Connecteu-vos amb nosaltres

Blogspot

Opinió: Tant França i Bèlgica ha de canviar el seu model d'atenció

COMPARTIR:

publicat

on

o-ATENCIÓ SANITÀRIA GRATUÏTA-CANADA-facebookRecentment, hem vist un esclat sobtat d'atenció mediàtica pel fet que França està enviant milers de persones amb discapacitat a institucions d'atenció a Bèlgica. Com és habitual, però, hi ha el risc de superficialitat. Tot i que la qüestió de les condicions materials en aquestes institucions és important, i encara que hi ha una clara necessitat d'estàndards i la seva aplicació, correm el risc de perdre la qüestió més profunda si només ens centrem en les condicions materials. L'"escàndol" hauria de proporcionar una oportunitat per a un veritable debat polític. Per què els dos països, França i Bèlgica, continuen posant tantes persones amb discapacitat en institucions residencials? No haurien d'invertir en alternatives basades en la comunitat?

De fet, haurien de fer-ho! La Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat, ratificada pels dos estats durant els darrers anys, estableix que les persones amb discapacitat tenen dret a viure de manera independent i a ser incloses a la comunitat. De fet, molt abans de la creació del Conveni, molts estats europeus (com la majoria dels països nòrdics) han substituït sistemàticament serveis de tipus institucional per serveis basats en la comunitat.

Durant quatre anys, la nostra oficina ha format part d’una coalició que estimula desenvolupaments similars als estats d’Europa central i oriental, on el model institucional ha estat dominant durant molt de temps. L’objectiu és permetre que les persones amb discapacitat puguin viure a casa seva, a les seves pròpies comunitats, a prop de les seves famílies, amb un suport adequat segons les seves necessitats.

Tota la filosofia de la Convenció de les Nacions Unides és aquella en què les persones amb discapacitat són subjectes actius, titulars de drets i no només objectes de cura passius. Enviar-los des d’un país per emmagatzemar-lo en un altre només per uns costos més baixos no és simplement incompatible amb l’èmfasi del Conveni sobre la inclusió a la comunitat, sinó que també demostra que les persones amb discapacitat són tractades com a objectes. Des de la perspectiva de la UE de quatre llibertats, aquesta transacció s’assembla a la lliure circulació de mercaderies més que a les persones. L’èmfasi en la relació cost-efectivitat com a quelcom que anul·la els drets humans i la qualitat de vida és problemàtic.

Finalment, a part de la xifra sorprenent de persones franceses amb discapacitat ubicades a institucions belgues, segons els informes, més de 6,000, els mitjans de comunicació també van esmentar que hi ha uns 10,000 belgues en atenció institucional al seu propi país. Aquest per si mateix és un tema important que cal abordar. La Comissió Europea ha emès una recomanació específica per país a Bèlgica per desenvolupar alternatives basades en la comunitat a l'atenció a llarg termini, però també ho ha fet només sota l'epígraf de rendibilitat. Això és bastant lamentable.

És cert que les alternatives basades en la comunitat poden acabar sent més barates que les institucions a la llarga. Però el procés de desinstitucionalització no es pot fer com un exercici de reducció de costos, ja que es corre el risc de substituir l'atenció institucional per una atenció massa escassa o cap cura. Les societats afluents que s’han compromès amb els drets humans han d’estar preparades per finançar els serveis necessaris per permetre a les persones amb discapacitat gaudir de la màxima autonomia, el màxim nivell d’inclusió possible a la comunitat i tot l’espectre dels seus drets humans.

Jan Jařab, representant regional per a Europa de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències