Connecteu-vos amb nosaltres

Drogues

"Màximes legals": avantatges i inconvenients d'afrontar els alts i baixos

COMPARTIR:

publicat

on

20140415PHT44528_originalLes noves substàncies psicoactives, també conegudes com a substàncies legals, poden resultar perjudicials o fins i tot letals. El 17 d'abril, els eurodiputats voten noves normes per permetre que aquestes substàncies nocives es retirin ràpidament del mercat de la UE. En una votació separada, decideixen càstigs més severs per als delinqüents que incompleixen la prohibició de substàncies de risc greu, incloses penes de presó de fins a deu anys. Segueix llegint per conèixer els màxims legals.

Què són les noves substàncies psicoactives?

Les noves substàncies psicoactives o les anomenades substàncies legals són substàncies nocives que s'utilitzen sovint a la UE, especialment pels joves, com a alternatives a les drogues il·legals com la cocaïna i l'èxtasi.

Per a què serveixen?

Les noves substàncies psicoactives poden tenir usos legítims útils, com ara el seu ús en la indústria química o d'alta tecnologia o per produir nous medicaments. Tanmateix, també tenen la capacitat d'induir depressió o estimular el sistema nerviós, donant lloc a al·lucinacions, alteracions de la funció motriu, del pensament, del comportament, de la percepció, de la consciència o de l'estat d'ànim.

Com la gent s'apodera d'ells?

Es venen en botigues especialitzades o per Internet, però alguns estan disponibles a venedors il·lícits de drogues.

anunci

Què tan populars són aquests fàrmacs?

The consumption of new psychoactive substances, mainly by young people, appears to be increasing in Europe. According to the 2011 Eurobarometer  survey ‘Youth attitudes on drugs’, 5% of young people in the EU have used such substances at least once in their life, with a peak of 16% in Ireland and close to 10% in Poland, Latvia and the UK.

So it’s only a problem because young people use them?

La manca d'evidència científica fiable fa que l'avaluació dels riscos sigui un veritable repte.

Vine una altra vegada?

It’s a health, safety and consumer protection issue.

Aleshores, per què els estats membres no els prohibeixen?

Es van llançar al mercat massa ràpid i les autoritats no tenien prou capacitat per respondre amb prou rapidesa. El 41 es va notificar un nombre rècord de substàncies noves (2010), que representen aproximadament un terç de totes les substàncies des del 2005.

Què es pot fer?

Podem tenir una acció més ràpida i eficaç a nivell de la UE. Les substàncies sospitoses de ser un risc immediat per a la salut pública es retiraran temporalment del mercat, mentre s'avalua el seu risc. Les substàncies que es consideren que comporten riscos greus estarien subjectes a les disposicions del dret penal, com ho són les drogues il·lícites.

Drugs: MEPs back rules to take harmful ‘legal highs’ off the market faster

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències