Connecteu-vos amb nosaltres

Dieta

Els aliments europeus "no són tan segurs com pretén l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària", diu Pesticide Action Network Europe

COMPARTIR:

publicat

on

pesticida-spray-besemer1Fa uns dies, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va publicar l'informe anual sobre els residus de pesticides en els aliments. Tot i que l’autoritat afirma que el 93% dels aliments provats no supera el nivell màxim de residus (LMR), una anàlisi més detallada dels disponibles mostra que la comunicació de l’EFSA és enganyosa, segons Pesticide Action Network Europa (PA Europa), afegint que els consumidors europeus encara no estan protegits contra l'exposició múltiple a residus, que els LMR acceptats són massa elevats i que els residus de pesticides en els aliments són superiors als de fa deu anys.

A l’informe [1] publicada la setmana passada el 2011 els residus de pesticides trobats en els aliments europeus, l’EFSA afirma que l’exposició als residus de pesticides en els aliments és segura per als consumidors europeus. PAN Europe denuncia el fet que l’EFSA encara no té en compte l’exposició a llarg termini a les mescles de pesticides a través dels aliments.

La baixa superació reportada (1.9%) dels LMR per part dels agricultors de la UE no es deu a una disminució de l’ús de pesticides, sinó perquè l’EFSA ha relaxat massivament els LMR el 2008: les superacions van caure del 5% a menys del 2% a causa d’aquest truc això va reduir, al mateix temps, la seguretat del consumidor.

El 26.5% dels aliments que consumim conté almenys dos pesticides i l'efecte sinèrgic potencial d'aquestes exposicions múltiples no es té en compte a l'avaluació de riscos de l'EFSA. Potser una de cada 4 mossegades que mengem no és segura: una mostra finlandesa fins i tot contenia 27 residus de pesticides.

A més, malgrat que l'exposició als pesticides està cada vegada més relacionada amb malalties cròniques com el càncer o la infertilitat, el percentatge d'aliments que contenen residus de pesticides ha augmentat en els darrers deu anys.

El 2.2% dels aliments per a nadons contenen residus de pesticides detectables. Es considera que es sospita que el 40% dels pesticides són productes químics que alteren el sistema endocrí [2] (EDC) i els nadons i els no nascuts són els més sensibles a la interferència hormonal i dosis molt baixes d’EDC poden provocar a llarg termini la diabetis o el càncer.

anunci

Un dels pesticides més freqüentment trobats, el clorpirifos (15% de les fruites provades), un EDC mutagènic, ha estat recentment reconegut per l’EFSA com a risc superior al que l’Autoritat va avaluar per primera vegada, a causa de troballes científiques. [3], després d’anys d’esforços de PAN Europa per fer-lo reconèixer com un producte químic especialment nociu.

El responsable químic de PAN Europe, Hans Muilerman, va dir: "La imatge positiva que l'EFSA dóna als consumidors no és correcta i una anàlisi més detallada dels resultats mostra que la DG Salut i Consumidors, així com l'EFSA, no protegeixen els ciutadans contra les desenes de pesticides als quals estan exposats. menjant aliments suposadament segurs. Realment ens podem preguntar si encara és saludable menjar, tal com recomana l’OMS, 400 g de fruites i verdures fresques al dia! ”.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències