Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Una crida a l'acció: La Declaració de Vilnius

COMPARTIR:

publicat

on

vilniuscutLa conferència de la Presidència lituana de la UE fa una crida urgent d'acció per a mesures immediates per protegir els sistemes sanitaris d'Europa.

Les retallades d'austeritat han posat els sistemes sanitaris d'Europa sota una forta pressió, augmentant les desigualtats sanitàries i amenaçant la sostenibilitat en el futur.

Ara, els governs europeus i la Unió Europea han de prendre mesures immediates per evitar més danys. La Declaració de Vílnius, acordada en un esdeveniment de salut d'alt nivell de la Presidència lituana, estableix tres grans punts d'acció que es presentaran al Consell de Ministres de Salut per informar el seu debat quan es reuneixin al desembre.

L'objectiu és garantir que els sistemes sanitaris europeus estiguin centrats en les persones, sostenibles i inclusius, i que ofereixin una bona salut per a tothom. Per aconseguir-ho és necessari:

1. Augmentar la inversió en promoció de la salut i prevenció de malalties;

2. garantir l'accés universal a serveis de salut d'alta qualitat centrats en les persones, i;

3. Assegurar que les reformes del sistema sanitari, inclosa la planificació de la força de treball, es basen en l'evidència i se centren en la rendibilitat, la sostenibilitat i el bon govern.

anunci

La Declaració de Vílnius és "un document de coronació" de tota la feina feta per la Presidència lituana per garantir que els sistemes sanitaris siguin sostenibles per al futur, va dir Tonio Borg, comissari de Salut i Política del Consumidor de la UE, en respondre quan es va publicar la Declaració.

"La salut es considera un albatros financer al coll. No hauria de ser", va dir el comissari Borg als delegats a la conferència "Sistemes de salut sostenibles per a un creixement inclusiu a Europa".

“La salut és un valor en si mateixa, encara que no hagi tingut conseqüències econòmiques positives. Però si hi ha conseqüències econòmiques positives, encara és millor", va dir el comissari Borg.

“Els nostres sistemes de salut són sostenibles? La resposta és sí, si introdueixen una reforma", va dir el comissari Borg. Les eines i el marc polític estan establerts a nivell europeu per ajudar els Estats membres amb això. "Acabem la feina: la Comissió es compromet a fer tot el possible per fomentar una atenció sanitària de més qualitat, disponible per a tothom, de manera sostenible a llarg termini", va dir Borg.

La Declaració de Vílnius, la destil·lació d'una sèrie d'esdeveniments i debats sobre com fer que els sistemes sanitaris siguin resilients per al futur que s'han dut a terme durant la Presidència lituana, es va finalitzar durant dos dies de debat i discussió a la conferència de Vílnius, que va comptar amb el suport. per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'Aliança Europea de Salut Pública (EPHA), el Fòrum Europeu de Pacients (EPF) i la Federació Europea d'Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA).

"La Declaració de Vílnius proporciona la resposta que ajudarà el comissari Borg a complir la visió d'una assistència sanitària sostenible i convertir l'albatros en un colom", va dir Peggy Maguire, presidenta de l'EPHA, a la sessió plenària de clausura. "No hi ha futur econòmic sense la salut al centre", va dir.

El doctor Hans Kluge, director de la Divisió de Sistemes de Salut i Salut Pública de l'Oficina Regional de l'OMS per a Europa, se'n va fer ressò. "Els missatges sobre sostenibilitat han anat convergint i aquests s'han sintetitzat en una poderosa Declaració, en línia amb els valors integrats en la Salut 2020 i les renovacions de la Carta de Tallinn i la Declaració d'Alma Ata sobre l'atenció primària de salut", va dir el doctor Kluge.

Per la seva banda, Anders Olauson, president de l'EPF, va dir: "Les enormes desigualtats en salut que pateixen els pacients a tota la UE són cada cop més evidents, amb conseqüències inacceptables. La Declaració de Vílnius representa un compromís col·lectiu per repensar com funcionen els sistemes de salut, on els pacients juguen un paper, a través de l'apoderament del pacient, en la prestació d'una atenció sanitària sostenible i equitativa d'alta qualitat".

En una sessió anterior, Richard Bergström, director general de la Federació Europea d'Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA), va dir: "La crisi econòmica ha vist mesures d'austeritat sense precedents a tot Europa. Creiem que hem arribat al límit. Hem d'actuar ara per construir sistemes sostenibles amb l'accés adequat, les polítiques adequades i un enfocament en el benestar i la prevenció en lloc de la malaltia. Si no ho fem, correm el risc de perdre les millores en salut que hem aconseguit en els darrers 30 anys”.

Per concloure la conferència, el ministre de Salut de la República de Lituània, Vytenis Povilas Andruikaitis, va donar el seu suport a la Declaració: "És particularment important per fer front als reptes sanitaris actuals en les malalties transmissibles i cròniques i per subratllar la importància de la cooperació intersectorial i internacional". Ell va dir.


- La Declaració de Vílnius

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències