Connecteu-vos amb nosaltres

EU

El Defensor del Poble critica la Comissió després de la investigació del contracte de BlackRock

publicat

on

Síndic de greuges europeu Emily O'Reilly (A la foto) ha demanat a la Comissió que millori les seves directrius per avaluar els licitadors de contractes relacionats amb les polítiques públiques després d’adjudicar un contracte d’estudi a BlackRock Investment Management en un àmbit d’interès financer i regulador per a l’empresa.
O'Reilly també va demanar a la Comissió que considerés reforçar les disposicions sobre el conflicte d'interessos del Reglament financer, la legislació de la UE que regula la forma en què es duen a terme els procediments de contractació pública finançats pel pressupost de la UE.

Va dir que les normes aplicables no eren prou sòlides i clares com per permetre als funcionaris trobar conflictes d'interessos que no sigui en un rang molt limitat de conflictes professionals.

"Una sol·licitud d'una empresa per dur a terme un estudi destinat a alimentar una política que reguli els interessos empresarials d'aquesta empresa hauria d'haver comportat un examen crític significativament més important per part de la Comissió", va dir el Defensor del Poble.

Tot i que el Defensor del Poble va considerar que la Comissió hauria pogut fer més per verificar si l’empresa no havia d’adjudicar-se el contracte, a causa d’un possible conflicte d’interessos, va considerar que el problema subjacent correspon a les normes actuals de la UE sobre contractació pública. Com a tal, portarà l'assumpte a l'atenció dels legisladors de la UE.

"El risc de conflictes d'interessos a l'hora d'adjudicar contractes relacionats amb la política de la UE ha de ser considerat de manera molt més sòlida tant en la legislació comunitària com entre els funcionaris que prenen aquestes decisions", va dir O'Reilly.

"No es pot adoptar un enfocament de casella per a l'adjudicació de determinats contractes. Tractar els licitadors contractuals per igual és important, però no tenir en compte adequadament altres factors crítics a l’hora d’avaluar les ofertes no serveix finalment a l’interès públic ”.

Les propostes del Defensor del Poble segueixen una investigació sobre la decisió de la Comissió d'adjudicar un contracte a BlackRock per dur a terme un estudi sobre la integració dels objectius ambientals, socials i de governança a les normes bancàries de la UE. El Defensor del Poble va rebre tres denúncies relacionades amb la decisió de la Comissió: dues de diputats europeus i una d'un grup de la societat civil.

La investigació del Defensor del Poble va cridar l’atenció sobre el fet que BlackRock va optimitzar les seves possibilitats d’obtenir el contracte mitjançant una oferta financera excepcionalment baixa, que es podria percebre com un intent d’afirmar influència sobre una àrea d’inversió rellevant per als seus clients.

O'Reilly va afegir: "S'haurien d'haver fet preguntes sobre la motivació, l'estratègia de preus i si les mesures internes preses per l'empresa per evitar conflictes d'interessos eren realment adequades".

"La UE està prevista per a nivells de despesa i inversió sense precedents en els propers anys amb vincles significatius amb el sector privat: els ciutadans han d'estar segurs que els contractes que impliquin fons de la UE només s'adjudiquin després d'un fort procés de verificació. Les normes actuals no compleixen aquesta garantia ".

Fons

La Comissió està desenvolupant eines i mecanismes per integrar els factors ambientals, socials i de governança en el marc prudencial bancari de la UE. El juliol de 2019, va presentar una convocatòria de concursos per a un estudi per esbossar la situació actual i identificar els reptes per tractar aquest tema. Va rebre nou ofertes i el març del 2020 va adjudicar el contracte a BlackRock Investment Management, que era l’únic gran gestor d’inversions del grup de licitadors.

Quan va examinar la decisió, el Defensor del Poble va trobar que les directrius internes de la Comissió sobre contractació pública van ser molt curtes en proporcionar prou claredat per encarregar al personal la manera d’avaluar possibles conflictes d’interessos.

El Defensor del Poble també va trobar que la definició pertinent del Reglament financer sobre què constitueix un conflicte d'interessos és massa vaga per ser útil en una situació tan específica com la que té BlackRock. A causa d'aquesta limitació del Reglament financer, el Defensor del Poble no va trobar una mala administració per part de la Comissió en aquest cas. En lloc d'això, ha suggerit que es reforcin les normes i ha transmès la seva decisió en aquesta investigació al Parlament i al Consell (els legisladors de la UE) per a la seva consideració.

Llegiu la decisió del Defensor del Poble aquí.

Brexit

"No és un senyal amistós del Regne Unit immediatament després de sortir de la Unió Europea" Borrell

publicat

on

L'alt representant de la UE en matèria d'afers exteriors, Josep Borrell, va ser preguntat sobre la decisió del Regne Unit de negar l'estatus diplomàtic complet a l'ambaixador de la UE al Regne Unit Joao Vale de Almeida i el seu equip a Londres. Borrell va dir que no era un senyal amistós del Regne Unit immediatament després de sortir de la Unió Europea.

Borrell va assenyalar que les 143 delegacions de la UE a tot el món havien concedit a totes les delegacions, sense excepció, un estatus equivalent al de la Convenció de Viena. Va dir que la UE no acceptaria que el Regne Unit fos l'únic país del món que no atorgaria a la delegació de la UE el reconeixement equivalent al d'una missió diplomàtica. 

"Concedir un tracte recíproc basat en el Conveni de Viena sobre relacions diplomàtiques és una pràctica estàndard entre socis iguals i estem segurs que podem esborrar aquesta qüestió amb els nostres amics de Londres d'una manera satisfactòria", va dir Peter Stano, portaveu d'assumptes estrangers de la comissió.

Seguir llegint

EU

Kyriakides demana a Astra Zeneca que respecti els terminis de lliurament de la seva vacuna

publicat

on

En resposta a l’anunci d’AstraZeneca que esperaven produir dèficits en el lliurament de la vacuna COVID-19, la comissària de Salut Stella Kyriakides ha escrit a AstraZeneca subratllant la importància de complir els calendaris de lliurament establerts en el seu acord amb la UE. 

Kyriakides va reiterar a la carta que l’augment de la capacitat de producció s’ha de produir simultàniament amb la realització d’assaigs clínics per garantir la disponibilitat de les vacunes el més ràpidament possible. L’Agència Europea de Medicaments (EMA) encara no ha donat la seva autorització, un punt que ha provocat les crítiques dels estats de la UE. El seu portaveu va dir que l’augment de la producció era una premissa important del contracte. 

El tema es debatrà en una reunió del consell d'administració integrada per la Comissió Europea, els estats membres i l'empresa avui (25 de gener), on es deixarà clar que la UE espera que es compleixin les obligacions contractuals. 

El portaveu principal de la Comissió Europea, Eric Mamer, va afegir que el president de la Comissió Europea havia parlat amb el conseller delegat d'AstraZeneca, on va recordar-li que la UE ha invertit quantitats importants per augmentar la producció. No obstant això, també va reconèixer que els problemes de producció poden aparèixer amb una vacuna complexa.

Tot i els problemes publicitaris de subministrament del fabricant de vacunes AstraZeneca, el diputat europeu Peter Liese (PPE, DE) va dir: "L'anunci d'AstraZeneca de reduir el subministrament previst per a la UE de 80 a 31 milions de dosis en el primer trimestre no ha de ser ni serà l'últim [...] aparentment estan lliurant a altres parts del món, inclòs el Regne Unit sense demora. La dèbil justificació que hi ha dificultats a la cadena de subministrament de la UE, però no a cap altre lloc, no conté aigua, ja que és clar que no problema per aconseguir la vacuna del Regne Unit al continent. 

“L'empresa no pot estar interessada a danyar permanentment la seva reputació al mercat únic més gran del món. Molts de la companyia semblen avergonyits per l’assumpte. És per això que espero un canvi en els plans de lliurament de la UE en les properes hores i un accelerat. Tanmateix, fins i tot els 31 milions de dosis suposarien una millora significativa de la situació a la UE ".

Seguir llegint

EU

El ministre demana sancions del tipus Magnitsky en resposta a la detenció de Navalny per part de Rússia

publicat

on

La reunió de ministres d'Afers Exteriors europeus avui (25 de gener) discutirà la situació a Rússia. En arribar a la reunió, el ministre d'Afers Exteriors de Lituània, Gabrielius Landsbergis, va dir que la UE necessitava enviar un missatge clar i decisiu que la detenció de Navalny i les detencions posteriors a les manifestacions del dissabte (23 de gener) a Rússia no són acceptables. Landsbergis demana l'ús de les sancions globals del tipus "Magnitsky". 

La UE ja ha condemnat la detenció del polític de l'oposició rus Alexei Navalny en tornar a Moscou (17 de gener) i ha demanat la seva llibertat immediata, així com l'alliberament de periodistes i ciutadans que van ser detaliats en tornar a Navalny a Rússia. La UE també ha reclamat la politització del poder judicial a Rússia. 

La Unió Europea ja ha condemnat l'intent d'assassinat, mitjançant una intoxicació mitjançant Alexei Navalny, mitjançant un agent nerviós químic militar del grup Novichok, al qual va respondre imposant mesures restrictives a sis persones i una entitat. La UE ha demanat a les autoritats russes que investigin urgentment l’intent d’assassinat de Navalny amb total transparència i sense més demora i que cooperin plenament amb l’Organització per a la Prohibició d’Armes Químiques (OPAQ) per garantir una investigació internacional imparcial.

Sembla que la UE sol·licitarà l'alliberament immediat de Navalny i d'altres, abans d'una possible visita de l'alt representant de la UE Josep Borrell a Rússia abans d'imposar sancions.

Seguir llegint
anunci

Twitter

Facebook

Tendències