Connecteu-vos amb nosaltres

agricultura

Organics: proposta de la Comissió per a una major i millor

COMPARTIR:

publicat

on

-Agricultura ecològicaLa Comissió Europea ha publicat noves propostes per a un nou Reglament sobre producció ecològica i etiquetatge de productes ecològics. Les preocupacions dels consumidors i dels productors són el nucli d’aquesta nova proposta, que vol solucionar les deficiències del sistema actual. El mercat ecològic de la UE s’ha multiplicat per quatre en els darrers deu anys i cal actualitzar i ajustar les normes perquè el sector es pugui desenvolupar i respondre als reptes futurs.

El comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Dacian Cioloş, ha dit avui (25 de març): "El futur del sector ecològic a la UE depèn de la qualitat i la integritat dels productes que es venguin amb el logotip ecològic europeu. La Comissió busca més agricultura ecològica i millor a la UE consolidant la confiança dels consumidors en productes ecològics i eliminant els obstacles al desenvolupament d’una agricultura ecològica. Aquest paquet és bo per als consumidors i bo per als agricultors. Els consumidors tindran millors garanties sobre els aliments ecològics fabricats i venuts a la UE i els agricultors, productors i els minoristes tindran accés a un mercat més gran, tant dins com fora de la UE ".

La proposta se centra en tres objectius principals: mantenir la confiança dels consumidors, mantenir la confiança dels productors i facilitar als agricultors el canvi cap als productes orgànics. L’objectiu és que l’agricultura ecològica es mantingui a prop dels seus principis i objectius, de manera que es compleixin les demandes públiques en termes de medi ambient i qualitat. La Comissió proposa en particular:

  1. Enfortir i harmonitzar les normes, tant a la Unió Europea com per als productes importats, eliminant moltes de les excepcions actuals en termes de producció i controls;
  2. reforçar els controls fent-los basats en el risc;
  3. facilitar als petits agricultors l’adhesió a l’agricultura ecològica introduint la possibilitat d’adscriure’s a un sistema de certificació grupal;
  4. per abordar millor la dimensió internacional del comerç de productes ecològics amb l'addició de noves disposicions sobre exportacions, i;
  5. simplificar la legislació per reduir els costos administratius per als agricultors i millorar la transparència.

Per ajudar els agricultors, productors i minoristes ecològics a adaptar-se als canvis de política proposats i afrontar els reptes futurs, la Comissió també ha aprovat un Pla d'Acció sobre el futur de la producció ecològica a Europa. El pla preveu informar millor als agricultors sobre el desenvolupament rural i les iniciatives de la política agrícola de la UE que fomenten l’agricultura ecològica, reforçar els vincles entre els projectes de recerca i innovació de la UE i la producció ecològica i fomentar l’ús d’aliments orgànics, per exemple, a les escoles.

Fons

La proposta, que ara es presentarà al Parlament Europeu i al Consell, parteix de les conclusions d’un ampli procés de consulta iniciat el 2012 i que va incloure una sèrie d’audiències amb experts de la UE i internacionals sobre producció ecològica. A consulta pública realitzada el 2013 va tenir un fort interès per part del públic (amb 45,000 respostes, principalment de consumidors i no de productors). Va posar de manifest les preocupacions del públic per qüestions ambientals i de qualitat i va mostrar una clara demanda de normes orgàniques reforçades i més uniformes a tota la UE.

L’agricultura ecològica combina les millors pràctiques ambientals, un alt nivell de biodiversitat, la preservació dels recursos naturals i alts estàndards de producció basats en substàncies i processos naturals. Proporciona un mercat específic que respon a una demanda específica del consumidor, alhora que ofereix béns públics en termes de protecció del medi ambient, benestar animal i desenvolupament rural.

anunci

Més informació

  1. MEMO / 14 / 215
  2. Web d’agricultura ecològica (veure seccions: POLÍTICA DE LA UE / Desenvolupament de polítiques i darreres notícies)
  3. Gràfics d'informació L’evolució orgànica (R) de la UE
  4. informe Dades i xifres sobre l’agricultura ecològica a la Unió Europea

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències