Connecteu-vos amb nosaltres

Crim

Les substàncies psicoactives: comissió del Parlament Europeu dóna suport a la proposta de la Comissió

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

legals-altsLes propostes per reforçar la capacitat de la Unió Europea per respondre a les noves substàncies psicoactives que s’utilitzen com a alternatives a drogues il·lícites com la cocaïna i l’èxtasi (IP / 13 / 837 MEMO / 13 / 790) va fer un progrés important a 10 March. Es van recolzar en la Comissió de llibertats civils, justícia i assumptes interiors (LIBE) del Parlament Europeu (51 a favor, quatre en contra). Les noves normes proposades per la Comissió dotaran la UE d'un sistema més ràpid i intel·ligent per ajudar a protegir més de 2 milions de persones a Europa que els venen com a "legals" pastilles o pols.

"El vot d'avui és una bona notícia. Els màxims legals no són legals: són letals", va dir la vicepresidenta Viviane Reding, comissària de justícia de la UE. "Les drogues no s'aturen a les fronteres nacionals. En un mercat intern sense fronteres, necessitem normes comunes de la UE per fer front als màxims legals. Cada cop hi ha més joves en perill pel nombre creixent d'aquestes substàncies perilloses. Hem de ser més ràpids i hem de ser més intel·ligents en la nostra reacció. Vull agrair als ponents, Jacek Protasiewicz i Teresa Jiménez-Becerril, la ràpida tasca en aquest important expedient. Espero que puguem avançar més ràpidament al Parlament Europeu i al Consell . "

El Comitè de Llibertats Civils, Justícia i Afers Interns (LIBE) va confirmar les bases de les propostes de la Comissió per a un sistema més ràpid que impedeixi la venda de substàncies nocives als consumidors i per a un enfocament gradual que respongui als riscos de noves substàncies manera dirigida.

anunci

Les noves normes de la UE acceleraran l'acció de la Unió (de més de 2 anys a 6 mesos, o més ràpidament en cas d'emergència). Permetrà retirar immediatament del mercat substàncies greument nocives durant un any.

Un enfocament graduat comportarà la prohibició de més medicaments a la UE. De moment, la Unió té una opció entre imposar mesures penals per fer front a la substància o no fer cap acció. Hi ha casos en què no es prenen mesures a nivell de la Unió perquè el risc presentat per una substància és real, però no suficient per justificar mesures delictives. Un enfocament més proporcionat significa que s'abordaran més substàncies. A més, permetrà que els màxims legals amb usos comercials legítims (com pregabalina, un medicament utilitzat per tractar l’epilèpsia o 1,4 BDO) siguin utilitzats per al seu propòsit legítim i medicinal.

Els principals canvis introduïts per l’informe del comitè LIBE pretenen:

anunci
 1. Aclarir les condicions en què un estat membre pot introduir mesures nacionals més estrictes per fer front als riscos específics que planteja una nova substància al seu territori, i;
 2. enfortir l’intercanvi d’informació i l’avaluació del risc de noves substàncies.

Propers passos: Per convertir-se en llei, la proposta de la Comissió ha de ser adoptada pel Parlament Europeu i pels estats membres del Consell, després del procediment legislatiu ordinari. S’espera una votació plenària al Parlament Europeu a l’abril.

Fons

En els últims anys, es va detectar una mitjana de noves substàncies psicoactives cada setmana a la UE i s'espera que els números augmentin en els propers anys. Des de 1997, els estats membres han detectat més de substàncies 300 i el seu nombre es va triplicar entre 2009 i 2013 (des de 24 a 2009 a 81 a 2013).

Un informe 2011 va trobar que el sistema actual ha tingut problemes per mantenir-se al dia amb el gran nombre de noves substàncies emergents al mercat (IP / 11 / 1236). La proposta de la Comissió millorarà i accelerarà la capacitat de la Unió per combatre les noves substàncies psicoactives mitjançant la previsió de:

 1. Un procediment més ràpid: Actualment es necessita un mínim de dos anys per prohibir una substància a la UE. En el futur, la Unió podrà actuar en només mesos 10. En casos particularment greus, el procediment serà encara més curt, ja que també serà possible retirar ràpidament les substàncies del mercat durant un any. Aquesta mesura assegurarà que la substància ja no està disponible per als consumidors mentre es realitza una avaluació completa dels riscos. Sota el sistema actual, no hi ha mesures temporals possibles i la Comissió ha d’esperar que es completi un informe d’avaluació complet del risc abans de fer una proposta per restringir una substància.
 2. Un sistema més proporcionat: El nou sistema permetrà un enfocament graduat on les substàncies que presentin un risc moderat estaran subjectes a restriccions del mercat dels consumidors i les substàncies que presentin un risc elevat a restriccions plenes del mercat. Només les substàncies més nocives, que comporten greus riscos per a la salut dels consumidors, se sotmetran a disposicions de la llei penal, com en el cas de les drogues il·lícites. Segons el sistema actual, les opcions de la Unió són binàries: ja no prenen mesures a nivell de la UE o imposen restriccions plenes de mercat i sancions penals. Aquesta manca d’opcions significa que, actualment, la Unió no pren mesures en relació amb algunes substàncies nocives. Amb el nou sistema, la Unió podrà abordar més casos i tractar-los de manera més proporcional, adaptant la seva resposta als riscos implicats i tenint en compte els usos legítims comercials i industrials.

Més informació

Comissió Europea - Política de control de drogues
Eurobaròmetre 2011 sobre "Les actituds dels joves sobre les drogues"
Observatori europeu de drogues i drogodependències "European Drug Report" 2013
Pàgina d'inici de la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding
Seguiu el vicepresident a Twitter: @VivianeRedingEU
Seguiu Justícia de la UE a Twitter: @EU_Justice

Crim

El mercat europeu de cocaïna: més competitiu i més violent

publicat

on

Més violent, divers i competitiu: aquestes són les principals característiques del comerç de cocaïna a Europa. El nou Informe d’informes sobre la cocaïna, llançat avui (8 de setembre) per Europol i UNODC, esbossa la nova dinàmica del mercat de la cocaïna, que representa una clara amenaça per a la seguretat europea i mundial. L'informe es va llançar com a part del programa de treball de CRIMJUST - Enfortiment de la cooperació en matèria de justícia penal al llarg de les rutes de tràfic de drogues en el marc del Programa Mundial de Fluxos Il·lícits de la Unió Europea.

La fragmentació del panorama criminal als països d'origen ha creat noves oportunitats per a les xarxes criminals europees per rebre un subministrament directe de cocaïna, eliminant els intermediaris. Aquesta nova competència al mercat ha provocat un augment de l'oferta de cocaïna i, en conseqüència, una major violència, una tendència desenvolupada a Avaluació de l’amenaça del delicte greu i organitzat de l’Europol 2021. Les noves xarxes de tràfic han desafiat els monopolis dominants anteriorment en el subministrament majorista de cocaïna als mercats europeus. Per exemple, les xarxes criminals dels Balcans occidentals han establert contactes directes amb els productors i han aconseguit un lloc destacat en el subministrament majorista de cocaïna. 

L'informe posa de manifest la importància de la intervenció en origen, ja que aquest mercat està molt impulsat per la cadena de subministrament. Enfortir la cooperació i augmentar encara més l’intercanvi d’informació entre les autoritats policials augmentarà l’eficàcia de les investigacions i la detecció d’enviaments. L'informe posa de manifest la importància de les investigacions sobre blanqueig de capitals per rastrejar els beneficis il·legals i de la confiscació d'assistències relacionades amb activitats delictives. Aquestes investigacions financeres són el nucli principal de la lluita contra el tràfic de cocaïna, garantint que les activitats delictives no paguen.

anunci

Julia Viedma, cap de departament del Centre Operatiu i d'Anàlisi d'Europol, va dir: "El tràfic de cocaïna és una de les preocupacions clau en matèria de seguretat que ens trobem a la UE ara mateix. Prop del 40% dels grups criminals actius a Europa participen en el tràfic de drogues i el comerç de cocaïna genera beneficis criminals de diversos milions d’euros. Comprendre millor els reptes als quals ens enfrontem ens ajudarà a combatre amb més eficàcia l’amenaça violenta que les xarxes de tràfic de cocaïna representen per a les nostres comunitats ”.  

Chloé Carpentier, cap de la secció d’investigació sobre drogues a la UNODC, va destacar com “és probable que continuïn les dinàmiques actuals de diversificació i proliferació de canals de subministrament de cocaïna, actors criminals i modalitats, si no es controla”.

anunci
Seguir llegint

Corona virus

Sense emmascarar: 23 detinguts per frau de compromís per correu electrònic empresarial COVID-19

publicat

on

Les autoritats de Romania, els Països Baixos i Irlanda han descobert un esquema de frau sofisticat que utilitza correus electrònics compromesos i frau de pagaments anticipats com a part d’una acció coordinada per l’Europol. 

El 10 d'agost, 23 sospitosos van ser detinguts en una sèrie d'atacs realitzats simultàniament als Països Baixos, Romania i Irlanda. En total, es van buscar 34 llocs. Es creu que aquests delinqüents han estafat empreses d’almenys 20 països amb aproximadament un milió d’euros. 

El frau va ser dirigit per un grup de delinqüència organitzada que abans de la pandèmia COVID-19 ja oferia il·legalment altres productes ficticis a la venda en línia, com ara pellets de fusta. L’any passat els delinqüents van canviar el seu modus operandi i van començar a oferir materials de protecció després de l’esclat de la pandèmia COVID-19. 

anunci

Aquest grup criminal, format per nacionals de diferents països africans residents a Europa, va crear adreces de correu electrònic falses i pàgines web similars a les que pertanyen a empreses majoristes legítimes. Fent suplantar aquestes empreses, aquests delinqüents enganyarien les víctimes, principalment empreses europees i asiàtiques, per fer-los comandes i sol·licitar-los els pagaments per endavant per tal d’enviar la mercaderia. 

No obstant això, el lliurament de la mercaderia mai es va produir i la recaptació es va rentar a través de comptes bancaris romanesos controlats pels delinqüents abans de ser retirats als caixers automàtics. 

L’Europol ha donat suport a aquest cas des del seu inici el 2017 mitjançant: 

anunci
 • Reunir els investigadors nacionals de totes les parts que han vist col·laborar estretament amb el Centre Europeu de Ciberdelinqüència (EC3) d'Europol per preparar-se per al dia de l'acció;
 • proporcionant anàlisi i desenvolupament d’intel·ligència contínua per donar suport als investigadors de camp, i;
 • desplegant dos dels seus experts en ciberdelinqüència a les incursions als Països Baixos per donar suport a les autoritats holandeses amb el control creuat de la informació recollida en temps real durant l’operació i amb l’obtenció de proves pertinents. 

Eurojust va coordinar la cooperació judicial a la vista dels escorcolls i va donar suport amb l'execució de diversos instruments de cooperació judicial.

Aquesta acció es va dur a terme en el marc del Plataforma multidisciplinària europea contra les amenaces criminals (EMPACT).

Les següents autoritats policials van participar en aquesta acció:

 • Romania: Policia Nacional (Poliția Română)
 • Holanda: Policia Nacional (Política)
 • Irlanda: Policia Nacional (An Garda Síochána)
 • Europol: Centre Europeu de Cibercriminal (EC3)
   
EMPACT

A 2010, la Unió Europea va crear un cicle de la política de quatre anys per garantir una major continuïtat en la lluita contra el crim organitzat i internacional greu. El 2017, el Consell de la UE va decidir continuar el cicle de polítiques de la UE per al període 2018-2021. Té com a objectiu fer front a les amenaces més importants que suposa la criminalitat internacional organitzada i greu per a la UE. Això s’aconsegueix millorant i enfortint la cooperació entre els serveis rellevants dels estats membres, institucions i agències de la UE, així com països i organitzacions que no pertanyen a la UE, inclòs el sector privat, si escau. la ciberdelinqüència és una de les prioritats del cicle de polítiques.

Seguir llegint

Crim

18 detinguts per contraban de més de 490 migrants a través de la ruta dels Balcans

publicat

on

Agents de la policia romanesa (Poliția Română) i de la policia de fronteres (Poliția de Frontieră Română), recolzats per l’Europol, van desmantellar un grup de crims organitzats implicats en el contraban de migrants a través de l’anomenada ruta dels Balcans.

El dia d'acció del 29 de juliol de 2021 va conduir a:

 • 22 escorcolls a casa
 • 18 sospitosos arrestats
 • Confiscació de municions, cotxes de cinc vehicles, telèfons mòbils i 22 € en efectiu

La xarxa criminal, activa des de l’octubre del 2020, estava formada per ciutadans egipcis, iraquians, sirians i romanesos. El grup criminal tenia cèl·lules als països de la ruta dels Balcans des d'on els facilitadors regionals gestionaven el reclutament, l'allotjament i el transport de migrants de Jordània, Iran, Iraq i Síria. Diverses cèl·lules criminals amb seu a Romania van facilitar el pas fronterer des de Bulgària i Sèrbia de grups de migrants i van organitzar l'allotjament temporal a la zona de Bucarest i a l'oest de Romania. Els migrants van ser traslladats a Hongria quan es dirigien a Alemanya com a destinació final. En total, es van interceptar 26 transports il·legals de migrants i es van detectar 490 migrants en un intent de creuar il·legalment la frontera romanesa. Molt ben organitzat, el grup criminal també va participar en altres activitats delictives, com ara el tràfic de drogues, el frau documental i el delicte contra la propietat.

anunci

Fins a 10,000 € per migrant

Els immigrants pagaven entre 4,000 i 10,000 euros segons el segment de tràfic. Per exemple, el preu per facilitar la travessia de Romania a Alemanya era d'entre 4,000 i 5,000 euros. Els migrants, alguns dels quals eren famílies amb nens petits, s’allotjaven en condicions extremadament deficients, sovint sense accés als lavabos ni a l’aigua corrent. Per a les cases segures, els sospitosos llogaven allotjaments o utilitzaven les residències dels membres del grup, situades principalment a les zones del comtat de Călărași, el comtat d'Ialomița i Timișoara. En una de les cases segures, d’uns 60 m2, els sospitosos van amagar 100 persones alhora. Els migrants van ser traslladats en condicions de risc en camions massificats entre mercaderies i en furgonetes amagades en dissimulacions sense ventilació adequada. 

L’Europol va facilitar l’intercanvi d’informació i va proporcionar suport analític. El dia de l'acció, Europol va desplegar un analista a Romania per comprovar la informació operativa de les bases de dades d'Europol en temps real per proporcionar contactes als investigadors sobre el terreny. 

anunci

Mira el vídeo

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències