Connecteu-vos amb nosaltres

EU

La UE ha d'acabar el que va començar en benefici de la salut dels estats més petits

COMPARTIR:

publicat

on

1383248117210By Aliança Europea per a la medicina personalitzada (EAPM) Director Executiu Denis Horgan

El 2015, la Unió Europea tindrà com a presidències rotatives dos dels estats membres més petits: Letònia, amb una població d’uns dos milions d’habitants (president des de l’1 de gener), i Luxemburg, amb una població de poc més de mig milió ( president a partir de l’1 de juliol).

En comparació amb, per exemple, Alemanya, amb més de 80 milions de ciutadans, França (al voltant de 66 milions) i el Regne Unit (gairebé 65 milions), aquests països són minúsculs. Tot i això, des de l'ampliació del "big bang" del 2004, quan deu nous països es van adherir a la Unió, els estats més petits han tingut cada vegada més influència, especialment en matèria de salut de la UE.

As far back as 1992, the Maastricht Treaty gave the EU a legal public health mandate, which was updated in the Amsterdam Treaty in 1997. Article 35 of the EU Charter of Fundamental Rights – which entered into force with the signing of the Treaty of Lisbon almost five years ago – states: “A high level of human health protection shall be ensured in the definition and implementation of all Union policies and activities.”

Ara, teòricament, tothom té el dret d’accés a l’atenció sanitària preventiva i el dret a beneficiar-se d’un tractament mèdic en les condicions establertes per les lleis i pràctiques nacionals. Aquesta frase "lleis i pràctiques nacionals" reconeix que, fins avui, els sistemes sanitaris i sanitaris continuen sent competència dels estats membres, tot i que la UE té un paper complementari i de suport configurant les condicions per, entre altres coses, a la mobilitat de la força de treball sanitària. compra de béns i subministraments, finançament de sistemes de salut i prestació de serveis.

Però, quan es tracta de polítiques sanitàries, la UE ha reconegut adequadament les vulnerabilitats dels estats membres més petits que, per la seva necessitat de col·laboració, solen tenir un enfocament més positiu de les xarxes, l’intercanvi de bones pràctiques i els processos de la UE? 

Bé, la Comissió Europea té posicions que semblen marginalment més properes a les d'aquests països i es considera el seu aliat natural. Tornant a les negociacions d’adhesions anteriors al 2004, fins i tot els estats membres més petits van rebre una menció especial a la famosa «clàusula de Xipre» (article 126a), que donava a aquests països, per exemple, un formulari abreujat de registre de medicaments.

anunci

Va ser un bon començament. No obstant això, per tal d’assolir un alt nivell de salut a tota la UE, l’Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada (EAPM) creu que les polítiques sanitàries han de reconèixer i fer front a les vulnerabilitats inherents al sistema de salut a què s’enfronten, específicament, aquests països més petits i a la UE. regions de les més grans.

Això inclourà, però no és exclusiu, el desenvolupament d'un nou paradigma o model socioeconòmic que: areconeix la creixent fractura entre expectatives i realitats; findica un equilibri entre augmentar les expectatives dels ciutadans i els escenaris actuals de restricció de crisi / oferta; iassegura que no hi ha una altra exacerbació de les desigualtats que ja creixen; reduca les càrregues administratives; evita noves burocràcies i autoritats, i; minimitza i simplifica les obligacions d'informes d'acord amb l'agenda de millor regulació de la UE.

EAPM també creu fermament que cal que la futura política sanitària de la UE estimular el compromís amb totes les parts interessades; treballar per aconseguir una major coherència de les polítiques i un alineament intersectorial de la política sanitària; formar part d’un procés semestral europeu favorable a les polítiques sanitàries; garantir l'accés a medicaments a preus assequibles; iestablir millors programes de foment de la capacitat entre els líders i professionals de la salut públicaI; fomentar la posada en comú de recursos i experiència en tots els estats membres per a la supervisió dels estàndards de qualitat.

Aquestes no són "preguntes" petites, però cal abordar-les si Europa vol celebrar la "unitat en la diversitat" treballant per reduir les clares disparitats actuals i, al mateix temps, respectar aquesta preciosa diversitat. Per la seva banda, EAPM treballarà estretament amb ambdues presidències el 2015 per ajudar a impulsar l’agenda.

No hi ha dubte que per aconseguir una Europa valenta, nova i més sana la UE i els seus grups d'interès han de fer-ho reconeixem que és més probable que tinguem èxit a través de la posada en comú de coneixements i recursos i la voluntat de desenvolupar perspectives noves sobre la política sanitària.

Això donarà lloc a una perspectiva sanitària a nivell de la UE que tingui en compte les necessitats i aspiracions de tots els 500 milions de ciutadans europeus dels 28 estats membres, ja siguin grans o petits.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències