Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Rússia segueix l'atac després d'haver estat criticada per Navalny

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

En una roda de premsa extraordinària amb l’alt representant de la UE, Josep Borrell, el ministre d’Exteriors rus, Sergey Lavrov, va colpejar a la Unió Europea, tot afirmant que esperava que les relacions poguessin millorar en una revisió estratègica de les relacions UE-Rússia prevista per al Consell Europeu de març. 

Lavrov va qualificar les relacions de difícils a causa de les "restriccions unilaterals i il·legítimes" imposades per la Unió Europea "sota falses pretensions", referint-se a les sancions relacionades amb l'annexió il·legal de Crimea i les activitats a Ucraïna. Va acusar la Unió Europea d’aprofitar la pandèmia per acusar Rússia de desinformació i d’intervenir en els assumptes interns de Rússia i dels estats sobirans dels Balcans occidentals i de la “República post-soviètica”, inclosos els de l’Àsia Central, on la UE i altres han trobat proves d’interferència russa.

En resposta a les preguntes dels periodistes, Lavrov va continuar acusant diferents països de la UE de violència contra manifestants i maltractaments als periodistes. Va incloure Itàlia, Suècia i Letònia. Va afegir que havia parlat amb el secretari d'Estat dels Estats Units, Anthony Blinken, i que havia preguntat pels detinguts per la insurrecció al Capitoli dels Estats Units. També va acusar els tribunals de diferents estats membres de la UE de prendre decisions amb motius polítics en relació amb el referèndum il·legal de Catalunya i el que va descriure com les acusacions sense fonament d’interferència russa en aquest referèndum.

Malgrat la llarga llista d’acusacions dirigides a la UE, Lavrov també esperava que la revisió estratègica prevista de les relacions de la UE amb la Federació de Rússia donés els seus fruits. Va enumerar moltes àrees en què va creure que es podria millorar la cooperació, inclòs el JCPOA (Iran Deal), l'Orient Mitjà, el canvi climàtic i la salut. 

Navalny i l’empresonament de milers de manifestants va ser un dels temes més importants a l’agenda de Borrell. Els eurodiputats havien estat molt crítics amb la decisió de Borrell de continuar amb la visita en les circumstàncies actuals, sembla que es van demostrar correctes.

En un altre acte hostil, Rússia va anunciar, mentre continuaven les converses amb l'Alt Representant, que demanaria als diplomàtics de Suècia, Polònia i Alemanya que observessin les recents manifestacions anti-Putin que abandonessin la Federació Russa. Borrell va condemnar fermament la mesura. 

La ministra d'Afers Exteriors de Suècia, Ann Linde, i el ministre d'Afers Exteriors alemany, Heiko Maas, han criticat aquesta acció. Maas ha fet una piulada: "La decisió de Rússia d'expulsar diversos diplomàtics de la UE, inclòs un empleat de l'ambaixada de Moscou, no està en cap cas justificada i perjudica encara més les relacions amb Europa. Si Rússia no replanteja aquest pas, no quedarà sense resposta ".

EU

Noves etiquetes energètiques de la UE aplicables a partir de l’1 de març de 2021

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

Per ajudar els consumidors de la UE a reduir les factures d’energia i la petjada de carboni, a partir de dilluns 1 de març de 2021 s’aplicarà una nova versió de l’etiqueta energètica de la UE àmpliament reconeguda a totes les botigues i minoristes en línia. Les noves etiquetes s’aplicaran inicialment a quatre categories de productes - neveres i congeladors, rentaplats, rentadores i aparells de televisió (i altres monitors externs). Les noves etiquetes per a bombetes i làmpades amb fonts de llum fixes seguiran l’1 de setembre i altres productes en els propers anys.

Amb cada vegada més productes que aconsegueixen qualificacions com A +, A ++ o A +++ segons l’escala actual, el canvi més important és tornar a una escala AG més senzilla. Aquesta escala és més estricta i està dissenyada de manera que molt pocs productes són capaços inicialment d’aconseguir la qualificació “A”, deixant espai per incloure productes més eficients en el futur. Els productes més eficients energèticament del mercat actualment s’anomenaran normalment com a “B”, “C” o “D”. S'inclouran diversos elements nous a les etiquetes, inclòs un enllaç QR a una base de dades de tota la UE, que permetrà als consumidors trobar més detalls sobre el producte. També entraran en vigor diverses normes d’ecodisseny a partir de l’1 de març, sobretot en matèria de reparabilitat i necessitat que els fabricants mantinguin les peces de recanvi disponibles durant uns quants anys després que els productes ja no estiguin al mercat.

El comissari de l'Energia, Kadri Simson, va dir: "L'etiqueta energètica original ha tingut molt d'èxit, estalviant una llar mitjana a Europa centenars d'euros a l'any i motivant les empreses a invertir en recerca i desenvolupament. Fins a finals de febrer, més del 90% dels productes estaven etiquetats com A +, A ++ o A +++. El nou sistema serà més clar per als consumidors i garantirà que les empreses continuïn innovant i oferint productes encara més eficients. Això també ens ajuda a reduir les nostres emissions de gasos d'efecte hivernacle ". 

A més de redimensionar la classe d’eficiència energètica del producte en qüestió, el disseny de la nova etiqueta és diferent, amb icones més clares i modernes. Com les etiquetes anteriors, les etiquetes reescalades mostren més que la classe d’eficiència energètica. Per a una rentadora, per exemple, mostren d'un cop d'ull el nombre de litres d'aigua per cicle, la durada d'un cicle i el consum d'energia, mesurat per a un programa estandarditzat.

Un altre canvi significatiu és la introducció d’un codi QR a la part superior dreta de les noves etiquetes. En escanejar el codi QR, els consumidors poden trobar informació addicional sobre el model del producte, com ara dades relacionades amb les dimensions, les característiques específiques o els resultats de les proves segons l’aparell. Tots els electrodomèstics del mercat de la UE han d’estar registrats en una nova base de dades de tota la UE: el registre europeu de productes per a etiquetes energètiques (EPREL) Això facilitarà encara més la comparació de productes similars en el futur.

A més de les noves regles d’etiquetatge energètic, hi ha noves regulacions corresponents sobre ecodisseny que entraran en vigor l’1 de març de 2021. Es relacionen notablement amb els requisits mínims d’eficiència actualitzats i reforcen els drets dels consumidors a reparar productes i donar suport a l’economia circular. Ara els fabricants o importadors estaran obligats a posar a disposició dels reparadors professionals una sèrie de peces essencials (motors i escombretes per a motors, bombes, amortidors i molls, bidons de rentat, etc.) durant almenys 7-10 anys després de la darrera unitat d’un El model s’ha introduït al mercat de la UE. També per als usuaris finals (és a dir, els consumidors que no són reparadors professionals, però els agrada reparar ells mateixos coses), els fabricants han de disposar de certes peces de recanvi durant diversos anys després de la sortida del mercat d’un producte, com ara portes o frontisses i segells. , que són adequats per a l'acció de bricolatge. El termini màxim de lliurament de totes aquestes peces és de 15 dies hàbils després de la comanda.

Visual

Fons

L’etiqueta energètica de la UE és una característica àmpliament reconeguda en els productes per a la llar, com ara bombetes, aparells de televisió o rentadores, i ha ajudat els consumidors a prendre decisions informades durant més de 25 anys. En un Enquesta a tota la UE (Eurobaròmetre) el 2019, el 93% dels consumidors va confirmar que reconeixia l’etiqueta i el 79% va confirmar que havia influït en la seva decisió sobre quin producte comprar. Juntament amb els requisits mínims de rendiment harmonitzats (conegut com a ecodisseny), s’estima que les normes d’etiquetatge energètic de la UE redueixen la despesa dels consumidors en desenes de milers de milions d’euros cada any, alhora que generen múltiples avantatges per al medi ambient i per als fabricants i minoristes.

Les noves categories per a l’etiqueta reescalada es van acordar després d’un procés de consulta rigorós i totalment transparent, amb la participació estreta de les parts interessades i els estats membres en totes les fases, amb un examen del Consell i del Parlament Europeu i amb la suficient participació i notificació als fabricants. Tal com exigeix ​​la regulació marc, altres grups de productes es "canviaran de escala" en els propers anys, inclosos assecadors, escalfadors locals, condicionadors d'aire, aparells de cuina, unitats de ventilació, armaris de refrigeració professionals, escalfadors d'aigua i espais i calderes de combustible sòlid .

El canvi a les etiquetes reescalades coincideix amb l’entrada en vigor de dues normatives horitzontals (“òmnibus”) adoptades recentment per corregir o aclarir una sèrie de qüestions identificades a la normativa d’etiquetatge i ecodisseny de l’energia en qüestió, tal com es va adoptar originalment el 2019.

Més informació

Preguntes i respostes

Etiqueta energètica i pàgina web d’ecodisseny

Regulació òmnibus d’etiquetatge energètic

Regulació de l'òrgan de disseny ecològic

Vídeo i fotos a l’etiqueta energètica de la UE

Seguir llegint

EU

La Comissió dóna suport als projectes de reforma dels estats membres per obtenir més llocs de treball i un creixement sostenible

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

La Comissió ha aprovat 226 projectes en els 27 estats membres que donaran suport als seus esforços en el disseny i implementació de reformes nacionals per augmentar el creixement. Aquestes accions de suport es lliuren en el marc de l’Instrument de Suport Tècnic (TSI) i tindran un pressupost total de 102.6 milions d’euros per a l’any 2021 per promoure la cohesió econòmica, social i territorial a la Unió Europea.

Elisa Ferreira, comissària de Cohesió i Reformes (a la foto) va dir: "Les reformes són necessàries per millorar el medi ambient de les empreses, reforçar els sistemes sanitaris, enfortir els sistemes socials i educatius i, en general, millorar la resiliència dels estats membres i dels grups d'interès quan afronten reptes difícils i crisis mundials. L'instrument de suport tècnic és una eina poderosa que pot permetre als estats membres dur a terme les reformes que necessiten per a un creixement sostenible ".

La TSI és l'instrument principal de la Comissió per proporcionar suport tècnic a les reformes a la UE. Forma part del Marc financer plurianual (MFF) 2021-2027 i del Pla de recuperació d’Europa. Es basa en l’èxit del seu predecessor, el Programa de Suport a les Reformes Estructurals (SRSP), que des del 2017 ha proporcionat més de 1.000 projectes de suport tècnic a tots els estats membres.

Les reformes elegibles per al suport de la TSI inclouen, però no es limiten a, administració pública, governança, polítiques fiscals, entorn empresarial, sector financer, mercat laboral, sistemes educatius, serveis socials, atenció sanitària, transició verda, per exemple, Ona de renovació - i serveis digitals. El reforç de la capacitat institucional i administrativa per dissenyar i implementar reformes i inversions és fonamental per afavorir la resistència i fonamentar la recuperació.

Amb un pressupost augmentat de 864 milions d’euros durant el període 2021-2027, la TSI també pot proporcionar suport tècnic per ajudar els estats membres a preparar i implementar els plans de recuperació i resiliència (RRP), garantint així que estan millor equipats per accedir al finançament del Instal·lació de recuperació i resiliència (RRF). En total, més del 60% dels projectes de TSI preseleccionats per al 2021 estan relacionats amb la implementació dels RRP, mentre que el 30% se centra en el Tracte Verd i el 44% en la transició digital.

El suport de la STI també ajuda els estats membres a abordar eficaçment els reptes identificats a la Recomanacions específiques per país.

Tota la informació es pot trobar a l'adoptat d’aplicació de la Decisió C (2021) 1335 primer programa anual de treball de la TSI.

Més informació

Instrument de suport tècnic (TSI)

Reglament (UE) 2021/240 del Parlament Europeu i del Consell que estableix un instrument de suport tècnic

Fitxes tècniques sobre els projectes de reforma dels estats membres  

Seguir llegint

Corona virus

Comprendre l'impacte de COVID-19 sobre les dones

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

Descobriu com la pandèmia COVID-19 ha augmentat les disparitats de gènere a la UE a la nostra infografia.

Un any després del brot de coronavirus, les conseqüències socials i econòmiques podrien tenir un impacte a llarg termini sobre la igualtat de gènere, amenaçant els progressos aconseguits i potenciant potencialment un altre 47 milions de dones i noies per sota del llindar de pobresa a tot el món.

Es va marcar l'any passat el 25è aniversari de l'adopció de la Declaració de Pequín de l'ONU adreçat a l’avenç de les dones a tot el món, però encara queda molt per recórrer per aconseguir la igualtat de gènere. Segons l’índex 2020 de l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere (basat en dades del 2018), la UE obté un 67.9% en igualtat de gènere i és a 60 anys com a mínim d’assolir una igualtat completa al ritme actual.

Esbrineu com El Parlament Europeu lluita per la igualtat de gènere.

Més dones a la primera línia del COVID-19

Dels 49 milions de treballadors assistencials de la UE que han estat més exposats al virus al voltant El 76% són dones.

El desequilibri més gran de la UE va ser a Letònia (les dones representaven el 88% de la força laboral sanitària, en comparació amb el 53% a Malta).

A més, les dones estan sobrerepresentades en serveis essencials que van des de les vendes fins als llocs de guarderia, que van romandre oberts durant la pandèmia. A la UE, les dones representen el 82% de tots els caixers i representen el 95% dels treballadors dels camps de neteja domèstica i ajuda a la llar.

Infografia sobre treballadors de primera línia: el sector assistencial i el sector de les vendes a la UE
Una infografia que mostra la majoria de treballadors del sector de l’atenció i les vendes a la UE són dones  

Augment de la precarietat laboral de les dones

Aproximadament el 84% de les dones treballadores de 15 a 64 anys treballen en serveis, inclosos els principals sectors afectats per Covid que pateixen llocs de treball. La quarantena també té sectors afectats de l’economia on tradicionalment s’han ocupat més dones, inclosa la guarderia, la secretaria i el treball domèstic.

Més del 30% de les dones de la UE treballen a temps parcial i ocupen una gran part dels llocs de treball de l'economia informal, que solen tenir menys drets laborals, així com menys protecció de la salut i altres beneficis fonamentals. També és molt més probable que es prenguin temps lliure atenció a nens i parents i durant els tancaments sovint s’havia de combinar el teletreball i la cura dels nens.

Més informació sobre la bretxa salarial de gènere a la UE què fa el Parlament per reduir-lo.

Infografia sobre feines precàries a la UE
Les infografies que mostren el risc d’atur i precarietat laboral són més elevades per a les dones a causa de la pandèmia de coronavirus 

Escalada de la violència contra les dones

Unes 50 dones perden la vida la violència domèstica cada setmana a la UE i això ha augmentat durant el bloqueig. Les restriccions també han dificultat l’ajuda per a les víctimes.

Al mateix temps, un major ús d'Internet durant la pandèmia ha augmentat la violència de gènere en línia i la abús sexual en línia de nens i especialment de nenes.

Alguns països de la UE s’han fixat mesures addicionals per combatre la violència masclista durant la pandèmia.

Al Parlament

Enguany, el Parlament Europeu celebrarà el Dia Internacional de la Dona durant la sessió plenària del 8 de març, mentre que el comitè de drets de les dones marca el dia amb la seva Som forts: les dones lideren la lluita contra el COVID-19 esdeveniment el 4 de març.

Per saber més 

Seguir llegint

Twitter

Facebook

Tendències