Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Un enfocament innovador per a la col·laboració significarà petits estats membres més saludables

COMPARTIR:

publicat

on

placa de PetriPer l'Aliança Europea per a la medicina personalitzada (EAPM) Director Executiu Denis Horgan

Pel que fa a l'accés dels pacients als assaigs clínics, al tractament transfronterer i, en general, a la millor atenció que la medicina personalitzada pot oferir avui a Europa, és just dir que hi ha moltes disparitats i desigualtats.

Això mai és tan cert que quan es tracta d'estats membres més petits (i, molt sovint, de regions dins dels més grans). Els països més petits amb un PIB més baix solen ser més vulnerables als desequilibris en l'accés a la millor assistència sanitària i, a les regions aïllades, a molts ciutadans els costa escoltar assajos clínics o, encara que ho facin, accedir-hi. Mentrestant, els pacients dels països menys benestants sovint pateixen desigualtats en el reemborsament de l'atenció sanitària transfronterera i, de nou, en l'accés a aquesta.

El dret dels pacients a aquest tractament transfronterer –pagat per l'estat d'origen que no el pot o no el vol oferir– està recollit als tractats de la UE des de fa 20 anys, però la realitat és que una mida no s'adapta a tots en un UE de 28 estats membres i 500 milions de persones.

Els costos del tractament i els nivells de reemborsament difereixen d'una nació a una altra, igual que la informació sobre nous tractaments i assaigs clínics, d'aquí les desigualtats substancials esmentades anteriorment.

El 2015, la presidència rotatòria de la Unió Europea veurà dos dels estats més petits de la UE prendre el timó. L'1 de gener, Letònia assumirà la presidència i Luxemburg la succeirà l'1 de juliol.

Abans del "big bang" de l'ampliació del 2004, quan deu nous estats es van unir a la UE, els països més petits van haver d'acceptar un patrimoni comunitari que sovint no tenien en compte els seus aspectes i característiques individuals. Darrerament, però, els estats més petits han estat actius en la configuració de la política de salut a nivell europeu, en gran part perquè depenen en gran mesura de la cooperació, el treball en xarxa i la creació de capacitats, cosa de la qual els estats més grans podrien aprendre sens dubte.

anunci

Els estats més petits de la UE solen patir a la manca d'interès de la indústria per col·locar productes mèdics als seus mercats, la manca de competència entre els proveïdors, així com la càrrega administrativa de la regulació que ajuda poc a l'accés dels pacients i la reducció dels preus en aquests països.

Un objectiu clau dels defensors de la medicina personalitzada és millorar l'accés a aquesta forma innovadora, emocionant i creixent d'atenció sanitària. Però intentar oferir el tractament adequat al pacient adequat en el moment adequat no és fàcil, perquè, com s'ha dit anteriorment, hi ha moltes barreres que s'interposen en el camí.

En la seva campanya en curs de Tractament Especialitzat per als Pacients d'Europa, coneguda com STEPs, l'Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada (EAPM) reconeix que Europa necessita un entorn que permet als pacients l'accés precoç a una medicina personalitzada nova i eficaç, i una nova forma d'assaigs clínics que aborda nous descobriments de malalties més rares, grups de pacients més reduïts i la propagació geogràfica d'aquests pacients.

Passar la medicina personalitzada a la seva següent fase dependrà de la complexa investigació clínica internacional que inclogui poblacions de pacients altament seleccionades, la recollida de material biològic i l'ús de grans bases de dades per a la bioinformàtica.

Europa necessita una forma diferent de generació de dades, i l'enfocament clàssic dels assaigs clínics no pot capturar aquestes dades de manera adequada. Avui dia, els subgrups de pacients, a tots els estats membres, però especialment als més petits, necessiten validar els seus biomarcadors dins de "poblacions" més grans i disperses, de manera que els avenços científics en el perfeccionament i l'estratificació del diagnòstic s'han d'incorporar als assaigs.

El que Europa necessita per aconseguir-ho és una major innovació, visió de futur i col·laboració de tots els socis: indústria i àmbit acadèmic, estadístics, metges i pacients, però també reguladors.

S'han de superar molts obstacles per aconseguir la implementació adequada de la medicina personalitzada en una estratègia de salut sostenible de la UE. Només identificant i reconeixent les barreres per a un accés just i igualitari, especialment en països i regions petites. - Europa pot esperar superar-los?

Això s'ha de produir més aviat que tard per accelerar el camí cap a una millor forma d'atenció sanitària per a tots els ciutadans europeus, tant si viuen en un país més gran o més petit, com en un de més ric o més pobre.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències