Connecteu-vos amb nosaltres

Brexit

El nou acord UE-Regne Unit és benvingut, però es manté un exhaustiu control, insisteixen els eurodiputats principals 

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

Els eurodiputats d'Afers Exteriors i Comerç acullen amb satisfacció el nou acord UE-Regne Unit, però exigeixen competències de control parlamentari adequades i un accés exhaustiu a la informació.

Aquest matí (14 de gener), els membres dels Comitès d'Afers Exteriors i Comerç Internacional han celebrat una primera reunió conjunta sobre el nou Acord de comerç i cooperació UE-Regne Unit, intensificant el procés d’examen parlamentari de l’acord assolit pels negociadors de la UE i els britànics 24 desembre.

Els eurodiputats van acollir l’acord com una bona solució, tot i que poca. Un no-acord hauria provocat un desastre per als ciutadans i les empreses de les dues parts, van subratllar els oradors. Al mateix temps, van subratllar que l'examen parlamentari d'aquest acord ha d'anar més enllà de la mera ratificació, insistint en un accés exhaustiu a la informació i un paper clar del Parlament en la implementació i el seguiment futur de l'acord.

A més, els membres també van destacar la importància de fomentar un estret diàleg entre el Parlament Europeu i Westminster sobre les futures relacions UE-Regne Unit.

Van lamentar que molts aspectes, inclòs el programa Erasmus, la política exterior, la cooperació en matèria de seguretat i defensa, no estiguessin inclosos en les negociacions sobre la futura associació. Alguns van expressar la seva preocupació pel futur de les normes mediambientals, ja que el nou sistema de comerç d’emissions del Regne Unit només existeix des de l’1 de gener sense tenir claredat sobre com vincular-lo amb el de la UE.

Per a totes les declaracions i intervencions, podeu tornar a veure la reunió aquí.

Observacions dels relators

Kati Piri (AFET, S&D, NL) va dir: "Les línies vermelles del Parlament continuaran essent centrals en el procés d'examen. Accepto amb satisfacció el fet que la UE hagi aconseguit un marc de govern únic i clar. Això permetrà als ciutadans, als consumidors i a les empreses britàniques, de la UE i de la seguretat jurídica sobre les normes aplicables i garantirà una sòlida garantia de compliment per part de les parts.

“Al mateix temps, també és important ser franc: no volíem ni vam escollir el Brexit. Així doncs, amb pena i tristesa reconeixem que aquesta va ser l’elecció democràtica del poble britànic. I, malauradament, el propi acord queda molt lluny del Declaració política que el mateix primer ministre britànic, Boris Johnson, va signar uns mesos abans de les negociacions ".

Christophe Hansen (INTA, PPE, LU) va dir: “És un acord molt prim. Però acollo amb satisfacció el fet que no hi hagi quotes i aranzels i, amb això, vam evitar tornar a les normes de l'OMC que haurien perjudicat molts dels nostres sectors, inclosa l'agricultura i l'automòbil.

“Lamento molt que el Regne Unit hagi decidit no participar a Erasmus. Això posa en perill el futur de 170,000 europeus al Regne Unit i 100,000 estudiants del Regne Unit a la UE. També lamento que les futures indicacions geogràfiques no estiguin cobertes, cosa que és contrària a la Declaració política.

"M'hagués agradat que els serveis es reflectissin de manera més àmplia a l'acord. No obstant això, la cooperació reguladora en matèria de serveis financers es negociarà fins al març.

“És important no deixar que el consentiment es perllongui per sempre. L’aplicació provisional no és la seguretat jurídica que es mereixen les empreses i els ciutadans després de tots aquests anys ”.

Propers passos

Les dues comissions votaran en el seu moment la proposta de consentiment preparada pels dos ponents permanents per permetre una votació plenària abans que finalitzi l'aplicació provisional de l'acord.

A més de la votació del plenari, el Parlament també votarà una resolució d'acompanyament elaborada pels grups polítics de la UE Grup de Coordinació del Regne Unit i la Conferència de Presidents.

Fons

El nou acord de comerç i cooperació s’aplica provisionalment des de l’1 de gener de 2021. Per tal que entri en vigor de forma permanent, requereix el consentiment del Parlament. El Parlament ha expressat reiteradament que considera que l’actual aplicació provisional és el resultat d’un conjunt de circumstàncies úniques i que no es repeteix un exercici.

Els eurodiputats del Comitè de Comerç Internacional van celebrar una primera reunió sobre el nou acord UE-Regne Unit el dilluns 11 de gener, durant la qual van prometre un examen exhaustiu de l'acord. Llegeix més aquí.

Més informació 

Brexit

Els auditors de la UE destaquen els riscos de la reserva d’ajust del Brexit

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

En un dictamen publicat avui (1 de març), el Tribunal de Comptes Europeu (CEA) planteja algunes preocupacions sobre la recent proposta de reserva d’ajust del Brexit (BAR). Aquest fons de 5 milions d’euros és una eina solidària destinada a donar suport als estats membres, regions i sectors més afectats per la retirada del Regne Unit de la UE. Segons els auditors, si bé la proposta proporciona flexibilitat als estats membres, el disseny de la reserva crea una sèrie d’incerteses i riscos.

La Comissió Europea proposa que el 80% del fons (4 milions d’euros) s’hauria de concedir als estats membres en forma de prefinançament després de l’adopció del BAR. Als estats membres se’ls assignaria la seva quota de prefinançament en funció de l’impacte estimat sobre les seves economies, tenint en compte dos factors: el comerç amb el Regne Unit i el peix capturat a la zona econòmica exclusiva del Regne Unit. Aplicant aquest mètode d’assignació, Irlanda es convertiria en el principal beneficiari del prefinançament, amb gairebé una quarta part (991 milions d’euros) del sobre, seguit dels Països Baixos (714 milions d’euros), Alemanya (429 milions d’euros), França (396 milions d’euros) i Bèlgica ( 305 milions d’euros).

"El BAR és una important iniciativa de finançament que té com a objectiu ajudar a mitigar l'impacte negatiu del Brexit sobre les economies dels estats membres de la UE", va dir Tony Murphy, membre del Tribunal de Comptes Europeu responsable de l'opinió. "Considerem que la flexibilitat que proporciona el BAR no ha de crear incertesa per als estats membres".

Dictamen núm. 1/2021 sobre la proposta de Reglament del Parlament Europeu i del Consell pel qual s’estableix la reserva d’ajust del Brexit

Seguir llegint

Brexit

El Regne Unit resistirà la "dubtosa" pressió de la UE sobre els bancs, diu Bailey de BoE

Reuters

publicat

on

By

Gran Bretanya es resistirà "molt fermament" a qualsevol intent de la Unió Europea de torçar els bancs per canviar bilions d'euros en derivats que passin de Gran Bretanya al bloc després del Brexit, va dir dimecres el governador del Banc d'Anglaterra, Andrew Bailey, escriure Huw Jones David Milliken.

La Comissió Europea ha demanat als principals bancs europeus que justifiquin per què no haurien de canviar la compensació de derivats denominats en euros de Londres a la UE, va mostrar dimarts un document vist per Reuters.

La indústria britànica de serveis financers, que aporta més del 10% dels impostos del país, ha estat en gran part retallada de la UE des que va acabar el període de transició del Brexit el 31 de desembre, ja que el sector no està cobert per l'acord comercial entre el Regne Unit i la UE.

El comerç d’accions i derivats de la UE ja ha deixat la Gran Bretanya cap al continent.

Ara la UE s’orienta a la compensació, dominada pel braç LCH de la Borsa de Londres, per reduir la dependència del bloc al centre financer de la ciutat de Londres, sobre el qual les normes i la supervisió de la UE ja no s’apliquen.

"Seria molt controvertit al meu entendre, perquè legislar extraterritorialment és controvertit de tota manera i, òbviament, de dubtosa legalitat, francament, ...", va dir Bailey als legisladors al parlament britànic dimecres.

La Comissió Europea va dir que no tenia cap comentari en aquesta etapa.

Aproximadament el 75% dels 83.5 bilions d'euros (101 bilions de dòlars) en posicions de compensació a LCH no estan en mans de contraparts de la UE i la UE no hauria de dirigir-s'hi, va dir Bailey.

La compensació és una part fonamental de la fontaneria financera, que garanteix que es completi el comerç de valors o de bons, fins i tot si un dels costats de la transacció es falla.

"He de dir-vos sense embuts que seria molt controvertit i he de dir que seria una cosa que, crec, hauríem de tenir i voldríem resistir amb molta fermesa", va dir.

Preguntat per un legislador si entenia les preocupacions entre els responsables polítics de la UE sobre les empreses que havien de sortir del bloc per obtenir serveis financers, Bailey va dir: "La resposta a això és la competència no el proteccionisme".

Brussel·les ha donat permís a LCH, conegut com a equivalència, per continuar compensant operacions en euros per a empreses de la UE fins a mitjan 2022, proporcionant temps als bancs per canviar posicions de Londres al bloc.

La qüestió de l'equivalència no consisteix a exigir el que han de fer els participants del mercat no comunitaris fora del bloc i els darrers esforços de Brussel·les van ser sobre la deslocalització forçosa de l'activitat financera, va dir Bailey.

Deutsche Boerse ha estat oferint edulcorants als bancs que canvien de posició de Londres a la seva branca de compensació Eurex a Frankfurt, però amb prou feines han erosionat la quota de mercat de LCH.

El volum de compensació representat pels clients de la UE a LCH a Londres no seria molt viable per si mateix dins del bloc, ja que significaria fragmentar un gran conjunt de derivats, va dir Bailey.

“En dividir aquesta agrupació, tot el procés esdevé menys eficient. Per desglossar-ho augmentaria els costos, sense cap dubte ", va dir.

Els bancs han dit que, en netejar totes les denominacions de derivats a LCH, es pot reduir en diferents posicions per estalviar en marge o en efectiu que han de registrar contra el possible incompliment de les operacions.

(1 $ = 0.8253 €)

Seguir llegint

Brexit

Gran Bretanya accepta la sol·licitud de la UE de més temps per ratificar l'acord comercial del Brexit

Reuters

publicat

on

By

Gran Bretanya ha acceptat la petició de la Unió Europea de retardar la ratificació del seu acord comercial posterior al Brexit fins al 30 d'abril, el ministre del gabinet Michael Gove (A la foto) va dir el dimarts (23 de febrer), escriu Elizabeth Piper.

A principis de mes, la UE va preguntar a la Gran Bretanya si podia trigar més a ratificar l’acord prorrogant fins al 30 d’abril l’aplicació provisional de l’acord per assegurar-se que estigués en les 24 llengües del bloc per al control parlamentari.

En una carta a Maros Sefcovic, vicepresident de la Comissió Europea, Gove va escriure: "Puc confirmar que el Regne Unit està satisfet d'acceptar que la data en què deixarà d'aplicar-se l'aplicació provisional ... s'hauria d'estendre fins al 30 d'abril de 2021 ".

També va dir que Gran Bretanya esperava que no hi haurà més retards.

Seguir llegint

Twitter

Facebook

Tendències