Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Els auditors examinen el suport de la UE a l’estat de dret als Balcans occidentals

COMPARTIR:

publicat

on

Actualment, el Tribunal de Comptes Europeu està avaluant l'eficàcia de les mesures de la UE per donar suport a l'estat de dret, un requisit per a l'adhesió, als Balcans occidentals. L'auditoria cobreix quatre països candidats (Albània, Macedònia del Nord, Montenegro i Sèrbia) i dos països candidats potencials (Bòsnia i Hercegovina i Kosovo).

L'estat de dret és un valor europeu fonamental. Tot i que no hi ha una definició formal de la UE, generalment s'entén que inclou els sis principis següents: igualtat davant la llei, seguretat jurídica, separació de poders, tribunals independents i imparcials, procediments legislatius transparents i democràtics i control judicial efectiu. Per tant, l'enfortiment de l'estat de dret està intrínsecament lligat a la lluita contra la corrupció. També és una condició clau per al creixement econòmic.

Per unir-se a la UE, els països candidats han de demostrar la seva capacitat per assumir les obligacions de pertinença a la UE, tal com estableixen els "criteris de Copenhaguen" de 1993. El primer d'aquests criteris es refereix a l'existència d'institucions desenvolupades i estables que garanteixin la democràcia, l'estat de dret, els drets humans i el respecte i protecció de les minories. Per tant, la velocitat de les negociacions d'adhesió depèn en gran mesura del progrés aconseguit en aquest àmbit.

"L'estat de dret és un requisit previ no negociable per ser membre de la UE. No obstant això, els països dels Balcans occidentals encara s'enfronten a problemes relacionats amb la corrupció i el funcionament de les seves institucions públiques, que dificulten la seva adhesió a la UE", va dir Juhan Parts, membre del Tribunal de Comptes Europeu responsable de l'auditoria. "La nostra auditoria examinarà si la UE realment els ajuda a aconseguir progrés en aquests camps, de manera que aviat puguin estar en camí d'unir-se a la Unió".

Les relacions de la UE amb els països dels Balcans occidentals es desenvolupen dins del que es coneix com el "procés d'estabilització i associació". Proporciona suport a l'estat de dret principalment mitjançant el diàleg polític, així com la concessió d'assistència financera i tècnica per ajudar a implementar les reformes necessàries. En conjunt, per al període 2014-2020, la UE va destinar uns 700 milions d'euros als Balcans occidentals per donar suport a l'estat de dret i els drets fonamentals, el que representa el 16 % de l'assistència bilateral de la UE a aquests països.

L'objectiu de l'auditoria, que acaba de començar, és determinar l'eficàcia d'aquestes mesures en l'enfortiment de l'estat de dret als Balcans occidentals. En particular, els auditors estan examinant si el suport de la UE a l'estat de dret:

  • va ser dissenyat adequadament;
  • es va utilitzar bé per abordar els problemes clau identificats; i
  • va donar lloc a millores concretes i sostenibles, d'acord amb els estàndards de la UE.

Fons

anunci

La vista prèvia de l'auditoria, publicada el 5 de gener, proporciona informació sobre una tasca d'auditoria en curs sobre l'enfortiment de l'estat de dret als Balcans occidentals (l'auditoria no cobreix Turquia, el cinquè país candidat oficial). L'auditoria està programada per finalitzar a finals de 2021. Les previsions de l'auditoria es basen en el treball preparatori realitzat abans de l'inici d'una auditoria i no s'han de considerar com a observacions, conclusions o recomanacions de l'auditoria. La vista prèvia completa de l'auditoria està disponible en anglès a lloc web de l'ECA.

Mentrestant, l'ECA també està duent a terme una auditoria Suport de la UE per lluitar contra la gran corrupció a Ucraïna.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències