Connecteu-vos amb nosaltres

Discapacitat

UE plenament compromesa amb la protecció de les persones amb discapacitat, afirma informe de la Comissió sobre el Conveni de les Nacions Unides

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

2010_EU_DisabilityConventionLa Comissió Europea ha publicat avui (5 de juny) el seu primer informe sobre com la UE està donant efecte al Convenció de l'ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (UNCRPD). Aquest Conveni és el primer instrument internacional obligatori legalment que estableix normes mínimes per a una àmplia gamma d’activitats civils, polítiques, socials, econòmiques i culturals drets de les persones amb discapacitat a tot el món. També es el primer conveni integral sobre drets humans en què la UE s'ha convertit en part (IP / 11 / 4). La publicació d’aquest informe coincideix amb el llançament, per part de la Comissió Europea, del 5th Concurs Access City Award: premi anual que reconeix les ciutats pels seus esforços per facilitar a les persones amb discapacitat i persones grans l'accés a zones públiques com ara l'habitatge, el transport públic o les tecnologies de la comunicació (vegeu enllaç).

"La Unió Europea està plenament compromesa amb la protecció i la promoció dels drets de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la vida, amb tots els mitjans disponibles, des de la legislació fins a les polítiques i des de la investigació fins al finançament. L’informe emès avui sobre la implementació del Conveni de les Nacions Unides sobre drets de discapacitat és la prova d’aquest compromís", va dir la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, la comissària de justícia de la UE".Les persones amb discapacitat encara s’enfronten a massa barreres en la vida quotidiana, per això hem situat l’accessibilitat al centre de la nostra estratègia per construir una Europa sense barreres. La Comissió Europea vol garantir que les persones amb discapacitat puguin gaudir dels seus drets en igualtat de condicions que la resta de ciutadans."

Al voltant de 80 milions de persones amb discapacitat viuen a la UE i encara són vulnerables a la discriminació, l’estigmatització i l’exclusió social. La Convenció de les Nacions Unides, ratificada per la UE el gener del 2011, està omplint un important buit de protecció en el dret internacional dels drets humans, ja que reconeix la discapacitat com una qüestió legal més que com una mera qüestió de benestar.

anunci

Els 28 estats membres han signat la Convenció i 25 d’aquests l’han ratificat, mentre que els tres restants (Finlàndia, Irlanda i la països Baixos) progressen cap a la ratificació. Els estats membres de la UE que han ratificat la Convenció han d'informar periòdicament el Comitè de Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides sobre les mesures adoptades per aplicar-la.

L’informe publicat avui descriu com la UE ha estat aplicant la Convenció mitjançant legislació, accions polítiques i instruments de finançament. El aborda tots els drets i obligacions consagrats a la Convenció, des de l'accessibilitat i la no discriminació fins a la cooperació internacional i les estructures de governança, a través de una àmplia gamma d’àmbits polítics: des de la justícia al transport, l’ocupació i l’educació fins a la tecnologia de la informació, la cooperació al desenvolupament i l’ajuda humanitària.

L'informe mostra que la ratificació del Conveni té impactes tangibles sobre el terreny a la UE:

anunci
 1. A la zona de justícia, El Recomanació de la Comissió del 2013 sobre garanties processals per a persones vulnerables sospitoses o acusades en processos penals (IP / 13 / 1157) fa referència explícita al Conveni per assegurar-se que les necessitats de les persones amb discapacitat s’identifiquen i s’aborden adequadament durant el procediment, per exemple, proporcionant-los informació sobre els seus drets processals en un format accessible.

 2. El marc regulador 2014-2020 per al Europea Estructurals i Fons d'Inversió conté noves disposicions reforçades i criteris de condicionalitat ex ante per assegurar-se que les inversions s’utilitzen eficaçment per promoure la igualtat, la no discriminació, la inclusió social i l’accessibilitat de les persones amb discapacitat mitjançant accions específiques i una integració efectiva.

 3. L' noves directives sobre contractació pública, adoptat a 2014, fan necessari tenir-ho en compte accessibilitat per a persones amb discapacitat en la majoria de procediments de contractació.

Fons

The Estratègia europea de discapacitat 2010-2020, adoptada per la Comissió el novembre de 2010 (IP / 10 / 1505), defineix a agenda d’accions concreta en els àmbits d’accessibilitat, participació, igualtat, ocupació, educació i formació, protecció social, salut i acció exterior.

Una de cada sis persones de la Unió Europea (al voltant de 80 milions) té una discapacitat que oscil·la entre lleu i greu. Més d’un terç de les persones majors de 75 anys tenen discapacitats que les restringeixen fins a cert punt. Aquestes xifres augmentaran a mesura que la població de la UE creixi progressivament. A la majoria d’aquestes persones se’ls impedeix massa sovint participar plenament en la societat i l’economia a causa de barreres físiques o d’altres tipus, així com de discriminació. Les persones amb discapacitat s’enfronten, per exemple, a limitacions en el seu dret a la lliure circulació dins de la UE, sobretot per la manca de reconeixement mutu de la seva condició de discapacitat i de les seves prestacions relacionades, un obstacle reconegut a la Informe de ciutadania 2013 (IP / 13 / 410).

Els diferents requisits d'accessibilitat nacionals per a productes i serveis afecten el bon funcionament del mercat únic, causant desavantatges tant per a les empreses com per als consumidors. Per aquest motiu, després de consultar amb els grups d'interès i la indústria (més recentment al desembre del 2013) IP / 13 / 1192), els serveis de la Comissió Europea estan treballant actualment en una llei d’accessibilitat europea. Això té com a objectiu millorar el funcionament del mercat de les tecnologies d’assistència en benefici de les persones amb discapacitat donant suport a un enfocament "Disseny per a tothom" que beneficiï una part més àmplia de la població, com ara les persones grans i les persones amb mobilitat reduïda.

Gairebé la meitat dels europeus considera que la discriminació per motius de discapacitat és generalitzada a la UE i 28 El% dels europeus amb discapacitat afirma haver experimentat aquesta discriminació (Eurobaròmetre especial 393 - 2012). Les taxes mitjanes d’educació, ocupació i pobresa de les persones amb discapacitat són constantment i substancialment pitjors que les de les persones sense discapacitat. Les persones amb discapacitat de la UE tenen una taxa d’ocupació mitjana de 47 % (72 % per a persones sense discapacitat).

Més informació

Comissió Europea - Persones amb discapacitat,
i aquí
Convenció de l'ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat
Pàgina inicial de la vicepresidenta de la Comissió, Viviane Reding
Redacció de la Direcció General de Justícia
Seguiu el vicepresident a Twitter: @VivianeRedingEU
Seguiu Justícia de la UE a Twitter: @EU_Justice

Discapacitat

El CESE acull amb satisfacció l'estratègia de drets de la discapacitat de la UE, però identifica les debilitats que haurien de solucionar-se

publicat

on

El Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) celebra la nova Estratègia de la UE sobre Drets amb Discapacitat com un pas endavant en la implementació del Conveni de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (UNCRPD). L’Estratègia ha assumit molts dels suggeriments proposats pel CESE, el moviment europeu per a discapacitats i la societat civil. Les propostes inclouen una plena harmonització de la nova agenda i una supervisió reforçada de la seva aplicació a nivell de la UE. No obstant això, el CESE està preocupat per la reducció de les mesures obligatòries i de la legislació vigent que implementa l'estratègia.

En la sessió plenària celebrada el 7 de juliol, el CESE va aprovar el dictamen Estratègia sobre els drets de les persones amb discapacitat, en què va adoptar la nova estratègia de la Comissió Europea, destinada a millorar la vida d’uns 100 milions d’europeus amb discapacitat durant la propera dècada.

Tot i descriure la nova estratègia com a lloable i més ambiciosa que la seva predecessora, el CESE estava preocupat per les perspectives de la seva bona implementació. També va lamentar l'absència de mesures concretes i específiques per acabar amb la discriminació de les dones i les nenes amb discapacitat.

anunci

"L'Estratègia sobre els drets de la discapacitat pot fer avançar els drets de les persones amb discapacitat a la UE i té un potencial per aconseguir canvis reals, però això depèn completament de la seva implementació i de l'ambiciós de les accions individuals. Ha assumit les propostes de la El CESE i el moviment per a discapacitats. Tot i això, no té ambició en la legislació obligatòria ", va dir el ponent de l'opinió, Ioannis Vardakastanis.

"Hem de convertir les paraules en fets. Si la Comissió Europea i els estats membres no són ambiciosos per impulsar accions que desafien l'statu quo, l'estratègia podria quedar fora de les expectatives de prop de 100 milions de persones amb discapacitat a la UE, "va advertir.

El mecanisme de recuperació i resiliència de la UE (RRF) hauria d’estar fortament relacionat amb l’Estratègia de drets de la discapacitat de la UE i ajudar les persones amb discapacitat a recuperar-se dels efectes de la pandèmia, ja que van ser dels més afectats. El vincle amb la implementació i el seguiment del pla d'acció per al pilar de drets socials de la UE també s'hauria d'assegurar i maximitzar, segons el CESE en el dictamen.

anunci

S'haurien de proporcionar suficients recursos humans i financers per al sistema de control actual de les accions de la UE relacionades amb la UNCRPD. El CESE va recomanar fermament a la Comissió Europea que examinés com les institucions de la UE i els estats membres poden cooperar per incloure millor les persones amb discapacitat mitjançant la revisió de la declaració de competències existent i la ratificació del protocol opcional de la UNCRPD. Aquests passos donaran a la UE una paraula més decisiva en el compliment dels estats membres de les disposicions de la UNCRPD. La Comissió també ha de ser decidida a l’hora d’oposar-se als plans d’inversions que van en contra de l’UNCRPD, com ara les inversions en entorns d’atenció institucional.

El CESE va demanar accions específiques per atendre les necessitats de dones i nenes amb discapacitat mitjançant una iniciativa estrella a la segona meitat del període de l’Estratègia de Drets de la Discapacitat de la UE per garantir la inclusió de la dimensió de gènere. L’atenció a les dones hauria d’incloure una dimensió de la violència de gènere i les dones com a cuidadores informals de familiars amb discapacitat.

El CESE es va mostrar satisfet de veure la proposta d’un centre de recursos anomenat AccessibleEU, una de les iniciatives emblemàtiques de la nova estratègia, tot i que va quedar a la baixa de la sol·licitud del CESE d’un Consell d’accés de la UE amb competències més àmplies. L’objectiu d’AccessibleEU seria reunir autoritats nacionals responsables d’implementar i fer complir les normes d’accessibilitat i experts i professionals de l’accessibilitat, i controlar l’aplicació de les lleis de la UE que preveuen l’accessibilitat. El Comitè ha subratllat que la Comissió ha de ser clara i transparent sobre com té previst finançar i dotar de personal aquesta agència i com s’assegurarà que les persones amb discapacitat estiguin representades.

El CESE recolza fermament la iniciativa emblemàtica de la targeta de discapacitat de la UE i creu que pot potenciar un gran canvi. No obstant això, lamenta que encara no hi hagi cap compromís sobre com garantir que els Estats membres ho reconeguin. El Comitè subratlla la necessitat que la targeta de discapacitat s’implementi mitjançant un reglament que la faci directament aplicable i aplicable a tota la UE.

Les persones amb discapacitat haurien de tenir la possibilitat de tenir un paper complet en la vida política de les seves comunitats. El CESE recolza el pla d’una guia de bones pràctiques electorals que abordi la participació de les persones amb discapacitat en el procés electoral per tal de garantir-ne la política. drets.

És crucial centrar-se en feines de bona qualitat per a persones amb discapacitat, especialment a la llum de la pandèmia COVID-19. El CESE subratlla que l'objectiu principal no són només taxes d'ocupació més altes, sinó també una ocupació de qualitat que permeti a les persones amb discapacitat millorar les seves circumstàncies socials a través del treball. El CESE suggereix incloure indicadors sobre la qualitat de l'ocupació de les persones amb discapacitat.

El CESE també demana que el moviment per a discapacitats sigui proactiu i que impulsi totes i cadascuna de les accions d'aquesta estratègia per complir el que promet. Els agents socials i les organitzacions de la societat civil han de recolzar plenament la implementació de la nova estratègia. El CESE va concloure que no és la pròpia estratègia la que aportarà canvis reals a les persones amb discapacitat, sinó la força de cadascun dels seus components durant la pròxima dècada.

Seguir llegint

Discapacitat

Igualtat: oberta a les sol·licituds la 12a edició del Premi EU Access City

publicat

on

el 12th Accés al Premi Ciutat la competència ja està oberta per a les sol·licituds. El premi premia les ciutats que han fet esforços especials per ser accessibles i inclusives per a les persones amb discapacitat. Les ciutats de la UE amb més de 50,000 habitants es poden presentar fins al 8 de setembre de 2021. Els guanyadors del primer, segon i tercer lloc rebran premis de 1 €, 2 € i 3 € respectivament. Perquè el 150,000 és el Any Europeu del Ferrocarril, la Comissió farà una menció especial a una ciutat que ha fet grans esforços per fer accessibles a tothom les seves estacions de tren.

La comissària d’Igualtat, Helena Dalli, va dir: “Diverses ciutats de la UE lideren el camí en la creació d’espais més accessibles. Amb el premi EU Access City premiem aquests esforços i els fem més visibles. Tots tenim la responsabilitat de fer que Europa sigui totalment accessible. Per això, l'accessibilitat és una de les prioritats de la nova estratègia de la UE per als drets de les persones amb discapacitat, presentada al març ".

Guanyador del premi Access City de l’any passat va ser Jönköping a Suècia. Els guanyadors del premi es donaran a conèixer a la conferència del Dia Europeu de les Persones amb Discapacitat del 3 de desembre de 2021. Per obtenir més informació sobre el premi i sobre com sol·licitar-ho, visiteu el Accedeix a la pàgina web del premi City Award 2022.

anunci

Seguir llegint

Discapacitat

Una nova ambiciosa estratègia de discapacitat de la UE per al 2021-2030

publicat

on

Seguint les recomanacions del Parlament, la Comissió Europea va adoptar una ambiciosa estratègia de discapacitat posterior al 2020. Descobriu les seves prioritats. Societat 

El Parlament Europeu va demanar una societat inclusiva en què es protegissin els drets de les persones que viuen amb discapacitat i on no hi hagi discriminació.

El juny de 2020, el Parlament va partir les seves prioritats per a una nova Estratègia de Discapacitat de la UE posterior al 2020, construint sobre el Estratègia Europea de Discapacitat per a 2010-2020.

anunci

El març de 2021, la Comissió va adoptar l’Estratègia per als drets de les persones amb discapacitat 2021-2030 que recull les principals recomanacions del Parlament:

 • La incorporació dels drets de totes les persones que viuen amb discapacitat a totes les polítiques i àmbits.
 • Mesures de recuperació i mitigació per evitar que les persones amb discapacitat es vegin afectades desproporcionadament per crisis sanitàries com ara Covid-19.
 • Accés igualitari de les persones amb discapacitat a l'assistència sanitària, a l'ocupació, al transport públic, a l'habitatge.
 • La implementació i el desenvolupament posterior del Targeta de discapacitat de la UE projecte pilot, que permet el reconeixement mutu de les discapacitats en alguns països de la UE.
 • Les persones amb discapacitat, les seves famílies i les organitzacions van formar part del diàleg i formaran part del procés d’implementació.

Les persones que viuen amb discapacitat a Europa: fets i xifres  

 • Es calcula que hi ha 87 milions de persones amb discapacitat a la UE.
 • La taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat (de 20 a 64 anys) se situa en el 50.8%, enfront del 75% de les persones sense discapacitat. 
 • El 28.4% de les persones amb discapacitat de la UE corren risc de pobresa o exclusió social, en comparació amb el 17.8% de la població general.  
Un home amb una capacitat diferent que treballa en una botiga d’amputats per a la producció de peces de les extremitats protètiques. © Hedgehog94 / AdobeStock
Un home que treballa en una botiga d'amputats en la producció de peces de les extremitats protèsiques. © Hedgehog94 / AdobeStock  

Mesures de discapacitat de la UE fins ara

Per implementar l 'Estratègia Europea de Discapacitat es va posar en marxa Convenció de l'ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat 

anunci
 • Un tractat internacional de drets humans vinculant legalment que estableix normes mínimes per protegir els drets de les persones amb discapacitat 
 • La UE i tots els estats membres l’han ratificat 
 • Tant la UE com els estats membres estan obligats a aplicar les obligacions, segons les seves competències 

Entre les iniciatives concretes llançades gràcies a l 'Estratègia Europea per a la Discapacitat hi ha la Llei europea d'accessibilitat, que garanteix que més persones i serveis com ara telèfons intel·ligents, tauletes, caixers automàtics o llibres electrònics siguin accessibles a les persones amb discapacitat.

L' directiva sobre accessibilitat web vol dir que les persones amb discapacitat tenen un accés més fàcil a dades i serveis en línia perquè els llocs web i les aplicacions operats per institucions del sector públic, com ara hospitals, jutjats o universitats, han de ser accessibles.

L' Erasmus + El programa d’intercanvi d’estudiants afavoreix la mobilitat dels participants amb discapacitat.

Les normes de la UE també garanteixen un millor accés al transport i millors drets dels passatgers per a persones que viuen amb discapacitat.

Obteniu més informació sobre les polítiques de la UE per a una Europa més social.

Per saber més 

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències