgines i haurà de ser legalment traduït; és poc probable que estigui a punt per a la propera sessió plenària del Parlament Europeu a mitjans de desembre. En general, es reconeix que, si s’arriba a un acord a un ple el 28 de desembre, serà necessari. Von der Leyen va dir: "Caminarem junts aquests darrers quilòmetres".

Brexit

"No és un senyal amistós del Regne Unit immediatament després de sortir de la Unió Europea" Borrell

publicat

on

L'alt representant de la UE en matèria d'afers exteriors, Josep Borrell, va ser preguntat sobre la decisió del Regne Unit de negar l'estatus diplomàtic complet a l'ambaixador de la UE al Regne Unit Joao Vale de Almeida i el seu equip a Londres. Borrell va dir que no era un senyal amistós del Regne Unit immediatament després de sortir de la Unió Europea.

Borrell va assenyalar que les 143 delegacions de la UE a tot el món havien concedit a totes les delegacions, sense excepció, un estatus equivalent al de la Convenció de Viena. Va dir que la UE no acceptaria que el Regne Unit fos l'únic país del món que no atorgaria a la delegació de la UE el reconeixement equivalent al d'una missió diplomàtica. 

"Concedir un tracte recíproc basat en el Conveni de Viena sobre relacions diplomàtiques és una pràctica estàndard entre socis iguals i estem segurs que podem esborrar aquesta qüestió amb els nostres amics de Londres d'una manera satisfactòria", va dir Peter Stano, portaveu d'assumptes estrangers de la comissió.

Seguir llegint

Brexit

La Comissió proposa modificar el pressupost de la UE per al 2021 per donar cabuda a la reserva d’ajust del Brexit

publicat

on

Després de la proposta de reserva d’ajust del Brexit presentada per la Comissió el 25 de desembre, la Comissió ha proposat avui un augment de 4.24 milions d’euros (igual a 4 milions d’euros en els preus del 2018) del pressupost de la UE per al 2021. D’aquesta manera, es garantirà que hi hagi recursos suficients aquest any per ajudar els països de la UE a fer front als efectes immediats del Brexit. L’import total de la reserva d’ajust del Brexit és de 5 milions d’euros en els preus del 2018 o de 5.37 milions d’euros en preus actuals per al MFF 2021-27. Això portaria el pressupost a 168.5 milions d’euros en compromisos i en 170.3 milions d’euros en pagaments.

En comentar la decisió, el comissari Hahn va dir: “El pressupost de la UE sempre ha estat i continua sent una eina per complir els compromisos polítics de la UE. La Reserva d’ajust del Brexit és un exemple més de solidaritat europea. La Comissió treballarà ara amb el Parlament Europeu i el Consell per garantir que els diners estiguin disponibles per a empreses i empreses, regions i comunitats locals el més aviat possible ".

Elisa Ferreira, comissària de Cohesió i Reformes (a la foto) va afegir: “El nostre lema a la política de cohesió és no deixar ningú enrere. La Reserva d’ajust del Brexit donarà suport als més afectats pel Brexit. La unitat europea va ser clau durant totes les negociacions i la solidaritat europea serà crucial per fer front al resultat ".

La reserva d’ajust del Brexit estarà disponible ràpidament i serà flexible i cobrirà les despeses per contrarestar les conseqüències adverses del Brexit a tots els estats membres durant un període de 30 mesos. La gran majoria s’assignarà a través del prefinançament el 2021, calculat sobre la base de l’impacte esperat del final del període de transició sobre l’economia de cada estat membre, tenint en compte el grau relatiu d’integració econòmica amb el Regne Unit. Això inclou el comerç de béns i serveis i les implicacions negatives sobre el sector pesquer de la UE.

Un desglossament inicial per estat membre està disponible en línia aquí. La resta de 1 milions d’euros del 2018 es pagaran el 2024, després que els estats membres hagin notificat a la Comissió les despeses reals realitzades. Això permetrà respondre a esdeveniments imprevistos i garantir que el suport de la Reserva d’ajust del Brexit es concentri als estats membres i als sectors més afectats per la retirada. Per obtenir més informació sobre la reserva d’ajust del Brexit, vegeu aquí aquí.

Seguir llegint

Brexit

El govern escocès comenta els esforços per mantenir-se a Erasmus

publicat

on

Els ministres han acollit amb satisfacció el suport d’uns 150 eurodiputats que han demanat a la Comissió Europea que explori com Escòcia podria continuar participant al popular programa d’intercanvi Erasmus. La mesura es produeix una setmana després que el ministre d’Educació Superior i Superior Richard Lochhead mantingués converses productives amb la comissària d’Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, per explorar la idea. Fins a l’any passat, més de 2,000 estudiants, personal i aprenents escocesos participaven anualment en el programa, i Escòcia va atreure proporcionalment més participants d’Erasmus de tota Europa (i va enviar més en l’altra direcció) que qualsevol altre país del Regne Unit.

Lochhead va dir: "La pèrdua d'Erasmus és un cop enorme per als milers d'estudiants escocesos, grups comunitaris i estudiants adults, de totes les procedències demogràfiques, que ja no poden viure, estudiar ni treballar a Europa." També tanca la porta a la gent que vingui a Escòcia a Erasmus per experimentar el nostre país i la nostra cultura i és encoratjador veure aquesta pèrdua d’oportunitats reconeguda pels 145 eurodiputats de tot Europa que volen que continuï el lloc d’Escòcia a Erasmus. Estic agraït a Terry Reintke i altres eurodiputats pels seus esforços i els agraeixo que estenguessin la mà de l'amistat i la solidaritat als joves d'Escòcia. Sincerament espero que puguem tenir èxit.

“Ja he tingut una reunió virtual amb el comissari Gabriel. Vam acordar que retirar-se d'Erasmus és molt lamentable i continuarem explorant amb la UE com maximitzar el compromís continu d'Escòcia amb el programa. També he parlat amb el meu homòleg del govern gal·lès i he acceptat mantenir un estret contacte ”.

Feu clic aquí per a més informació.

Seguir llegint
anunci

Twitter

Facebook

Tendències