Connecteu-vos amb nosaltres

EU

FEANTSA: "Les cases, no els pics, són la resposta a les persones sense llar"

COMPARTIR:

publicat

on

homelessman01En les darreres setmanes, les xarxes socials i convencionals han estat vives amb reaccions al problema de les punxes de metall i altres tipus d’arquitectura que s’utilitzaven per expulsar les persones sense llar de certes zones. FEANTSA acull amb satisfacció les protestes contra aquestes pràctiques i anima a utilitzar aquesta energia per promoure solucions sostenibles a les persones sense llar. Les protestes dels mitjans de comunicació, ciutadans i alcaldes van provocar a tot Europa i al món contra l '"arquitectura defensiva" i, en particular, les "puntes contra les persones sense llar" davant d'un edifici d'apartaments de Londres han revelat una comprensió encoratjadora de la necessitat d’un enfocament més humà de les persones sense llar. Les persones necessiten cases, no per ser expulsades de les ciutats i fora de la vista. 

Malauradament, aquest tipus d’enfocament estigmatitzador i punitiu contra les persones sense llar no és infreqüent i fins i tot augmenta a Europa, tal com va explorar l’Habitatge Rights Watch de FEANTSA a l’estudi del 2013, Carrers mitjans: informe sobre la criminalització de les persones sense llar a Europa.

FEANTSA considera que l’atenció recent dedicada al problema i la consegüent eliminació de les puntes en alguns llocs és molt encoratjadora i que demostra que és hora de fer un pas més i d’iniciar solucions reals i sostenibles a les persones sense llar.  "Gestionar" el sensellarisme no és suficient. No només no hi ha d’haver pics per allunyar les travesses difícils, sinó que ningú no hauria de ser obligat a dormir dur. Es necessita més esforç per acabar amb el sensellarisme, mitjançant un enfocament basat en els drets en la qüestió i solucions basades en l'habitatge. També s’ha de tractar d’una manera estratègica, no pas ad hoc, penalitzant enfocaments que només desplacen el problema i no el resolen de manera humana. En el seu paquet d’inversió social (SIP), publicat recentment, la Comissió Europea demana als estats membres europeus que “s’enfrontin a les persones sense llar a través d’estratègies integrals basades en la prevenció, enfocaments dirigits per l’habitatge i la revisió de regulacions i pràctiques sobre desnonament”. Haureu de fer un seguiment d'aquesta trucada.

El sensellarisme és una manifestació impactant de la pobresa. Tot i que pot semblar un repte intractable, és possible acabar amb el sensellarisme. Hi ha un consens creixent entre els grups d'interès que els enfocaments "dirigits per l'habitatge" per combatre el sensellarisme són particularment efectius. Els enfocaments dirigits per l’habitatge són la innovació social més desenvolupada i millor entesa sobre el sensellarisme. Parten del principi de l’habitatge com a dret humà bàsic, proporcionant habitatge des del primer moment i el suport social i de salut mental que la persona necessita quan i quan es requereixi. Tots els enfocaments per abordar i acabar amb el sensellarisme han de basar-se en polítiques que respectin els drets humans. 

“Les mesures, com els pics, altres mobles urbans antitempar i les lleis que criminalitzen les persones que es veuen obligades a dormir o passar temps a espais públics sovint violen els drets humans i, certament, no resolen el problema. Les polítiques que posen les persones en primer lloc i, de manera crucial, les posen a casa, respecten els drets humans i avançaran cap a la solució del sensellarisme ", va dir el director de FEANTSA, Freek Spinnewijn.  A més d’enfocaments personals no estigmatitzadors de les persones sense llar, Europa i el món necessiten un habitatge més assequible i accessible per a les persones sense llar, que tenen dret a un lloc decent per viure tant com la pròxima persona. Això es pot aconseguir mitjançant estratègies específiques de sensellarisme, tal com es demana al SIP. FEANTSA fomenta, per tant, el desenvolupament d’estratègies integrades basades en els drets i dirigides per l’habitatge per combatre el sensellarisme, en lloc de les pujades. La Unió Europea també té el seu paper en aquest sentit.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències