Connecteu-vos amb nosaltres

economia circular

L’impacte de la producció tèxtil i els residus en el medi ambient

publicat

on

La roba, el calçat i els teixits per a la llar són responsables de la contaminació de l’aigua, de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i dels abocadors. Obteniu més informació a la infografia. La moda ràpida –la provisió constant de nous estils a preus molt baixos– ha provocat un gran augment de la quantitat de roba produïda i llençada.

Per fer front a l 'impacte sobre el medi ambient, la UE vol accelerar el sistema avançar cap a una economia circular.

Al març de 2020, el La Comissió Europea va adoptar un nou pla d’acció d’economia circular, que inclou una estratègia de la UE per als tèxtils, que té com a objectiu estimular la innovació i impulsar la reutilització dins del sector. El Parlament està votat un informe d’iniciativa pròpia sobre el pla d’acció d’economia circular a principis del 2021.

Els principis de circularitat s’han d’implementar en totes les etapes d’una cadena de valor per aconseguir que l’economia circular sigui un èxit. Des del disseny fins a la producció, fins al consumidor.

Jan Huitema (Renew Europe, Països Baixos), lencapçala el diputat europeu en el pla d’acció d’economia circular.
infografia amb fets i xifres sobre l’impacte ambiental dels tèxtils Dades i xifres sobre l’impacte ambiental dels tèxtils  

Ús de l'aigua

Es necessita molta aigua per produir tèxtils, a més de terres per cultivar cotó i altres fibres. S'estima que s'utilitzava la indústria tèxtil i de la confecció mundial 79 milions de metres cúbics d’aigua el 2015, mentre que les necessitats de tota l'economia de la UE ascendien a 266 milions de metres cúbics el 2017. Per fer una sola samarreta de cotó, Es necessiten 2,700 litres d’aigua dolça segons les estimacions, suficient per satisfer les necessitats de consum d'alcohol d'una persona durant 2.5 anys.

Infografia amb fets i xifres sobre l’impacte ambiental dels tèxtilsDades i xifres sobre l’impacte ambiental dels tèxtils  

La contaminació de l'aigua

Es calcula que la producció tèxtil és responsable d’un 20% de la contaminació mundial de les aigües netes derivades dels productes de tintura i acabat.

Alliberaments sintètics de rentat un estimat 0.5 milions de tones de microfibres a l'oceà l'any.

El blanqueig de roba sintètica té en compte El 35% dels microplàstics primaris alliberats al medi ambient. Una sola càrrega de roba de roba de polièster pot descarregar 700,000 fibres microplàstiques que poden acabar a la cadena alimentària.

Infografia amb fets i xifres sobre l’impacte ambiental dels tèxtils     

Emissions de gasos d'efecte hivernacle

S'estima que la indústria de la moda és responsable del 10% de les emissions mundials de carboni, més d'un vols internacionals i enviament marítim combinat.

Segons l'Agència Europea del Medi Ambient, les compres tèxtils a la UE el 2017 van generar aproximadament 654 kg d’emissions de CO2 per persona.

Residus tèxtils a les deixalleries

La forma en què la gent es desfà de la roba no desitjada també ha canviat, ja que es llencen articles en lloc de donar-los.

Des de 1996, la quantitat de roba comprada a la UE per persona ha augmentat un 40% després d’una forta caiguda dels preus, cosa que ha reduït la vida útil de la roba. Els europeus utilitzen prop de 26 quilos de tèxtils i en descarten uns 11 quilos cada any. La roba usada es pot exportar fora de la UE, però en la seva majoria (87%) és incinerada o abocadora.

A nivell mundial, menys de l’1% de la roba es recicla com a roba, en part a causa d’una tecnologia inadequada.

Abordar els residus tèxtils a la UE

La nova estratègia té com a objectiu abordar la moda ràpida i proporcionar pautes per assolir alts nivells de recollida separada de residus tèxtils.

Sota el directiva de residus aprovada pel Parlament el 2018, els països de la UE estaran obligats a recollir tèxtils per separat el 2025. La nova estratègia de la Comissió també inclou mesures per donar suport als processos de producció i material circular, combatre la presència de productes químics perillosos i ajudar els consumidors a triar tèxtils sostenibles.

La UE té un Etiqueta ecològica de la UE que els productors que respectin els criteris ecològics es puguin aplicar als articles, garantint un ús limitat de substàncies nocives i una reducció de la contaminació de l’aigua i de l’aire.

La UE també ha introduït algunes mesures per mitigar l'impacte dels residus tèxtils sobre el medi ambient. Fons Horizon 2020 RESINTEXI, un projecte que utilitza el reciclatge de productes químics, que podria proporcionar un model de negoci d’economia circular per a la indústria tèxtil.

Un model de producció tèxtil més sostenible també pot potenciar l’economia. "Europa es troba en una crisi econòmica i sanitària sense precedents, que revela la fragilitat de les nostres cadenes de subministrament mundials", va dir el diputat principal Huitema. "L'estimulació de nous models de negoci innovadors crearà al seu torn un nou creixement econòmic i les oportunitats laborals que Europa haurà de recuperar".

Més informació sobre els residus a la UE

economia circular

Residus electrònics a la UE: dades i xifres  

publicat

on

Els residus electrònics són el flux de residus que més creixen a la UE i es recicla menys del 40%. Els dispositius electrònics i els equips elèctrics defineixen la vida moderna. Des de rentadores i aspiradores fins a telèfons intel·ligents i ordinadors, és difícil imaginar la vida sense ells. Però els residus que generen s'han convertit en un obstacle per als esforços de la UE per reduir la seva petjada ecològica. Llegiu-ne més per esbrinar com la UE s’enfronta als residus electrònics en el seu pas cap a un altre economia circular.

Què són els residus electrònics?

Els residus electrònics i elèctrics, o e-waste, cobreixen diversos productes que es llencen després de l’ús.

Els electrodomèstics grans, com ara rentadores i estufes elèctriques, són els més recollits, que representen més de la meitat de tots els residus electrònics recollits.

Tot seguit, hi ha equips informàtics i de telecomunicacions (ordinadors portàtils, impressores), equips de consum i plaques fotovoltaiques (càmeres de vídeo, làmpades fluorescents) i petits electrodomèstics (aspiradores, torradores).

La resta de categories, com les eines elèctriques i els dispositius mèdics, representen juntes només el 7.2% dels residus electrònics recollits.

Infografia sobre residus electrònics i elèctrics a la UE Infografia que mostra el percentatge de residus electrònics per tipus d’aparell a la UE  

Taxa de reciclatge de residus electrònics a la UE

Menys del 40% de tots els residus electrònics de la UE es reciclen, la resta no està classificada. Les pràctiques de reciclatge varien segons els països de la UE. El 2017, Croàcia va reciclar el 81% de tots els residus electrònics i elèctrics, mentre que a Malta la xifra era del 21%.

Infografia sobre la taxa de reciclatge de residus electrònics a la UE Infografia que mostra les taxes de reciclatge de residus electrònics per país de la UE  

Per què hem de reciclar els residus electrònics i elèctrics?

Els equips electrònics i elèctrics rebutjats contenen materials potencialment nocius que contaminen el medi ambient i augmenten els riscos per a les persones implicades en el reciclatge de residus electrònics. Per contrarestar aquest problema, la UE ha aprovat legislació per evitar l'ús de certs productes químics, com el plom.

Molts minerals rars que es necessiten en la tecnologia moderna provenen de països que no respecten els drets humans. Els eurodiputats han adoptat per evitar involuntàriament donar suport als conflictes armats i als abusos dels drets humans normes que obliguen els importadors europeus de minerals de terres rares per fer controls de fons als seus proveïdors.

Què fa la UE per reduir els residus electrònics?

El març de 2020, la Comissió Europea va presentar una nova pla d’acció d’economia circular que té com a una de les seves prioritats la reducció de residus electrònics i elèctrics. La proposta defineix específicament objectius immediats com crear el "dret a reparar" i millorar la reutilització en general, la introducció d'un carregador comú i l'establiment d'un sistema de recompenses per fomentar el reciclatge de productes electrònics.

La posició del Parlament

El Parlament ha de votar un informe d’iniciativa pròpia sobre el pla d’acció d’economia circular al febrer de 2021.

El membre holandès de Renew Europe, Jan Huitema, eurodiputat principal en aquesta qüestió, va dir que era important abordar el pla d’acció de la Comissió de manera “holística”: “Cal aplicar els principis de circularitat en totes les etapes d’una cadena de valor per aconseguir que l’economia circular sigui un èxit. ”

Va dir que s'hauria de prestar especial atenció al sector dels residus electrònics, ja que el reciclatge es queda per darrere de la producció. "El 2017, el món va generar 44.7 milions de tones mètriques de residus electrònics i només el 20% es va reciclar correctament".

Huitema també diu que el pla d'acció podria ajudar a la recuperació econòmica. “L’estimulació de nous models de negoci innovadors crearà al seu torn el nou creixement econòmic i les oportunitats laborals que Europa haurà de recuperar.

Llegiu més sobre l’economia circular i els residus

Per saber més 

Seguir llegint

economia circular

Economia circular: definició, importància i beneficis

publicat

on

L'economia circular: esbrineu què significa, en què us beneficia, el medi ambient i la nostra economia amb la infografia següent. La Unió Europea produeix més de 2.5 mil milions de tones de residus cada any. Actualment està actualitzant el seu fitxer legislació sobre gestió de residust promoure el canvi cap a un model més sostenible conegut com a economia circular. El març de 2020 la Comissió Europea va presentar, en virtut de Acord Verd Europeu i com a part de la proposta nova estratègia industrial, un nou pla d’acció d’economia circular que inclou propostes de disseny de productes més sostenibles, la reducció de residus i l’empoderament dels consumidors (com ara el dret a reparar-se). Es posa un focus específic en sectors intensius en recursos, com ara electrònica i TIC, plàstica, tèxtils i la construcció.

Però, què significa exactament l'economia circular? I quins serien els beneficis?

Quina és l'economia circular? 

L'economia circular és una model de producció i consum, que implica compartir, arrendar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar els materials i productes existents el més temps possible. D'aquesta manera, el cicle de vida dels productes s'amplia.

A la pràctica, implica reduir al mínim els residus. Quan un producte arriba al final de la seva vida, els seus materials es mantenen dins de l'economia sempre que sigui possible. Aquests es poden utilitzar de manera productiva una vegada i una altra, creant així un major valor.

Es tracta d’un allunyament del model econòmic tradicional i lineal, que es basa en un patró de triar, consumir, llençar. Aquest model es basa en grans quantitats de materials i energia barats i de fàcil accés.

També forma part d'aquest model l'obsolescència programada, quan un producte ha estat dissenyat per tenir una vida útil limitada per animar els consumidors a comprar-la de nou. El Parlament Europeu ha demanat mesures per fer front a aquesta pràctica.

Per què necessitem canviar a una economia circular?

La població mundial creix i, amb ella, la demanda de matèries primeres. No obstant això, el subministrament de matèries primeres crucials és limitat.

Els subministraments finits també vol dir que alguns països de la UE depenen d'altres països de les seves matèries primeres.

A més, l'extracció i l'ús de matèries primeres té un impacte important sobre el medi ambient. També augmenta el consum d'energia i les emissions de CO2. No obstant això, un ús més intel·ligent de les matèries primeres pot fer-ho baixes emissions de CO2.

Quins són els avantatges?

Mesures com la prevenció de residus, ecodisseny i la seva reutilització podria estalviar diners a les empreses de la UE reduint les emissions anuals totals de gasos d'efecte hivernacle. Actualment, la producció de materials que fem servir diàriament representa el 45% de les emissions de CO2.

Avançar cap a una economia més circular podria produir avantatges com reduir la pressió sobre el medi ambient, millorar la seguretat del subministrament de matèries primeres, augmentar la competitivitat, estimular la innovació, impulsar el creixement econòmic (un 0.5% addicional del producte interior brut), crear llocs de treball (700,000 llocs de treball només a la UE el 2030).

Els consumidors també tindran productes més duradors i innovadors que augmentaran la qualitat de vida i estalviaran diners a llarg termini.

Seguir llegint

economia circular

L’empenta dels envasos reutilitzables a Europa s’enfronta a la realitat econòmica de l’era COVID per als restaurants

publicat

on

Fins i tot després de l’Agència Europea del Medicament (EMA) accelerat aprovació de la vacuna BioNTech / Pfizer fabricada a Europa, amb un llum verda condicional lliurat el 21 de desembrest, és clar que l’experiència d’Europa amb Covid-19 ja ha alterat la vida diària de maneres susceptibles de perdurar durant els propers anys. Entre d'altres torns, el teletreball s'ha convertit en un fet de la vida a indústries països on pràcticament no existia abans de la pandèmia, sobretot Itàlia i Espanya. El mercat de viatges que va veure com els transportistes de baix cost transbordaven els europeus per la zona Schengen s’ha consolidat, cosa que ha obligat Norwegian Air a expedient per fallida protecció el mes passat. Les principals empreses de serveis d’alimentació que atenen treballadors d’oficines, com Pret a Manger, sí tancat desenes de botigues i retallar milers de llocs de treball.

De fet, un dels canvis més revolucionaris produïts per Covid-19 pot ser la manera com mengen els europeus. A països com França, on el govern lluitava per animarbossa per a gossos'Per reduir el malbaratament d'aliments just l'any passat, la demanda de menjar per emportar i el lliurament d'aliments han explotat. Després del tancament de restaurants a la primavera, inicialment va deixar el sector agafant una línia de vida, els clients confinats en última instància va venir a abraçar-se fer comandes a serveis com Deliveroo.

Amb el nou model de lliurament d’aliments que ja està ferm, el mercat per a empreses com Uber Eats té va seguir creixent, fins i tot després de la reobertura dels restaurants. D’una banda, es tracta d’un revestiment de plata rar per a un continent les economies de la qual han estat afectades per la crisi de la salut. D 'altra banda, aquest marcat canvi en el servei de menjar és un tret a través de l' arc per al Acord Verd Europeu, encapçalat pel vicepresident executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans.

Els restaurants europeus fan sonar l’alarma

Just l'any passat, la Unió Europea va adoptar Directiva (UE) 2019 / 904, coneguda també com a Directiva sobre plàstics d’un sol ús, per estructurar els esforços de la UE per reduir “l’impacte de determinats productes de plàstic sobre el medi ambient”. A mesura que s'han difós els detalls de l'esborrany d'orientació de la Comissió als estats membres sobre aquesta Directiva, el sector dels serveis d'alimentació ha reaccionat amb alarma.

Basant-se en la reacció del sector, l'esborrany de directrius sembla apuntar cap a la prohibició d'un gran ample de productes d’un sol ús, amb vista a forçar l’adopció d’alternatives reutilitzables. En adoptar una visió tan àmplia del que constitueix un "plàstic d'un sol ús" inacceptable, la Comissió sembla que té la intenció d'evitar que aquestes indústries passin a opcions d'un sol ús més sostenibles, inclosos els productes de paper basats en fibra. En fer-ho, desafia directament el model que ha mantingut la indústria de la restauració a la flota, en lloc d’impulsar-la cap a costos addicionals en un moment d’extrema pressió econòmica.

Com assenyala el sector del servei d’alimentació, hi ha una qüestió fonamental d’higiene i seguretat a l’hora d’eliminar els productes d’un sol ús, especialment a mesura que les pandèmies mundials esdevenen un ocurrència més regular. Productes reutilitzables, sovint aguantat per part dels defensors del medi ambient com a panacea per a qüestions com la contaminació marina, tenen l’inconvenient de ser reutilitzats per desenes, si no per centenars de clients diferents. Com han assenyalat investigadors alimentaris com David McDowell de la Universitat d’Ulster, que restringeixen els productes d’un sol ús a la indústria del servei d’alimentació podria exposar clients amb riscos més elevats de contaminació creuada per malalties transmeses pels aliments, inclosos bacteris com E. coli i listeria, així com virus.

Ara, per descomptat, els clients que utilitzen serveis de repartiment d’aliments prefereixen fer-ho evitar interactuar amb el seu repartidor, i molt menys compartint plats o tasses utilitzats per altres patrons. Les advertències de experts com McDowell han tingut ressò de l'Agència Europea de Medi Ambient, que admès els productes d'un sol ús "han jugat un paper important en la prevenció de la propagació del Covid-19", fins i tot en expressar la seva preocupació per si l'augment de la demanda podria soscavar els esforços de la UE per desenvolupar un "sistema de plàstics més sostenible i circular".

Reducció de la contaminació per plàstics alhora que es dóna suport a l’economia circular

Els consumidors europeus comparteixen aquesta preocupació. Segons una enquesta de DS Smith publicada al gener, sobre% 90 de clients de quatre països europeus van indicar que volien envasos que tinguessin menys plàstic; més del 60% va dir que estaria disposat a pagar una prima per això. Afortunadament, en contrast amb la narrativa de la Comissió, productes d’un sol ús més sostenibles podrien ajudar a resoldre el problema crisi de la contaminació marina la Directiva sobre plàstics d’un sol ús s’ha d’abordar.

Aquestes alternatives inclouen principalment productes d’un sol ús a base de fibra, com ara gots, plats i caixes de paper. Tot i que alguns d’aquests productes contenen una quantitat mínima de polímers plàstics, els envasos basats en fibra són generalment més àmpliament reciclat i ecològicament sòlid que el plàstic principal responsable per a escombraries marines. Com va informar la Royal Statistical Society del Regne Unit el 2018, sobre 90% dels residus plàstics generats mai no s’ha reciclat mai. Per contra, gairebé tres quartes parts de productes de paper es reciclen de mitjana a la UE.

La fibra pot fins i tot obtenir avantatges respecte als productes de servei alimentari reutilitzables, especialment en petjades de carboni i en l’ús d’aigua. Qualsevol avantatge dels productes reutilitzables podria gaudir sobre els articles d'un sol ús en termes d'emissions de carboni depenen del nombre de vegades que es puguin reutilitzar. Per exemple, en el cas d’una tassa de ceràmica, caldria utilitzar l’article fins a 350 vegades. Pel que fa als "indicadors de qualitat dels ecosistemes", com ara l'acidificació, aquests avantatges poden ser cancel·lats ràpidament per l'aigua calenta i els detergents necessaris per rentar les tasses reutilitzables. Mentrestant, el reciclatge eficaç del paper, cada vegada més normal a tota Europa, redueix la seva petjada en més d’un 50%.

La solució suggerida per alguns defensors dels reutilitzables, és a dir, limitar el rentat, està fora de qüestió per a una indústria de serveis alimentaris responsable de protegir els consumidors dels agents patògens transmesos pels aliments. Milions d’europeus acostumats ara a emportar-se i emportar-se esperen que les empreses que els serveixen, incloses innombrables petites i mitjanes empreses (pimes) del sector de la restauració, compleixin els alts estàndards de seguretat i higiene alimentària.

Les alternatives sostenibles basades en fibra al plàstic per a l’envasament d’aliments podrien satisfer aquesta necessitat sense interrompre el creixement del sector. En lloc d’afegir-se a la indústria de la restauració pèrdues ja considerables amb un enfocament dels plàstics mal executat, és probable que els reguladors europeus aviat s’adonin de la necessitat d’acceptar i fomentar productes d’un sol ús més sostenibles que ajudin els oceans sense perjudicar l’economia.

Seguir llegint
anunci

Twitter

Facebook

Tendències