Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

Dia Mundial de la Sida 2013 - 1 de desembre: la lluita contra el VIH / SIDA per part de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

-ajudes mundials diesQuines són les dades més recents sobre el VIH / SIDA a la UE i als països veïns?

D'acord amb el Vigilància del VIH / SIDA a Europa 2012 reportar12012 va experimentar un augment de 8% de les noves infeccions pel VIH des de l'any anterior a la regió europea de l'OMS. A Europa de l'Est i Àsia central, la pujada va ser de 9% i als països de la UE i de l'Espai Econòmic Europeu (EEE), gairebé 5%.

A 2012, gairebé 30,000 es van informar de nous casos de VIH als països de la UE i de la EEE de 30. 49% dels que van ser positius per al VIH van ser diagnosticats tard en el curs de la seva infecció. Això és preocupant, ja que sabem que si una persona rep la teràpia antiretroviral al principi, tindran un millor resultat de la salut i tindran menys probabilitats de transmetre el VIH a altres persones.

Igual que en els darrers anys, als països de la UE i de l'EEE, es va informar de la proporció més alta de diagnòstics de VIH en homes que tenien relacions sexuals amb homes (HSM%), seguits de la transmissió heterosexual (40.4%), inclosos casos adquirits heterosexuals procedents de sub -Els països africans de Saharan. Per al 33.8% dels casos, el mode de transmissió era desconegut.

Per als països de la UE i de l'EEE, a 2012, la relació entre home i dona va ser 3 / 2. Els joves de 15 amb anys de 24 van representar 10.6% de tots els diagnòstics de VIH reportats, però això va variar àmpliament des de 4.4% a Eslovènia fins a 32.5% a Romania.

Quina és la situació del VIH / SIDA al món?

A tot el món, el nombre de persones recentment infectades amb el VIH va disminuir 33 per cent entre 2001 i 2012. No obstant això, 2.3 milions de persones segueixen sent infectades recentment pel VIH cada any, amb 1.6 milions d’ells a l’Àfrica subsahariana, que és la regió més afectada per la malaltia i alberga 69% de totes les persones que viuen amb el VIH a tot el món i 91% de totes les noves infeccions entre nens. La sida és la principal causa de mort a l'Àfrica subsahariana i la principal causa de mort a nivell mundial.

anunci

Des de l'inici de l'epidèmia, més de 65 milions de persones a tot el món han estat infectades pel VIH i més de 30 milions de persones han mort per la SIDA. Avui, més de 35 milions de persones viuen amb el VIH / SIDA.

Actualment, més de 10 milions de persones a tot el món, principalment en països de renda baixa i mitjana, reben tractament antiretroviral que salva vides. Això suposa gairebé un 20% més que fa un any. Per tant, l’objectiu de garantir el tractament a 15 milions de persones, l’objectiu fixat a la declaració política de les Nacions Unides sobre el VIH de 2011, està a l’abast.

Com participa la Comissió Europea en la lluita contra el VIH / SIDA?

Diverses polítiques i fons contribueixen a combatre el VIH / AID, per exemple:

- Política de desenvolupament i finançament

Promoure els drets humans i enfortir la societat civil, són principis que sustenten la política de desenvolupament de la UE. Aquests són requisits bàsics per abordar amb èxit la prevenció i el tractament del VIH / SIDA, especialment en poblacions clau.

La UE dóna suport als països en desenvolupament en els seus esforços per millorar la salut dels seus ciutadans –especialment dones i nens– i enfrontar-se a malalties importants, com el VIH / SIDA. Per aconseguir aquests objectius, la política de desenvolupament de la UE reforça els sistemes de salut dels països en desenvolupament per proporcionar un accés equitatiu a serveis integrals de salut i invertir en àrees fora dels sistemes de salut que tinguin un impacte en els resultats de la salut (per exemple, nutrició, sanejament, aigua neta). La UE gasta cada any una mitjana de 500 milions d’euros dels seus fons de desenvolupament en salut.

La Comissió Europea també és membre fundador del Fons Mundial per a la Lluita contra la Sida, la Tuberculosi i la Malària (GFATM), que ha contribuït a aconseguir resultats impressionants en limitar la difusió d'aquestes tres pandèmies específiques. Gràcies al suport del Fons Mundial, 5.3 milions de persones que viuen amb el VIH estan rebent un tractament antiretroviral que salva la vida. La UE, col·lectivament, és la que més contribueix al Fons Mundial, fins al moment proporciona més de la meitat dels recursos. Només la Comissió Europea ha aportat més de 1.1 mil milions d’euros al Fons Mundial.

La setmana vinent (desembre 2-3), els donants del Global Fund es reuniran a Washington, DC per anunciar els seus compromisos per al període 2014-2016, inclòs el de la Comissió Europea. S'espera que les contribucions augmentin considerablement.

- Política sanitària, agències i finançament

La Comunicació de la Comissió del 2009 "sobre la lluita contra el VIH / SIDA a la UE i els països veïns" i el seu pla d'acció establien l'acció de la UE per abordar el desafiament del VIH amb un enfocament en la prevenció eficaç, els grups prioritaris i les regions prioritàries, en particular l'Europa de l'Est. S’estan implementant activitats en cooperació amb estats membres, societat civil, organitzacions de les Nacions Unides i agències de la UE.

El grup de reflexió sobre el VIH / sida (autoritats nacionals dels estats membres de la UE, països veïns i organitzacions internacionals) i el Fòrum de la societat civil sobre el VIH / sida (ONG i xarxes de tot Europa), reuneixen autoritats nacionals, acadèmics, organitzacions internacionals i societat civil. implementar el pla d’acció de la UE sobre el VIH. Actualment, la Comissió està modelant, juntament amb els estats membres i la societat civil, un pla d’acció actualitzat per combatre el VIH / SIDA.

Es cofinançen una sèrie d'accions i projectes a través del programa de salut que fomenta la cooperació entre els estats membres i potenciarà l'intercanvi de bones pràctiques, per exemple, Acció conjunta per millorar la qualitat en la prevenció del VIH.

El nou programa de salut 2014-2020, amb un pressupost proposat de 446 milions d’euros, s’ha d’adoptar a principis del proper any. Igual que amb el programa anterior, abordar el VIH / SIDA, la tuberculosi i l'hepatitis serà una prioritat, amb un enfocament en la millora de les bones pràctiques per a la prevenció, el diagnòstic, el tractament i la cura.

Les agències especialitzades, com el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i l'Observatori Europeu de Drogues i Toxicomanies (OEDT) donen suport als estats membres en una vigilància eficient i millors estratègies de prevenció i preparació.

S'han publicat dos informes a 2013 per orientar les futures polítiques de prevenció a Europa. El EMIS - Enquesta a Internet a European Men-Who-Have-Sex-with-Men es va publicar al maig 2013 i el mes de maig reportar A l'octubre, es va publicar a l'octubre la Recomanació del Consell 2003 sobre la prevenció i la reducció dels danys relacionats amb la salut associada a la dependència de drogues.

- Política i finançament en recerca i innovació

Des de 1987, la UE ha estat donant suport a la investigació sobre el VIH / SIDA a través del Programa Marc plurianual de recerca i desenvolupament tecnològic (FP). Sota la setena FP (FP7 2007-2013), la UE ha invertit prop de € 160 milions en projectes col·laboratius 28 per a la investigació transnacional del VIH per al desenvolupament, proves o optimització de tractaments, eines preventives i diagnòstics nous. A través d’aquest programa, la UE estructura i integra la investigació europea i crea associacions estretes entre científics europeus i equips de recerca fora de la UE.

Un projecte finançat per la UE: el EuroCoord Network of Excellence, ha reunit cohorts i col·laboracions sobre el VIH i experiència unificada de més de 100 institucions de tota Europa. Aquesta xarxa ha creat la base de dades virtual més gran amb dades de més de 280.000 persones infectades pel VIH. Les activitats d’EuroCoord optimitzen la gestió i els resultats dels pacients amb VIH i milloren la qualitat de vida dels pacients a llarg termini. Els resultats d’EuroCoord també informen de les directrius nacionals i internacionals per al tractament i la prevenció del VIH, la direcció dels assaigs clínics, així com les prioritats de les autoritats legislatives i els interessats.

El Associació d'assaigs clínics de països europeus i en desenvolupament (EDCTP), es va establir a 2003 pels països europeus de 16, la UE i els països de l'Àfrica subsahariana per lluitar contra les tres principals malalties relacionades amb la pobresa, el VIH / sida, la tuberculosi i la malària. El seu enfocament és donar suport a la creació de capacitats i assaigs clínics. L’associació ha facilitat l’acceleració del desenvolupament clínic de productes nous o no provats contra aquestes malalties i, fins ara, ha dedicat una investigació de 68m a VIH permetent el llançament d’assaigs clínics 30 sobre tractaments millorats i nous candidats a vacunes.

Un èxit rellevant és l’estudi "Kesho Bora de teràpia antiretroviral altament activa (TARGA) durant l’embaràs i la lactància", cosa que va provocar una reducció de 43% en les infeccions per VIH en lactants i més d’una reducció de 50% en la infecció per lactància. Aquests resultats van influir en les directrius sobre la prevenció de la transmissió del VIH de la mare a la infància expedides per l'Organització Mundial de la Salut a 2010.

Actualment, la UE està finalitzant el proper programa d'investigació, Horizon 2020 (2014-2020) on continuarà recolzant la investigació sobre el VIH. El programa de treball 2014-2015 requerirà la creació d'una gran plataforma europea sobre investigació de la vacuna contra el VIH. A H2020, EDCTP entrarà en la seva segona fase amb una contribució prevista de la UE fins a un màxim de 683 milions d’euros.

- Política comercial

La UE dóna suport a un ús flexible de les disposicions sobre els ADPIC (Acord sobre aspectes relacionats amb el comerç sobre drets de propietat intel·lectual, 1991, OMC), per permetre als països de renda baixa obtenir medicaments genèrics salvavides (produïts sota llicències obligatòries) de tercers països. La UE ha liderat constantment els esforços per ampliar l’accés a medicaments vitals als països en desenvolupament i aconseguir un equilibri entre els drets de propietat intel·lectual necessaris per promoure la investigació de medicaments nous i millorats i la necessitat de garantir que hi hagi medicaments per als països pobres que pateixen la salut pública. crisis.

Què fa la UE per combatre l'estigma relacionat amb el VIH?

Les persones que viuen amb el VIH solen enfrontar-se a estigmes i discriminacions. Això s'aplica no només a la configuració sanitària, sinó també al lloc de treball i altres situacions de la vida quotidiana, com ara l'accés a la cobertura d'assegurança o als serveis bancaris. L'estigma i la discriminació relacionats amb el VIH constitueixen un greu obstacle en la lluita contra el VIH-SIDA, ja que pot desincentivar les persones de ser provades i de buscar tractament. La Comissió es compromet a prendre mesures per superar l'estigma relacionat amb el VIH i arribar efectivament a grups clau de la població, tant per prevenir la transmissió del VIH com per estimular nivells adequats de suport dels serveis sanitaris i socials.

La Comissió està avalant el document Setmana europea de proves de VIH aquest any (22-29 novembre). Aquesta iniciativa té com a objectiu reduir l'estigma relacionat amb el VIH, normalitzar les proves i augmentar la consciència.

El 2013, la Comissió va organitzar dos esdeveniments sobre la discriminació i l'estigma en salut: una conferència conjunta amb ONUSIDA sobre el VIH i els drets humans - "Dret a la salut, dret a la vida" al maig, a Brussel·les, i un taller al Fòrum Europeu de la Salut de Gastein, organitzat pel comissari de Salut de la UE, Tonio Borg, titulat "Millorar l'accés i la lluita contra la discriminació en l'atenció sanitària amb un enfocament en grups vulnerables". Una conferència que tindrà lloc a Brussel·les el 18 de març de 2014, titulada "La salut a Europa: fer-la més justa", es basarà en aquestes discussions.

Estratègia de la UE sobre el VIH / SIDA: què?

La Comunicació de la Comissió sobre la lluita contra el VIH / SIDA a la UE i als països veïns 2009-2013 i el seu pla d’acció adjunt, se centren en mesures per prevenir eficaçment, tractant les poblacions clau i les regions prioritàries, en particular a l’Europa oriental.

Està en marxa una avaluació independent de la comunicació. Els resultats estaran disponibles a la primavera de 2014 i informaran de debats sobre el desenvolupament d’opcions per a un futur marc de polítiques de la UE sobre la lluita contra el VIH / SIDA. Paral·lelament, la Comissió està treballant conjuntament amb el Fòrum de la societat civil sobre el VIH / SIDA, el grup de reflexió sobre el VIH / SIDA i amb organitzacions internacionals com l’ONUSIDA i l’OMS per actualitzar el pla d’acció actual. El pla d’acció actualitzat estarà disponible a finals d’any i garantirà la continuïtat de l’acció política de la UE fins que s’hagi desenvolupat un nou marc.

Per més informació, clica aquí, aquí i aquí.

Informe conjunt del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i de l'Oficina Regional per a Europa de l'Organització Mundial de la Salut (OMS Euro), publicada a 27 / 11 / 2013.

DSW: Dia mundial de la sida 2013: la fi de la sida està a l'abast

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències