Connecteu-vos amb nosaltres

Malalties

Dia Mundial contra el Càncer: Deu dades sobre l'actuació de la UE per combatre el càncer

COMPARTIR:

publicat

on

Dia Mundial del CàncerSegons les dades publicades més recentment, es va estimar que 1.4 milions de nous casos de càncer en homes i 1.4 milions a dones a la UE a 2012. El mateix any, aproximadament els homes de 707,000 i les dones de 555,000 van morir de càncer. Tot i que s'estan fent avenços significatius en la lluita contra la malaltia, el càncer segueix sent una preocupació clau per a la salut pública i una tremenda càrrega per a les societats europees. El càncer és la segona causa de mort més comuna a la Unió Europea: una xifra que s'espera que augmenti a causa de l'envelliment de la població europea.

On entra la UE a la imatge? Aquest any, el Dia Mundial del Càncer (4 febrer), presentem deu fets poc coneguts sobre l’acció de la UE en el camp del càncer.

Fet #1: la UE té una història de 29 anys en la lluita contra el càncer

Tot va començar l'any 1985, quan els caps d'estat dels (aleshores 12) països de l'aleshores Comunitat Europea es van reunir a Milà i es van comprometre a posar en marxa el primer programa 'Europa contra el càncer'. Els plans d'acció que van sorgir d'aquesta reunió van contribuir a l'adopció del primer "Codi Europeu contra el Càncer", així com a unes directives que prohibeixen la publicitat dels productes del tabac, que regulen els productes químics dels productes del tabac, els pesticides i l'exposició a carcinògens en el treball, totes elles importants. factors de risc per desenvolupar càncer.

Durant gairebé tres dècades, s'han dut a terme i recolzat nombroses accions a nivell de la UE: accions que han contribuït a salvar vides.

Fet #2: l'any 1987 la Comissió Europea va reunir els millors experts en càncer i va desenvolupar el "Codi Europeu contra el Càncer"

Tenint en compte que el càncer es pot, fins a cert punt, evitar-se adoptant estils de vida més saludables i que els resultats es milloren molt si es detecta el càncer de manera precoç, el "Codi" pretén dotar els ciutadans d'informació clau a través de les seves 11 recomanacions:

anunci
 1. No fumi.
 2. Eviteu l'obesitat.
 3. Realitzeu una activitat física ràpida cada dia.
 4. Augmenteu la vostra ingesta diària i varietat de fruites i verdures.
 5. Modera el consum diari d’alcohol.
 6. Eviteu una exposició excessiva al sol.
 7. Eviteu l'exposició a substàncies cancerígenes conegudes.
 8. Les dones de 25 anys d’edat han de participar en la detecció cervical.
 9. Les dones de 50 anys d’edat han de participar en la detecció del pit.
 10. Els homes i les dones de 50 anys d’edat han de participar en la detecció del colorectal.
 11. Tots han de participar en programes de vacunació contra el virus de l’hepatitis B.

El Codi europeu contra el càncer està sent revisat actualment per la Comissió i per l’Agència Internacional per a la Recerca del Càncer, basat en les últimes evidències científiques, i es preveu publicar la quarta edició del Codi durant el 2014.

Fet #3: la Comissió coordina les accions de la UE per fer front als factors de risc del càncer

Com que un de cada tres càncers es pot prevenir, abordar els factors de risc (o determinants) és al capdavant de l'estratègia de la Comissió per reduir la càrrega del càncer. La Comissió aborda tots els factors de risc clau, per exemple, mitjançant una política ambiciosa de control del tabac que inclou lleis sòlides que regulen els productes del tabac i que prohibeixen la publicitat i el patrocini d'aquests productes; una campanya paneuropea premiada Els ex-fumadors són imparables; estratègies i plataformes per a una acció conjunta sobre l'alcohol, la nutrició i l'activitat física que reuneix els estats membres i una àmplia gamma d'actors, incloses les ONG i la indústria.

La Comissió contribueix a la prevenció del càncer a través de factors ambientals com l'exposició a substàncies cancerígenes i mutàgiques tant a l'interior (inclòs al lloc de treball) com a l'exterior. Ho fa principalment mitjançant el desenvolupament i la implementació de legislació sobre la qualitat de l'aire, del sòl i de l'aigua i de l'exposició general a productes químics (és a dir, en aigua, residus i contaminants orgànics).

Fact #4: l’acció conjunta de la UE té com a objectiu reduir la incidència del càncer per 15% per 2020

A 2009, la Comissió va llançar L'Associació Europea per a l'Acció contra el Càncer (EPAAC), finançat com a acció conjunta del programa de salut de la UE. El treball sota aquesta acció conjunta ha contribuït a assegurar que avui 24 fora dels estats membres de 28 ha adoptat plans nacionals de càncer, en comparació amb 17 a 2009. Els plans de càncer contribueixen a l’ambiciós objectiu de reduir la incidència de càncer a la UE per 15% per 2020.

El Partenariat ha cobert l’ampli espectre de prevenció i control del càncer i l’acció centrada en quatre àrees:

 1. Promoció de la salut i prevenció del càncer, incloent-hi el cribratge;
 2. identificació de les millors pràctiques en l'assistència sanitària relacionada amb el càncer;
 3. la recopilació i l'anàlisi de dades i informació comparables, i;
 4. un enfocament coordinat de la investigació contra el càncer.

També ha facilitat la transferència de coneixement i bones pràctiques entre els estats membres.

Els estats membres ja han començat a col·laborar en una nova acció conjunta de control integral del càncer 2014-2016 (CANCON). La nova acció conjunta, prevista per al llançament al març de 2014, té dos objectius principals:

 • Identificar elements clau i estàndards de qualitat per al control integral del càncer a Europa, per preparar una guia europea basada en l'evidència sobre millora de la qualitat en el control integral del càncer i;
 • per facilitar la cooperació i l'intercanvi de bones pràctiques entre els estats membres, per identificar i definir elements clau per garantir una atenció òptima i integral del càncer.

El càncer també té un lloc destacat en el programa de salut de la 3rd (2014-2020).

Fet #5: els programes de cribratge basats en la població per al càncer de mama, cervical i colorrectal s'estan desplegant a tot Europa després d'una recomanació de la UE

La detecció de qualitat proporciona als pacients la possibilitat de rebre un tractament oportú i sovint de salvament, mitjançant un diagnòstic precoç. Si es detecta en una etapa anterior, el càncer respon més a tractaments menys agressius i menys afeblants.

La Recomanació del Consell de 2003 sobre el cribratge del càncer va establir principis de les millors pràctiques en la detecció precoç del càncer i va demanar a tots els estats membres que prenguin mesures comunes per implementar programes nacionals de cribratge basats en la població per al càncer de mama, cervical i colorrectal, a tots els nivells.

L’últim informe (de 2008) sobre l’aplicació d’aquesta Recomanació va mostrar que s’està avançant, però els Estats membres no van assolir l’objectiu fixat per al nombre mínim d’exàmens en més d’un X%. Es preveuen millores quan es publiqui el següent informe d’aplicació a 501.

Mentrestant, com a ajuda addicional als estats membres, la Comissió ha elaborat un conjunt complet de directrius europees per a l'assegurament de la qualitat per al cribratge dels tres tipus de càncer. Els suplements de les directrius sobre cribratge del càncer de mama i cervical, publicats originalment el 2006 i el 2008 respectivament, ara estan disponibles com a resultat d'un projecte finançat per la UE coordinat per l'Agència Internacional per a la Recerca del Càncer.

Fet #6: S’estan produint avenços importants en l’estudi de l’atenció al càncer de mama

El càncer de mama és alhora el càncer més freqüent entre les dones a la UE i la causa més freqüent de mort relacionada amb el càncer. A la llum de l’envelliment de la població, aquesta tendència continuarà. La càrrega d'aquesta malaltia es pot reduir mitjançant una combinació de prevenció, detecció precoç, diagnòstic eficaç i tractament òptim.

El Joint Research Centre, el "braç científic" de la Comissió Europea, està treballant per a un esquema voluntari de garantia de qualitat basat en l'evidència per als serveis de càncer de mama. Els departaments clínics que s'adhereixin a aquest esquema seran reconeguts com el "estàndard d'or" per les dones d'arreu d'Europa, pel que fa al cribratge, diagnòstic, tractament i posttractament del càncer de mama. Es tracta del primer pla europeu d'assegurament de la qualitat, recolzat per l'acreditació, desenvolupat en l'àmbit dels serveis sanitaris a Europa.

Fet #7: la UE inverteix més d’uns 200 milions d’euros anuals en investigacions sobre càncer

La UE és un important finançador de la investigació contra el càncer. Durant els darrers set anys, la Unió Europea ha invertit més de 10.000 milions d'euros en investigacions col·laboratives internacionals, investigacions frontereres, programes de mobilitat, associacions públic-privades i coordinació d'esforços de recerca nacionals sobre càncer.

Més de la meitat d'aquest pressupost (770 milions d'euros) s'ha utilitzat per animar els actors clau d'arreu d'Europa i més enllà a unir forces en "projectes de recerca col·laborativa", per trobar noves maneres de lluitar contra el càncer i ajudar els pacients. Aquests projectes ens ajuden a entendre millor com es desenvolupen diversos tipus de càncer, com es poden diagnosticar abans i tractar-los amb més èxit.

Per exemple, el finançament de la UE Projecte RATHER està oferint una prova de concepte per a noves intervencions terapèutiques, juntament amb enfocaments diagnòstics personalitzats idonis per als càncers de mama "triple negatiu" i "invasiu lobular". RATHER ha iniciat un assaig clínic de fase I / II per examinar les respostes dels pacients a un medicament nou en un entorn clínic.

L'aplicació de la nanotecnologia en medicina (nanomedicina) també crea noves oportunitats per al diagnòstic precoç i la teràpia del càncer. Els projectes finançats per la UE NAMDIATREAM i Save Em desenvolupar un diagnòstic i una teràpia basats en nanotecnologia per al càncer.

Els assajos clínics per validar nous medicaments i tractaments contra el càncer també són el nucli central de l’estudi Xarxa EUROSARC, que se centra en tumors malignes rars que afecten els teixits tous i els teixits ossis. Per a aquest projecte, treballar a tot Europa és l'única manera de reunir suficients pacients en un termini raonable per dur a terme les proves, cosa que no hauria estat possible per a un país en particular.

Fet #8: A través d'una associació públic-privada, la UE està accelerant la innovació innovadora en la lluita contra el càncer

Mitjançant la seva Iniciativa de Medicaments Innovadors (IMI), la UE ha unit forces amb la indústria farmacèutica europea per aconseguir una innovació innovadora i oferir nous medicaments i tractaments als pacients més ràpidament, inclòs el càncer.

Dins de l’IMI, el finançament de la UE - que s’utilitza exclusivament per donar suport a socis com ara les petites i mitjanes empreses, el món acadèmic, les organitzacions de pacients i les agències reguladores - es correspon amb aportacions en espècie de grans empreses que formen part de la Federació Europea d’Associacions i Indústries Farmacèutiques. (EFPIA).

Fins ara, la iniciativa ha dedicat uns € 80m a projectes de recerca i innovació internacionals sobre càncer que identifiquen biomarcadors nous per fer nous i eficaços nous tractaments i medicaments.

Per exemple, la Projecte 'OncoTrack' pioners en l'ús de genòmica a gran escala per millorar el diagnòstic precoç del càncer de còlon, que augmentarà les possibilitats de supervivència i tractament reeixit. I la Projecte 'QuiC-ConCePT', liderat per l’Organització Europea per a la Recerca i el Tractament del Càncer, porta a terme investigacions sobre nous biomarcadors per millorar el desenvolupament de medicaments contra el càncer.

Fet #9: la Comissió harmonitza i millora la informació sobre el càncer a tota la UE

Les dades i indicadors fiables, comparables i d'alta qualitat del càncer són essencials per millorar els programes de prevenció i els processos de control i atenció a tota la UE. Les dades de càncer harmonitzades també són un recurs inestimable per a l’epidemiologia del càncer, que permet una major comprensió de les diferències i causes relacionades en estudis basats en la població a través de fronteres regionals i nacionals.

El Centre Comú de Recerca encapçala el desenvolupament d’una forma harmonitzada sistema d’informació sobre càncer per a Europa en col·laboració amb la Xarxa Europea de Registres del Càncer (ENCR) i grups d'interès importants, com ara l'Agència Internacional per a la Recerca del Càncer (IARC), el grup EUROCARE i altres. Això generarà una eina dinàmica de seguiment del càncer a Europa que orientarà i donarà suport a polítiques eficaces contra el càncer.

Fet #10: els pacients amb formes de càncer rares es beneficien enormement del valor afegit que proporciona la UE

Els tumors rars són malalties rares (malalties que afecten menys de cinc persones a 10, 000) i tenen els mateixos reptes. Comparat amb els adults, una proporció molt més gran dels nens 40,000 diagnosticats amb càncer cada any a la UE tenen formes rares de la malaltia. El càncer infantil és gairebé sempre molt sever i és la principal causa de la mort relacionada amb la malaltia en nens.

Els pacients amb càncers rars s'enfronten a reptes particulars, incloent un diagnòstic tardà o incorrecte, dificultat per trobar coneixements clínics i accés a tractaments adequats. Els investigadors i els clínics s'enfronten a reptes a l'hora de realitzar estudis clínics, possible falta d'interès per desenvolupar noves teràpies, incertesa en la presa de decisions clíniques i l'escassetat de registres i bancs de teixits disponibles.

La cooperació europea en malalties rares pot marcar la diferència per als pacients amb càncers rars. La Comissió Europea ajuda a reunir els escassos coneixements i recursos fragmentats entre els diferents països de la UE i maximitzar les sinergies i els resultats.

La Directiva "Drets dels pacients en l'assistència sanitària transfronterera" (2011/24/UE) preveu la creació de xarxes de referència europees, de les quals s'espera que algunes se centren en els tumors rars. El seu principal valor afegit és ajudar a millorar l'accés al diagnòstic precoç, així com a la prestació d'una atenció sanitària d'alta qualitat i rendible per als pacients amb una afecció mèdica que requereix experiència o recursos específics, especialment en àmbits mèdics on aquesta experiència és difícil de trobar.

Per més informació, clica aquí i aquí.

L’informe d’execució de la Recomanació del Consell sobre la detecció de càncer (2003) es combinarà amb l’informe d’execució de la comunicació EPAAC (2009).

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències