Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Medi Ambient: Unió Europea felicita de la signatura del Conveni de Minamata sobre el Mercuri

COMPARTIR:

publicat

on

Screen-Shot-2013 01, 22-at-11.18.21-PMEl 10 d'octubre, el comissari de Medi Ambient, Janez Potočnik, i el ministre lituà de Medi Ambient, Valentinas Mazuronis, van signar el conveni de Minamata sobre mercuri en nom de la Unió Europea. A la cerimònia, a la ciutat japonesa de Kumamoto, hi van assistir representants de més de cent governs de tot el món. El Conveni és el primer nou acord multilateral mediambiental que es signa des de fa més de deu anys.

El comissari de Medi Ambient, Potočnik, va dir: "Estic molt content de veure que molts dels nostres socis internacionals prenguin aquest compromís públic per aturar la contaminació per mercuri. Aquesta és una demostració inequívoca de determinació generalitzada i estic segur que marcarà una diferència significativa per a la salut humana i el medi ambient de tot el món ".

Mazuronis va dir: "La UE ha estat un motor fort en el procés de negociació i continuarà tenint un paper molt actiu. Per descomptat, continuarem amb aquest impuls i ens esforçarem per una ratificació anticipada de la Convenció".

El nou conveni, que rep el nom de la localització del cas pitjor de la contaminació per mercuri, cobreix tots els aspectes del cicle de vida del mercuri. Un cop implementat correctament, tindrà efectes realment globals, ja que la contaminació per mercuri recorre llargues distàncies a l'aire. Les dones embarassades, els lactants i els nens corren un risc especial de mercuri a la cadena alimentària, i la Convenció provocarà una disminució significativa de la seva exposició a aquesta substància tòxica a llarg termini.

La conferència de Kumamoto també va decidir un programa de treball per cobrir el període comprès entre la signatura i l'entrada en vigor de la Convenció, per preparar les decisions que ha de prendre la primera Conferència de les Parts. Això inclou treballs d’orientació per a les millors tècniques disponibles per combatre les emissions de mercuri a l’aire, un aspecte particularment important.

Propers passos

La Comissió ja ha iniciat els treballs per desenvolupar l'instrument de ratificació de la UE i la legislació d'aplicació necessària de la UE i celebrarà consultes al respecte durant el 2014. La Convenció va ser negociada per 140 estats membres de l'ONU i ara iniciaran els seus propis procediments de ratificació.

anunci

Fons

El mercuri és un producte químic amb efectes neurotòxics, àmpliament utilitzat en processos industrials i en productes com bateries o termòmetres. Les emissions no intencionades de mercuri a l'aire, per exemple, mitjançant la crema de carbó, són un component massiu del problema mundial del mercuri. La substància ja està estrictament regulada a la UE i actualment s’està avaluant la necessitat de mesures reglamentàries addicionals derivades del Conveni.

Abans del Conveni de Minamata, el conveni multilateral més recent que es va signar va ser el Conveni d’Estocolm sobre contaminants orgànics persistents, el 2001.

Per més informació, clica aquí i aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències