Connecteu-vos amb nosaltres

Discapacitat

UE plenament compromesa amb la protecció de les persones amb discapacitat, afirma informe de la Comissió sobre el Conveni de les Nacions Unides

COMPARTIR:

publicat

on

2010_EU_DisabilityConventionLa Comissió Europea ha publicat avui (5 de juny) el seu primer informe sobre com la UE està donant efecte al Convenció de l'ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (UNCRPD). Aquest Conveni és el primer instrument internacional obligatori legalment que estableix normes mínimes per a una àmplia gamma d’activitats civils, polítiques, socials, econòmiques i culturals drets de les persones amb discapacitat a tot el món. També es el primer conveni integral sobre drets humans en què la UE s'ha convertit en part (IP / 11 / 4). La publicació d’aquest informe coincideix amb el llançament, per part de la Comissió Europea, del 5th Concurs Access City Award: premi anual que reconeix les ciutats pels seus esforços per facilitar a les persones amb discapacitat i persones grans l'accés a zones públiques com ara l'habitatge, el transport públic o les tecnologies de la comunicació (vegeu enllaç).

"La Unió Europea està plenament compromesa amb la protecció i la promoció dels drets de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la vida, amb tots els mitjans disponibles, des de la legislació fins a les polítiques i des de la investigació fins al finançament. L’informe emès avui sobre la implementació del Conveni de les Nacions Unides sobre drets de discapacitat és la prova d’aquest compromís“, said European Commission Vice President Viviane Reding, the EU’s justice commissioner. “Les persones amb discapacitat encara s’enfronten a massa barreres en la vida quotidiana, per això hem situat l’accessibilitat al centre de la nostra estratègia per construir una Europa sense barreres. La Comissió Europea vol garantir que les persones amb discapacitat puguin gaudir dels seus drets en igualtat de condicions que la resta de ciutadans".

Al voltant de 80 milions de persones amb discapacitat viuen a la UE i encara són vulnerables a la discriminació, l’estigmatització i l’exclusió social. La Convenció de les Nacions Unides, ratificada per la UE el gener del 2011, està omplint un important buit de protecció en el dret internacional dels drets humans, ja que reconeix la discapacitat com una qüestió legal més que com una mera qüestió de benestar.

Els 28 estats membres han signat la Convenció i 25 d’aquests l’han ratificat, mentre que els tres restants (Finlàndia, Irlanda i la Països Baixos) progressen cap a la ratificació. Els estats membres de la UE que han ratificat la Convenció han d'informar periòdicament el Comitè de Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides sobre les mesures adoptades per aplicar-la.

L’informe publicat avui descriu com la UE ha estat aplicant la Convenció mitjançant legislació, accions polítiques i instruments de finançament. El aborda tots els drets i obligacions consagrats a la Convenció, des de l'accessibilitat i la no discriminació fins a la cooperació internacional i les estructures de governança, a través de una àmplia gamma d’àmbits polítics: des de la justícia al transport, l’ocupació i l’educació fins a la tecnologia de la informació, la cooperació al desenvolupament i l’ajuda humanitària.

L'informe mostra que la ratificació del Conveni té impactes tangibles sobre el terreny a la UE:

  1. A la zona de justícia, El Recomanació de la Comissió del 2013 sobre garanties processals per a persones vulnerables sospitoses o acusades en processos penals (IP / 13 / 1157) fa referència explícita al Conveni per assegurar-se que les necessitats de les persones amb discapacitat s’identifiquen i s’aborden adequadament durant el procediment, per exemple, proporcionant-los informació sobre els seus drets processals en un format accessible.

    anunci
  2. El marc regulador 2014-2020 per al Europea Estructurals i Fons d'Inversió conté noves disposicions reforçades i criteris de condicionalitat ex ante per assegurar-se que les inversions s’utilitzen eficaçment per promoure la igualtat, la no discriminació, la inclusió social i l’accessibilitat de les persones amb discapacitat mitjançant accions específiques i una integració efectiva.

  3. El noves directives sobre contractació pública, adoptat a 2014, fan necessari tenir-ho en compte accessibilitat per a persones amb discapacitat en la majoria de procediments de contractació.

Fons

The Estratègia europea de discapacitat 2010-2020, adoptada per la Comissió el novembre de 2010 (IP / 10 / 1505), defineix a agenda d’accions concreta en els àmbits d’accessibilitat, participació, igualtat, ocupació, educació i formació, protecció social, salut i acció exterior.

Una de cada sis persones de la Unió Europea (al voltant de 80 milions) té una discapacitat que oscil·la entre lleu i greu. Més d’un terç de les persones majors de 75 anys tenen discapacitats que les restringeixen fins a cert punt. Aquestes xifres augmentaran a mesura que la població de la UE creixi progressivament. A la majoria d’aquestes persones se’ls impedeix massa sovint participar plenament en la societat i l’economia a causa de barreres físiques o d’altres tipus, així com de discriminació. Les persones amb discapacitat s’enfronten, per exemple, a limitacions en el seu dret a la lliure circulació dins de la UE, sobretot per la manca de reconeixement mutu de la seva condició de discapacitat i de les seves prestacions relacionades, un obstacle reconegut a la Informe de ciutadania 2013 (IP / 13 / 410).

Els diferents requisits d'accessibilitat nacionals per a productes i serveis afecten el bon funcionament del mercat únic, causant desavantatges tant per a les empreses com per als consumidors. Per aquest motiu, després de consultar amb els grups d'interès i la indústria (més recentment al desembre del 2013) IP / 13 / 1192), els serveis de la Comissió Europea estan treballant actualment en una llei d’accessibilitat europea. Això aims to improve the functioning of the assistive technology market for the benefit of people with disabilities supporting a “Design for all” approach that benefits a wider part of the population, such as elderly people and those with reduced mobility.

Gairebé la meitat dels europeus considera que la discriminació per motius de discapacitat és generalitzada a la UE i 28 El% dels europeus amb discapacitat afirma haver experimentat aquesta discriminació (Special Eurobarometer 393 – 2012). Les taxes mitjanes d’educació, ocupació i pobresa de les persones amb discapacitat són constantment i substancialment pitjors que les de les persones sense discapacitat. Les persones amb discapacitat de la UE tenen una taxa d’ocupació mitjana de 47 % (72 % per a persones sense discapacitat).

Més informació

Comissió Europea - Persones amb discapacitat,
i aquí
Convenció de l'ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat
Pàgina inicial de la vicepresidenta de la Comissió, Viviane Reding
Redacció de la Direcció General de Justícia
Seguiu el vicepresident a Twitter: @VivianeRedingEU
Seguiu Justícia de la UE a Twitter: @EU_Justice

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències