Connecteu-vos amb nosaltres

Crim

Unió de seguretat: una agenda contra el terrorisme i un Europol més fort per augmentar la resistència de la UE

publicat

on

Promocionant la nostra manera de viure europea, la vicepresidenta Margaritis Schinas va dir: "Els fonaments inclusius i basats en els drets de la nostra Unió són la nostra protecció més forta contra l'amenaça del terrorisme. Construint societats inclusives on tothom pugui trobar el seu lloc, reduïm l’atractiu de les narracions extremistes. Al mateix temps, la forma de vida europea no és opcional i hem de fer tot el que estigui al nostre abast per evitar que aquells que intentin desfer-la. Amb l'Agenda Contra el Terrorisme d'avui, ens centrarem en invertir en la resiliència de les nostres societats amb mesures per contrarestar millor la radicalització i protegir els nostres espais públics dels atacs mitjançant mesures específiques ".

La comissària d'Afers Interns, Ylva Johansson, va dir: "Amb l'agenda antiterrorista d'avui, impulsem la capacitat dels experts per anticipar noves amenaces, ajudem les comunitats locals a prevenir la radicalització, donem a les ciutats els mitjans per protegir els espais públics oberts mitjançant un bon disseny i ens assegurem que podem respondre amb rapidesa i eficiència als atacs i intents d'atac. També proposem donar a Europol els mitjans moderns per donar suport als països de la UE en les seves investigacions ".

Mesures per preveure, prevenir, protegir i respondre

El recent període d’atacs a terres europees ha servit per recordar que el terrorisme continua sent un perill real i actual. A mesura que evoluciona aquesta amenaça, també ho ha de fer la nostra cooperació per contrarestar-la.

L’agenda antiterrorista té com a objectiu:

 • Identificar vulnerabilitats i generar capacitat per anticipar amenaces

Per anticipar millor les amenaces i els possibles punts cecs, els estats membres s’han d’assegurar que el Centre d’Intel·ligència i Situació (EU INTCEN) pot confiar en aportacions d’alta qualitat per augmentar la nostra consciència de la situació. Com a part de la seva propera proposta sobre la resistència d’infraestructures crítiques, la Comissió crearà missions d’assessorament per donar suport als Estats membres en la realització d’avaluacions de riscos, basant-se en l’experiència d’un grup d’assessors de seguretat protectors de la UE. La investigació sobre seguretat ajudarà a millorar la detecció precoç de noves amenaces, mentre que la inversió en noves tecnologies ajudarà a la resposta europea a la lluita contra el terrorisme a mantenir-se per davant de la corba.

 • Prevenir atacs abordant la radicalització

Per contrarestar la difusió d’ideologies extremistes en línia, és important que el Parlament Europeu i el Consell adoptin amb urgència les normes per eliminar continguts terroristes en línia. La Comissió donarà suport a la seva sol·licitud. El Fòrum d'Internet de la UE desenvoluparà directrius sobre moderació de contingut públicament disponible per a material extremista en línia.

Promoure la inclusió i proporcionar oportunitats a través de l’educació, la cultura, la joventut i l’esport pot contribuir a fer més cohesionades les societats i a prevenir la radicalització. El pla d’acció sobre integració i inclusió ajudarà a construir la resiliència de la comunitat.

L’agenda també se centra a reforçar l’acció preventiva a les presons, prestant una atenció específica a la rehabilitació i reintegració dels interns radicals, fins i tot després de la seva llibertat. Per difondre coneixements i experiència sobre prevenció de la radicalització, la Comissió proposarà crear un centre de coneixement de la UE que reuneixi responsables polítics, professionals i investigadors.

Reconeixent els desafiaments específics plantejats pels combatents terroristes estrangers i els seus familiars, la Comissió donarà suport a la formació i a l’intercanvi de coneixements per ajudar els Estats membres a gestionar el seu retorn.

 • Promoure la seguretat dissenyant i reduint les vulnerabilitats per protegir les ciutats i les persones

Molts dels atacs recents que van tenir lloc a la UE es van dirigir a espais densament concorreguts o molt simbòlics. La UE intensificarà els esforços per garantir la protecció física dels espais públics, inclosos els llocs de culte, mitjançant la seguretat mitjançant el disseny. La Comissió proposarà reunir ciutats al voltant d’una promesa de la UE sobre seguretat i resistència urbanes i posarà a disposició finançament per ajudar-les a reduir les vulnerabilitats dels espais públics. La Comissió també proposarà mesures per fer més resistents les infraestructures crítiques, com ara els centres de transport, les centrals elèctriques o els hospitals. Per augmentar la seguretat de l'aviació, la Comissió explorarà opcions per a un marc legal europeu per desplegar agents de seguretat als vols.

Tots els que entren a la UE, ciutadans o no, han de ser comparats amb les bases de dades pertinents. La Comissió donarà suport als estats membres per garantir aquests controls sistemàtics a les fronteres. La Comissió també proposarà un sistema que garanteixi que una persona a qui se li hagi negat una arma de foc per motius de seguretat en un estat membre no pot presentar una sol·licitud similar en un altre estat membre, tancant així una bretxa existent.

 • Reforçar el suport operatiu, el processament i els drets de les víctimes per respondre millor als atacs

La cooperació policial i l’intercanvi d’informació a tota la UE són claus per respondre eficaçment en cas d’atacs i portar els autors a la justícia. La Comissió proposarà un codi de cooperació policial de la UE el 2021 per millorar la cooperació entre les autoritats policials, inclosa la lluita contra el terrorisme.

Una part substancial de les investigacions contra el delicte i el terrorisme inclouen informació encriptada. La Comissió treballarà amb els estats membres per identificar possibles solucions legals, operatives i tècniques per a l'accés lícit i promoure un enfocament que mantingui l'eficàcia del xifratge en la protecció de la privadesa i la seguretat de les comunicacions, alhora que proporciona una resposta eficaç als delictes i el terrorisme. Per donar un millor suport a les investigacions i processaments, la Comissió proposarà crear una xarxa d'investigadors financers antiterroristes que impliquin a l'Europol, per ajudar a seguir el rastre de diners i identificar els implicats. La Comissió també donarà suport als estats membres per utilitzar la informació del camp de batalla per identificar, detectar i processar els combatents terroristes estrangers que retornin.

La Comissió treballarà per millorar la protecció de les víctimes d’actes terroristes, inclòs per millorar l’accés a la indemnització.

El treball per anticipar, prevenir, protegir i respondre al terrorisme implicarà els països socis, al barri de la UE i més enllà; i confiar en un compromís intensificat amb organitzacions internacionals. La Comissió i l'Alt Representant / Vicepresident, si escau, intensificaran la cooperació amb els socis dels Balcans Occidentals en l'àmbit de les armes de foc, negociaran acords internacionals amb els països del barri del sud per intercanviar dades personals amb l'Europol i milloraran la cooperació estratègica i operativa amb altres regions com la regió del Sahel, la Banya d’Àfrica, altres països africans i regions clau d’Àsia.

La Comissió designarà un coordinador contra el terrorisme, encarregat de coordinar la política i el finançament de la UE en matèria de lluita contra el terrorisme dins de la Comissió, i en estreta cooperació amb els estats membres i el Parlament Europeu.

Un mandat més fort per a l'Europol

La Comissió proposa avui reforçar el mandat d’Europol, l'Agència de la UE per a la cooperació en matèria d'aplicació de la llei. Atès que els terroristes solen abusar dels serveis oferts per empreses privades per reclutar seguidors, planificar atacs i difondre propaganda que inciti a nous atacs, el mandat revisat ajudarà l’Europol a cooperar eficaçment amb parts privades i transmetrà proves pertinents als Estats membres. Per exemple, Europol podrà actuar com a punt focal en cas que no quedi clar quin estat membre té jurisdicció.

El nou mandat també permetrà a l’Europol processar conjunts de dades grans i complexos; millorar la cooperació amb la Fiscalia Europea, així com amb països socis no pertanyents a la UE; i per ajudar a desenvolupar noves tecnologies que s'adaptin a les necessitats de l'aplicació de la llei. Reforçarà el marc de protecció de dades d'Europol i la supervisió parlamentària.

Fons

L'agenda d'avui es desprèn del Estratègia de la Unió Europea de Seguretat per al 2020 al 2025, en què la Comissió es va comprometre a centrar-se en àrees prioritàries on la UE pugui aportar valor per donar suport als estats membres a fomentar la seguretat de les persones que viuen a Europa.

L'Agenda contra el terrorisme es basa en les mesures ja adoptades per negar als terroristes els mitjans per dur a terme atacs i reforçar la resistència contra l'amenaça terrorista. Això inclou les normes de la UE sobre la lluita contra el terrorisme, sobre com abordar el finançament del terrorisme i l'accés a armes de foc.

Més informació

comunicació sobre una agenda contra el terrorisme per a la UE: anticipar-se, prevenir, protegir, respondre

Proposta per a un Reglament que reforci el mandat d'Europol

Reforç del mandat d'Europol - Avaluació d'impacte Part 1

i la part 2

Reforç del mandat d'Europol - Resum executiu de l'avaluació d'impacte

Una agenda contra el terrorisme per a la UE i un mandat més fort per a l'Europol: Preguntes i Respostes

Comunicat de premsa: Estratègia de la Unió de Seguretat de la UE: connectar els punts en un nou ecosistema de seguretat, el 24 de juliol de 2020

Security Union: lloc web de la Comissió

Europol

L’Europol dóna suport a Espanya i els Estats Units en el desmantellament del crim organitzat per blanqueig de diners

publicat

on

L’Europol ha donat suport a la Guàrdia Civil Espanyola (Guàrdia Civil) i a l’Administració antidrogas dels Estats Units per desmantellar un grup de crims organitzats que blanqueja diners per a grans càrtels sud-americans. 

La xarxa criminal participava en la recaptació de deutes i el blanqueig de diners procedents del narcotràfic. També van proporcionar els anomenats serveis d'assassinat que consistien en assassinats contractuals, amenaces i violència dirigits a altres grups criminals. L'organització criminal va utilitzar la xarxa de sicaris per cobrar pagaments a tot Espanya d'altres grups criminals que compraven drogues als càrtels sud-americans per redistribuir-los localment. La investigació també va identificar diversos "homes de primera línia" que adquirien béns de luxe per als estils de vida dels líders del grup. Això era només una petita part d’un gran esquema de blanqueig de diners que comerciava amb cotxes de gamma alta i utilitzava tècniques de barret per situar beneficis criminals al sistema financer.

Resultats

 • 4 sospitosos arrestats (nacionals colombians, espanyols i veneçolans)
 • 7 sospitosos acusats de delictes penals
 • 1 empresa acusada d'un delicte penal
 • 3 cerques a domicili a Espanya
 • Compres de cotxes de gamma alta, articles de luxe, armes de foc i municions

Europol va facilitar l'intercanvi d'informació i va proporcionar suport analític durant tota la investigació.

Mira el vídeo

Amb seu a La Haia, Països Baixos, Europol dóna suport als 27 estats membres de la UE en la seva lluita contra el terrorisme, el ciberdelinqüència i altres formes greus i organitzades de delinqüència. També treballa amb molts estats socis no membres de la UE i organitzacions internacionals. Des de les seves diferents avaluacions d’amenaces fins a les seves activitats de recollida d’intel·ligència i operatives, Europol disposa de les eines i recursos necessaris per fer la seva part per fer Europa més segura.

 

EMPACT

A 2010, la Unió Europea va crear un cicle de polítiques de quatre anys per garantir una major continuïtat en la lluita contra el crim organitzat i internacional greu. El 2017, el Consell de la UE va decidir continuar el cicle de polítiques de la UE per al 2018 - 2021 punt. Té com a objectiu fer front a les amenaces més importants que suposa la delinqüència internacional organitzada i greu per a la UE. Això s’aconsegueix millorant i enfortint la cooperació entre els serveis rellevants dels estats membres, institucions i agències de la UE, així com països i organitzacions no pertanyents a la UE, inclòs el sector privat, si escau. Blanqueig de diners és una de les prioritats del cicle de polítiques.

Seguir llegint

Crim

Les institucions europees d’auditoria comparteixen la seva tasca sobre ciberseguretat

publicat

on

Com que el nivell d’amenaça per al ciberdelinqüència i els ciberatacs ha anat augmentant en els darrers anys, els auditors de tota la Unió Europea han prestat una atenció creixent a la resistència dels sistemes d’informació crítics i de les infraestructures digitals. El Compendi d’Auditoria sobre ciberseguretat, publicat avui pel Comitè de contacte de les institucions d’auditoria suprema de la UE (EFS), proporciona una visió general de la seva tasca d’auditoria rellevant en aquest camp.

Els incidents cibernètics poden ser intencionals o no intencionals i abasten des de la divulgació accidental d’informació fins a atacs a empreses i infraestructures crítiques, el robatori de dades personals o fins i tot la interferència en processos democràtics, incloses les eleccions, i campanyes generals de desinformació per influir en els debats públics. La ciberseguretat ja era fonamental per a les nostres societats abans que COVID-19 arribés. Però les conseqüències de la pandèmia que enfrontem agreujaran encara més les ciberamenaces. Moltes activitats empresarials i serveis públics han passat de les oficines físiques al teletreball, mentre que les "notícies falses" i les teories de la conspiració s'han estès més que mai.

Protegir els sistemes d'informació crítics i les infraestructures digitals contra els ciberatacs s'ha convertit en un repte estratègic cada vegada més gran per a la UE i els seus estats membres. La qüestió ja no és si es produiran ciberatacs, sinó com i quan es produiran. Això ens concerneix a tots: particulars, empreses i autoritats públiques.

“La crisi del COVID-19 ha estat posant a prova el teixit econòmic i social de les nostres societats. Atesa la nostra dependència de les tecnologies de la informació, una "cibercrisi" podria resultar ser la següent pandèmia ", va dir el president del Tribunal de Comptes Europeu (CEA), Klaus-Heiner Lehne. “La recerca de l’autonomia digital i l’enfrontament als reptes que plantegen les ciberamenaces i les campanyes de desinformació externa, sens dubte, continuaran formant part de la nostra vida quotidiana i romandran a l’agenda política en la propera dècada. Per tant, és essencial donar a conèixer les recents troballes d'auditoria sobre ciberseguretat a tots els estats membres de la UE ".

Per tant, les EFS europees han adaptat la seva tasca d'auditoria sobre ciberseguretat recentment, amb especial atenció a la protecció de dades, la preparació del sistema per als ciberatacs i la protecció dels sistemes essencials de serveis públics. Això s’ha d’establir en un context en què la UE pretén convertir-se en l’entorn digital més segur del món. De fet, la Comissió Europea i l’alt representant de la Unió per a afers exteriors i política de seguretat, de fet, acaben de presentar-ne un de nou Estratègia de ciberseguretat de la UE, que té com a objectiu reforçar la resistència col·lectiva d’Europa contra les ciberamenaces.

El Compendi publicat el 17 de desembre proporciona informació de fons sobre ciberseguretat, principals iniciatives estratègiques i bases legals rellevants a la UE. També il·lustra els principals reptes a què s’enfronten la UE i els seus estats membres, com ara les amenaces als drets dels ciutadans de la UE per un ús indegut de les dades personals, el risc per a les institucions de no poder oferir serveis públics essencials o enfrontar-se a un rendiment limitat després dels ciberatacs.

El Compendi parteix dels resultats de les auditories realitzades per la CEA i les EFS de dotze estats membres de la UE: Dinamarca, Estònia, Irlanda, França, Letònia, Lituània, Hongria, Països Baixos, Polònia, Portugal, Finlàndia i Suècia.

Fons

Aquesta auditoria Compendi és un producte de la cooperació entre les EFS de la UE i els seus estats membres en el marc del comitè de contacte de la UE. Està dissenyat per ser una font d'informació per a tothom interessat en aquest important camp polític. Actualment està disponible en anglès a la UE Web del comitè de contacte, i més tard estarà disponible en altres idiomes de la UE.

Aquesta és la tercera edició de l'Auditoria del Comitè de Contacte Compendi. La primera edició a L'atur juvenil i la integració dels joves al mercat laboral es va publicar el juny de 2018. El segon a La salut pública a la UE es va emetre el desembre de 2019.

El Comitè de contacte és una assemblea autònoma, independent i no política dels caps de les EFS de la UE i dels seus estats membres. Proporciona un fòrum per debatre i tractar qüestions d’interès comú relacionades amb la UE. En reforçar el diàleg i la cooperació entre els seus membres, el comitè de contacte contribueix a una auditoria externa eficaç i independent de les polítiques i programes de la UE

Seguir llegint

Crim

Més de 40 detinguts per la repressió més gran de la història contra el consum de drogues que contrabandava cocaïna des del Brasil cap a Europa

publicat

on

A primera hora del matí (27 de novembre), més d’un miler d’agents de policia amb el suport de l’Europol van dur a terme batudes coordinades contra els membres d’aquest sindicat criminal altament professional. Es van executar uns 180 registres domiciliaris que van provocar la detenció de 45 sospitosos. 

La investigació va descobrir que aquesta xarxa de narcotràfic era responsable de la importació anual d'almenys 45 tones de cocaïna als principals ports marítims europeus, amb beneficis superiors als 100 milions d'euros al llarg de 6 mesos.

Aquesta influència internacional, liderada per les autoritats portuguesa, belga i brasilera, va ser realitzada simultàniament per agències de tres continents diferents, amb els esforços de coordinació facilitats per l'Europol:

 • Europa: Policia judicial portuguesa (Polícia Judiciária), Policia judicial belga federal (Federale Gerechtelijke Politie, Police Judiciaire Fédérale), Policia nacional espanyola (Policia Nacional), Policia holandesa (Politie) i Policia romanesa (Poliția Română)
 • Amèrica del Sud: policia federal brasilera (Policia Federal)
 • Orient Mitjà: cos de policia de Dubai i seguretat estatal de Dubai

Resultats en breu 

 • 45 detencions al Brasil (38), Bèlgica (4), Espanya (1) i Dubai (2).
 • 179 recerques de cases.
 • Més de 12 milions d'euros encaixats a Portugal, 300,000 euros en efectiu confiscats a Bèlgica i més de R $ 1 milió i 169,000 dòlars americans en efectiu confiscats al Brasil.
 • 70 vehicles de luxe confiscats al Brasil, Bèlgica i Espanya i 37 aeronaus confiscades al Brasil.
 • 163 cases incautades al Brasil per valor de més de 132 milions de dòlars, dues cases confiscades a Espanya per valor de 4 milions d’euros i dos apartaments confiscats a Portugal per valor de 2.5 milions d’euros.
 • Actius financers de 10 persones congelades a Espanya.

Cooperació global 

En el marc de les activitats d’intel·ligència en curs amb els seus homòlegs operatius, Europol va desenvolupar serveis d’intel·ligència fiables sobre el tràfic internacional de drogues i les activitats de blanqueig de capitals d’una xarxa brasilera de crim organitzat que opera a diversos països de la UE.

El sindicat criminal tenia contacte directe amb càrtels de drogues al Brasil i altres països d'origen sud-americans que eren els responsables de la preparació i els enviaments de cocaïna en contenidors marítims destinats als principals ports marítims europeus.

L'importació de la importació de cocaïna des del Brasil cap a Europa sota el seu control i comandament és massiva i més de 52 tones de cocaïna van ser confiscades per les forces de l'ordre al llarg de la investigació.

L’abril de 2020, Europol va reunir els països implicats que des de llavors han treballat estretament junts per establir una estratègia conjunta per fer caure tota la xarxa. Els principals objectius es van identificar a banda i banda de l'Oceà Atlàntic.

Des de llavors, Europol ha proporcionat anàlisi i desenvolupament d’intel·ligència contínua per donar suport als investigadors de camp. Durant la jornada d’acció, un total de vuit dels seus oficials es van desplegar sobre el terreny a Portugal, Bèlgica i Brasil per ajudar-hi les autoritats nacionals, assegurant una ràpida anàlisi de les noves dades a mesura que es recopilaven durant l’acció i ajustant l’estratègia segons sigui necessari.

Comentant aquesta operació, el subdirector d'Europol, Wil van Gemert, va dir: "Aquesta operació posa de manifest la complexa estructura i l'abast dels grups de criminalitat organitzada brasilers a Europa. L'amplitud del desafiament a què s'enfronta avui la policia a tot el món exigeix ​​un enfocament coordinat per combatre la droga. el compromís dels nostres països socis de treballar a través de l’Europol va fonamentar l’èxit d’aquesta operació i serveix com una crida a l’acció mundial continuada ".

Seguir llegint
anunci

Twitter

Facebook

Tendències