Connecteu-vos amb nosaltres

EU

infermers espanyols a Alemanya: Quan la mobilitat Races d'explotació

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Part-REF-TS-DV1887616-1-1-0Opinió de Linda Mans, Fundació Wemos, coordinadora "Treballadors de la salut per a tothom" i Sascha Marschang, responsable de polítiques de sistemes de salut, European Public Health Alliance (EPHA)

Aquest article, aportat per Health Workers 4 All Partners Medicus Mundi (FAMME, Espanya), és el segon d’una sèrie d’estudis de casos que demostren la importància d’aplicar els principis ètics de reclutament del Codi de pràctica mundial de l’OMS sobre la contractació internacional de personal sanitari. . En particular, proporciona una il·lustració inquietant de com l'atractiu de treballar en un país estranger pot convertir-se en una experiència de "dumping social" gràcies a empresaris sense escrúpols. 

Després de les reformes del sistema sanitari alemany del 1996-2004, que van crear condicions de treball desfavorables a la infermeria i van provocar una reducció del personal, almenys 40,000 infermeres han abandonat el país i disminueixen les persones que s’inicien. Això ha exagerat la manca de mà d'obra existent en un moment en què el sistema sanitari alemany s'hauria de preparar per satisfer les properes necessitats d'una població envellida. Les empreses privades utilitzen això com una oportunitat per contractar treballadors sanitaris qualificats als països d’Europa del Sud i de l’Est, on la crisi econòmica empeny a molts a emigrar, especialment a Espanya, on l’atur va assolir màxims històrics.

anunci

Una empresa privada va afirmar facilitar "l'acreditació del personal de les qualificacions d'infermeria per a Alemanya, juntament amb el suport econòmic i l'allotjament subvencionat". Sembla massa bo per ser cert? Malauradament, això és el que moltes infermeres espanyoles van haver d'aprendre de la manera més dura en arribar a Alemanya. L'estudi de cas de HW4All revela que les condicions reals que s'ofereixen a les infermeres espanyoles eren molt diferents de les que se'ls va prometre durant les entrevistes de contractació. De manera crucial, es va prometre a les infermeres una selecció de destinacions laborals i salaris d'acord amb la legislació laboral alemanya.

En realitat, les infermeres eren enviades a zones rurals i la remuneració era fins a un 40% inferior a la dels seus col·legues alemanys, ja que l’empresa contractant no s’havia subscrit al conveni col·lectiu. Moltes infermeres, tot i tenir formació universitària, realitzaven efectivament la feina d’auxiliars d’infermeria i havien de treballar per torns de 12 hores sense el dret de fer ni un descans. Per si fos poc, estaven "tancats" contractualment: s'havien de signar els papers durant 1.5 o 2 anys i la terminació anticipada per part de les infermeres espanyoles els imposava multes de fins a 10,000 euros per "incompliment del contracte" molt altes. A més, com a efecte secundari de treballar al costat de la "mà d'obra estrangera barata", molts col·legues alemanys es van sentir amargats per la competència no desitjada en una "carrera cap al fons" en curs.

Va ser només després que el sindicat alemany ver.di va denunciar la situació (i va organitzar una reunió amb l'empresa amb seu a Berlín que contractava a Espanya) que el programa es va tancar el juny del 2014, tot i que les infermeres que ja treballaven a Alemanya segueixen vinculades al contracte. El cas també va crear una col·laboració augmentada entre la Federació Europea de Sindicats del Servei Públic (EPSU), ver.di i els sindicats espanyols de treballadors de la salut (FES-CCOO i FSP-UGT) per conscienciar que aquestes condicions són clarament inacceptables i que les s’han de respectar els acords. El cas també demostra que les condicions laborals del sector infermer alemany són sovint inacceptables per als alemanys per a les infermeres immigrants de la UE. En conseqüència, els reclutadors busquen cobrir el nombre creixent de vacants de l’estranger: el 2013 Alemanya va obrir les fronteres per a infermeres de fora de la UE i ja va signar o negocia acords amb Filipines, Tunísia, Vietnam, Xina, Sèrbia i Moldàvia.

anunci

Falta una regulació a nivell europeu (i la seva traducció des de la UE fins a la seva implementació a nivell nacional i local) sobre els drets dels migrants i les condicions que han de proporcionar les empreses (especialment intermediaris privats) que contractin professionals de la salut a fora de la UE. El Codi Mundial de l’OMS especifica que no hi pot haver diferències laborals en la força de treball de diferents països, i la Declaració de Recife del 2013 ho confirma: “promoure la igualtat d’oportunitats en educació, desenvolupament, gestió i promoció professional de tots els treballadors de la salut, sense cap forma de discriminació basada per gènere, raça, ètnia o qualsevol altra base ”.

Per tant, HW4All insta la UE i els seus estats membres a fer dels reclutadors els obligats legals per informar plenament els treballadors (sanitaris) estrangers sobre els seus drets.

Aquesta opinió s'ha produït en el marc del projecte "Health Workers for all and all for Health Workers" DCI-NSAED / 2011/106, amb l'assistència financera de la Unió Europea. El contingut d’aquesta publicació és responsabilitat exclusiva dels socis del projecte i en cap cas es pot considerar que reflecteixi la posició de la Unió Europea.

Comissió Europea

NextGenerationEU: la Comissió Europea desemborsarà 231 milions d’euros en prefinançament a Eslovènia

publicat

on

La Comissió Europea ha desemborsat 231 milions d’euros a Eslovènia en prefinançament, equivalent al 13% de l’assignació de subvencions del país en el marc del mecanisme de recuperació i resiliència (FPR). El pagament del prefinançament ajudarà a iniciar la implementació de les mesures crucials d’inversió i reforma descrites en el pla de recuperació i resiliència d’Eslovènia. La Comissió autoritzarà nous desemborsaments basats en la implementació de les inversions i reformes descrites en el pla de recuperació i resiliència d'Eslovènia.

El país rebrà 2.5 milions d’euros en total, que consistiran en 1.8 milions d’euros en subvencions i 705 milions d’euros en préstecs, durant la vida del seu pla. El desemborsament d’avui és el resultat de la recent implementació amb èxit de les primeres operacions de préstec sota NextGenerationEU. A finals d’any, la Comissió té la intenció d’aconseguir fins a un total de 80 milions d’euros en finançament a llarg termini, que es complementaran amb les lleis de la UE a curt termini, per finançar els primers desemborsaments previstos als estats membres en el marc de NextGenerationEU.

L’RRF és el centre de NextGenerationEU, que proporcionarà 800 milions d’euros (en preus actuals) per donar suport a les inversions i reformes entre els estats membres. El pla eslovè forma part de la resposta sense precedents de la UE per sortir més fort de la crisi del COVID-19, fomentant les transicions verdes i digitals i enfortint la resiliència i la cohesió a les nostres societats. A el comunicat de premsa està disponible en línia.

anunci

Seguir llegint

Xipre

NextGenerationEU: la Comissió Europea desemborsarà 157 milions d’euros en prefinançament a Xipre

publicat

on

La Comissió Europea ha desemborsat a Xipre 157 milions d'euros en prefinançament, equivalent al 13% de l'assignació financera del país en el marc del mecanisme de recuperació i resiliència (FPR). El pagament del prefinançament ajudarà a iniciar la posada en marxa de les mesures crucials d’inversió i reforma descrites en el pla de recuperació i resiliència de Xipre. La Comissió autoritzarà nous desemborsaments basats en la implementació de les inversions i reformes descrites en el pla de recuperació i resistència de Xipre.

El país haurà de rebre 1.2 milions d’euros en total durant la vida del seu pla, amb 1 milions d’euros en subvencions i 200 milions d’euros en préstecs. El desemborsament d’avui és el resultat de la recent implementació amb èxit de les primeres operacions de préstec sota NextGenerationEU. A finals d’any, la Comissió té la intenció d’aconseguir fins a un total de 80 milions d’euros en finançament a llarg termini, que es complementarà amb les lleis de la UE a curt termini, per finançar els primers desemborsaments previstos als estats membres en el marc de NextGenerationEU. Formant part de NextGenerationEU, l’RRF proporcionarà 723.8 milions d’euros (en preus actuals) per donar suport a les inversions i reformes dels estats membres.

El pla xipriota forma part de la resposta sense precedents de la UE per sortir més fort de la crisi del COVID-19, fomentant les transicions verdes i digitals i enfortint la resiliència i la cohesió a les nostres societats. A el comunicat de premsa està disponible en línia.

anunci

Seguir llegint

Bèlgica

Política de cohesió de la UE: Bèlgica, Alemanya, Espanya i Itàlia reben 373 milions d’euros per donar suport als serveis socials i de salut, les pimes i la inclusió social

publicat

on

La Comissió ha concedit 373 milions d’euros a cinc Fons Social Europeu (FSE) i Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a Bèlgica, Alemanya, Espanya i Itàlia per ajudar els països amb resposta i reparació d’emergència per coronavirus en el marc de REACT-UE. A Bèlgica, la modificació del PO de Valònia permetrà disposar de 64.8 milions d'euros addicionals per a l'adquisició d'equips mèdics per a serveis sanitaris i innovació.

Els fons donaran suport a les petites i mitjanes empreses (pimes) en el desenvolupament del comerç electrònic, la ciberseguretat, llocs web i botigues en línia, així com l’economia verda regional mitjançant l’eficiència energètica, la protecció del medi ambient, el desenvolupament de ciutats intel·ligents i el baix nivell de carboni. infraestructures públiques. A Alemanya, a l’Estat federal de Hessen, 55.4 milions d’euros donaran suport a la infraestructura de recerca relacionada amb la salut, la capacitat diagnòstica i la innovació en universitats i altres institucions de recerca, així com a inversions en recerca, desenvolupament i innovació en els camps del clima i el desenvolupament sostenible. Aquesta esmena també proporcionarà suport a les pimes i fons per a empreses emergents mitjançant un fons d'inversió.

A Sachsen-Anhalt, 75.7 milions d’euros facilitaran la cooperació de les pimes i les institucions en recerca, desenvolupament i innovació, i proporcionar inversions i fons de treball per a les microempreses afectades per la crisi del coronavirus. A més, els fons permetran inversions en eficiència energètica de les empreses, donaran suport a la innovació digital de les pimes i adquiriran equips digitals per a escoles i institucions culturals. A Itàlia, el PO nacional “Inclusió social” rebrà 90 milions d’euros per promoure la integració social de les persones que pateixen privacions materials greus, sensellarisme o marginació extrema, mitjançant serveis “Housing First” que combinen la prestació d’habitatge immediat amb serveis socials i laborals habilitants. .

anunci

A Espanya, s’afegiran 87 milions d’euros al PO del FSE de Castella i Lleó per donar suport als autònoms i als treballadors que tenien el contracte suspès o reduït a causa de la crisi. Els diners també ajudaran a les empreses afectades a evitar acomiadaments, especialment en el sector turístic. Finalment, els fons són necessaris per permetre que els serveis socials essencials continuïn de manera segura i per garantir la continuïtat educativa en tota la pandèmia mitjançant la contractació de personal addicional.

REACT-EU forma part de NextGenerationEU i proporciona finançament addicional de 50.6 milions d’euros (en preus actuals) als programes de política de cohesió durant el 2021 i el 2022. Les mesures se centren en el suport a la resiliència del mercat laboral, als llocs de treball, a les pimes i a les famílies amb pocs ingressos, així com a establir bases per al futur les transicions verdes i digitals i una recuperació socioeconòmica sostenible.

anunci

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències