Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

L’emissió de bons ecològics reforçarà el paper internacional de l’euro

publicat

on

Els ministres de l'Eurogrup van debatre sobre el paper internacional de l'euro (15 de febrer), després de la publicació de la comunicació de la Comissió Europea (19 de gener), "El sistema econòmic i financer europeu: fomentar la fortalesa i la resiliència".

El president de l'Eurogrup, Paschal Donohoe, va dir:L'objectiu és reduir la nostra dependència d'altres monedes i enfortir la nostra autonomia en diverses situacions. Al mateix temps, un augment de l'ús internacional de la nostra moneda també implica possibles compromisos, que continuarem supervisant. Durant el debat, els ministres van destacar el potencial de l'emissió de bons verds per millorar l'ús de l'euro pels mercats, alhora que contribueixen a assolir el nostre objectiu de transició climàtica ".

L’Eurogrup ha debatut el tema diverses vegades en els darrers anys des de la Cimera de l’Euro de desembre de 2018. Klaus Regling, el director gerent del Mecanisme europeu d’estabilitat, va dir que la confiança excessiva en el dòlar contenia riscos, posant com a exemples l’Amèrica Llatina i la crisi asiàtica dels 90 També es va referir obliquament a "episodis més recents" on el domini del dòlar significava que les empreses de la UE no podien continuar treballant amb l'Iran davant les sancions dels EUA. Regling creu que el sistema monetari internacional avança lentament cap a un sistema multipolar en el qual seran importants tres o quatre monedes, inclosos el dòlar, l'euro i el renminbi. 

anunci

El comissari europeu per a l’Economia, Paolo Gentiloni, va acordar que el paper de l’euro es podria reforçar mitjançant l’emissió de bons verds que milloren l’ús de l’euro pels mercats, alhora que contribueixen a assolir els nostres objectius climàtics dels fons de la UE de nova generació.

Els ministres van acordar que calia fer una àmplia acció per donar suport al paper internacional de l'euro, que inclogués avenços, entre d'altres, en la Unió Econòmica i Monetària, la Unió Bancària i la Unió dels Mercats de Capitals per garantir el paper internacional de l'euro.

Ocupació

Només el 5% del total de sol·licituds de visats de treball qualificat a llarg termini presentats el primer trimestre provenien de ciutadans de la UE, segons les dades

publicat

on

Les xifres publicades pel Ministeri d’Interior del Regne Unit indiquen com el nou sistema d’immigració britànic posterior al Brexit afectarà el nombre de ciutadans de la UE que arribin al Regne Unit a treballar. Entre l’1 de gener i el 31 de març d’aquest any, els ciutadans de la UE van presentar 1,075 sol·licituds de visats de treball qualificat a llarg termini, inclòs el visat de salut i atenció, que representava només el 5% del total de 20,738 sol·licituds d’aquests visats.

L’Observatori de les Migracions de la Universitat d’Oxford va dir: “Encara és massa aviat per dir quin impacte tindrà el sistema d’immigració post-Brexit en el nombre i les característiques de les persones que vénen a viure o treballar al Regne Unit. Fins ara, les sol·licituds de ciutadans de la UE segons el nou sistema han estat molt baixes i representen només un poc per cent de la demanda total de visats del Regne Unit. Tot i això, pot passar un cert temps perquè els possibles sol·licitants o els seus empresaris es familiaritzin amb el nou sistema i els seus requisits ".

Les dades també mostren que el nombre de treballadors sanitaris migrants que vénen a treballar al Regne Unit ha augmentat a nivells rècord. Durant el primer trimestre d’aquest any s’han utilitzat 11,171 certificats de patrocini per a treballadors sanitaris i d’atenció social. Cada certificat equival a un treballador migrant. A principis del 2018, hi havia 3,370. Gairebé el 40 per cent de totes les sol·licituds de visat de treball qualificat eren per a persones del sector de la salut i el treball social. Ara hi ha més titulars de visats sanitaris migrants al Regne Unit que en cap moment des que es van iniciar els registres el 2010. Tot i que el nombre de llicències de patrocinadors per a visats sanitaris va baixar a 280 durant el primer tancament de l'any passat, ha continuat augmentant des de llavors, un patró que no es va veure afectat pel tercer bloqueig d’aquest hivern.

anunci

Per contra, el sector de la informàtica, l’educació, les finances, les assegurances, el professional, el científic i el tècnic han vist caure el nombre d’emigrants ocupats en el que portem d’any, tot i augmentar durant la segona meitat del 2020. El nombre de treballadors migratoris en TI encara és significativament més baixos que els nivells previs a la covidesa. El primer trimestre del 2020 es van expedir 8,066 visats de treball qualificat al sector informàtic, actualment n’hi ha 3,720. El nombre de professionals migrants i de treballadors científics i tècnics també ha caigut lleugerament per sota dels nivells anteriors al covid.

L'expert en visats Yash Dubal, director d'AY & J Solicitors, va dir: "Les dades mostren que la pandèmia encara afecta el moviment de persones que vénen al Regne Unit a treballar, però sí que indica que la demanda de visats de treball qualificat per als treballadors fora de la UE continuar creixent un cop es normalitzin els viatges. Ara hi ha un interès especial pels treballadors britànics en informàtica dels treballadors de l’Índia i esperem que continuï aquest patró ”.

Mentrestant, el Ministeri de l'Interior ha publicat el compromís de permetre el moviment legítim de persones i mercaderies per donar suport a la prosperitat econòmica, mentre s'enfronta a la migració il·legal. Com a part del seu pla de lliurament de resultats per a aquest any, el departament també es compromet a "aprofitar les oportunitats de sortida de la UE, mitjançant la creació de la frontera més eficaç del món per augmentar la prosperitat del Regne Unit i millorar la seguretat", tot reconeixent que els ingressos que cobra per les taxes de visat poden disminuir demanda reduïda.

El document reitera el pla del Govern per atraure els "més brillants i millors al Regne Unit".

Dubal va dir: "Tot i que les xifres relatives als visats per als treballadors de TI i els dels sectors científics i tècnics no compleixen aquest compromís, encara són primers els dies per al nou sistema d'immigració i la pandèmia ha tingut un efecte profund en els viatges internacionals. Per la nostra experiència ajudant a facilitar visats de treball als migrants, hi ha una demanda acumulada que es realitzarà durant els propers 18 mesos ".

Seguir llegint

Economia

NextGenerationEU: es donen quatre pols nacionals més

publicat

on

Els ministres d'Economia i Finances, avui (26 de juliol), han valorat positivament l'avaluació positiva dels plans nacionals de recuperació i resiliència per a Croàcia, Xipre, Lituània i Eslovènia. El Consell adoptarà les seves decisions d'execució sobre l'aprovació d'aquests plans mitjançant un procediment escrit.

A més de la decisió sobre 12 plans nacionals adoptada a principis de juliol, la xifra total arriba a 16. 

El ministre de Finances d'Eslovènia, Andrej Šircelj, va dir: "El mecanisme de recuperació i resiliència és el programa de suport financer a gran escala de la UE en resposta als desafiaments que la pandèmia ha plantejat a l'economia europea. Els 672.5 milions d'euros de la instal·lació s'utilitzaran per donar suport a les reformes i les inversions descrites en els plans de recuperació i resiliència dels estats membres ".

anunci

Reformes i inversions

Els plans han de complir les recomanacions específiques per país del 2019 i 2020 i reflectir l’objectiu general de la UE de crear una economia més ecològica, més digital i més competitiva.

Croàcia Els plans a implementar per assolir aquests objectius inclouen la millora de la gestió de l’aigua i els residus, el canvi cap a la mobilitat sostenible i el finançament d’infraestructures digitals en zones rurals remotes. 

Xipre té la intenció, entre altres coses, de reformar el seu mercat elèctric i facilitar el desplegament d’energies renovables, així com millorar la connectivitat i les solucions d’administració electrònica.

Lituània utilitzarà els fons per augmentar les energies renovables produïdes localment, mesures de contractació pública ecològiques i desenvolupar encara més el desplegament de xarxes de molt alta capacitat.

Eslovènia planeja utilitzar una part del suport de la UE assignat per invertir en transport sostenible, desbloquejar el potencial de les fonts d'energia renovables i digitalitzar encara més el seu sector públic.

Polònia i Hongria

Preguntat sobre els retards en els programes de Polònia i Hongria, el vicepresident executiu d'Economia de la UE, Valdis Dombrovskis, va dir que la Comissió havia proposat una pròrroga per a Hongria a finals de setembre. Sobre Polònia, va dir que el govern polonès ja havia sol·licitat una pròrroga, però que potser caldria una pròrroga més. 

Seguir llegint

Economia

La UE amplia l'àmbit d'exempció general per a ajuts públics a projectes

publicat

on

Avui (23 de juliol) la Comissió ha adoptat una extensió de l’abast del Reglament general d’exempció per categories (GBER), que permetrà als països de la UE implementar projectes gestionats en virtut del nou marc financer (2021 - 2027) i mesures que donin suport al digital i al transició verda sense notificació prèvia.

La vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager, va dir: "La Comissió racionalitza les regles sobre ajuts estatals aplicables al finançament nacional que pertanyen a determinats programes de la UE. Això millorarà encara més la interacció entre les normes de finançament de la UE i les normes sobre ajuts estatals de la UE durant el nou període de finançament. També introduïm més possibilitats perquè els estats membres proporcionin ajudes estatals per donar suport a la transició doble a una economia verda i digital sense la necessitat d’un procediment de notificació prèvia ”.

La Comissió argumenta que això no provocarà distorsions indegudes a la competència al mercat únic, tot facilitant la posada en marxa dels projectes.  

anunci

Els fons nacionals en qüestió són els relacionats amb: Operacions de finançament i inversió recolzades pel fons InvestEU; projectes de recerca, desenvolupament i innovació (RD&I) que hagin rebut el "Segell d'Excel·lència" en el marc d'Horitzó 2020 o Horitzó Europa, així com projectes d'investigació i desenvolupament cofinançats o accions d'equip en el marc d'Horitzó 2020 o Horitzó Europa; Projectes de cooperació territorial europea (ETC), també coneguts com a Interreg.

Les categories de projectes que es consideren que ajuden a la transició verda i digital són: Ajuts per a projectes d’eficiència energètica en edificis; ajuts per recarregar i repostar infraestructures per a vehicles de carretera de baixes emissions; ajuts per a xarxes fixes de banda ampla, xarxes mòbils 4G i 5G, determinats projectes d’infraestructura de connectivitat digital transeuropea i determinats vals.

A més de l’extensió de l’abast del GBER adoptat avui, la Comissió ja ha llançat una nova revisió del GBER destinada a racionalitzar les normes d’ajuts estatals a la llum de les prioritats de la Comissió en relació amb la transició doble. Els estats membres i les parts interessades seran consultats oportunament sobre l’avantprojecte de text d’aquesta nova esmena.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències