Connecteu-vos amb nosaltres

EU

L'accés als medicaments i l'agenda de salut de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

DefiniensBigDataMedicine01By Aliança Europea per a la medicina personalitzada (EAPM) Director Executiu Denis Horgan 

L'accés als medicaments serà un tema en particular al Parlament Europeu d'aquest any. De fet, per començar a rodar la pilota, la Secretari d'Estat Parlamentari per als Afers Europeus de Letònia, Zanda Kalnina-Lukaševica, va dir en una recent plenari que "l'accés de pacients a medicaments que tracten eficaçment la malaltia és un tema important que s'ha d'atendre tant a nivell nacional com de la UE".

"Es tracta de diversos aspectes", ha afegit, "a saber: la disponibilitat - el que significa que els nous medicaments són desenvolupats o productes existents estan adaptades; També l'accessibilitat - amb el que els productes als pacients que els necessiten. També es tracta d'assequibilitat - garantir que els pacients, els professionals sanitaris i els governs poden permetre els productes; i, finalment, garantint la qualitat de manera que els medicaments funcionen segons el previst i són eficients i segurs ".

Tenint en compte que la UE va celebrar, al gener, 50 anys de la seva legislació farmacèutica inaugural (amb una reunió commemorativa prevista al setembre), pot semblar sorprenent que l'accés als medicaments sigui encara un tema tan important. I mentre el comissari europeu per a la salut, Vytenis Andriukaitis, ha aclamat amb èxit l’èxit de la farmacovigilància, o la protecció contra medicaments falsificats, i les noves regles dels assajos clínics, encara queden problemes.

Aquests inclouen la necessitat d’una implementació harmonitzada del finançament per a la innovació a nivell nacional i l’accés als mercats. Europa celebra una rica diversitat en la cultura i les llengües, però es basa en similituds i objectius compartits. Un principi bàsic de la Unió és l’accés a una atenció de bona qualitat i, amb una població envellida, aquest és un repte clau, no només ara, sinó cap al futur. Una Europa sana significa una Europa rica i, tanmateix, hi ha tantes barreres que necessiten a superar per proporcionar una atenció de màxima qualitat a tothom, independentment del seu estat membre, origen cultural o classe social.

L’Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada (EAPM) creu que hi ha molta feina a fer. Una Europa més sana suposarà que els ciutadans passin molt menys temps als hospitals en tractament. També significarà que els pacients seran més capaços (i probables) de romandre al lloc de treball, generant riquesa. Si s’aconsegueix això, més èmfasi en un enfocament preventiu tindrà un impacte encara més positiu en els costos. Mentrestant, un enfocament en la investigació de nous medicaments i tractaments crearà llocs de treball, ja sigui en investigació, educació, fabricació de productes in vitro i sistemes d’intercanvi de dades o fins i tot dins de la indústria farmacèutica.

Si Europa està a l’avantguarda de desenvolupar noves i millors maneres de mantenir sans els ciutadans, inevitablement atraurà inversions de fora de la UE. Tothom que treballa en l’àmbit de la salut és conscient que s’ha avançat científicament en els darrers anys, amb avenços en, per exemple, el diagnòstic i el tractament de malalties rares, com la infinitat de càncers que afecten els nostres conciutadans. Les noves tecnologies es desenvolupen ràpidament i apareixen cada cop més a la llum, mentre que el Big Data i el núvol no són només paraules clau, sinó que ja tenen un impacte massiu en la disponibilitat i el flux d’informació. Però hi ha problemes relacionats amb els intents d’utilitzar aquests mètodes moderns. És clar que cal, per exemple, una estructura d’incentius i recompenses actualitzada per impulsar la investigació i Europa requereix una millor educació per als clínics respecte d’aquests nous mètodes. Les tecnologies de connexió comporten, en alguns casos, problemes d’interoperabilitat i, en el cas del Big Data, hi ha complicacions en la recollida i l’ús compartit, així com qüestions importants i fonamentals sobre ètica i privadesa.

anunci

Altres qüestions inclouen el fet que, de moment, hi ha diferents estàndards d’assistència sanitària en diferents estats membres, estructures de preus inconsistents entre diferents economies de la UE i problemes d’abordabilitat a l’hora d’accedir transfronterer als pacients que intenten obtenir el tractament adequat al moment adequat. Mentrestant, a causa de la manca de col·laboració i comunicació, veiem moltes duplicacions en la investigació.

Hi ha una manca d’infraestructura per compartir dades, la necessitat d’estàndards de qualitat acordats en tot, des de dades fins a mostres de biobancs i, fonamentalment, un sistema de reemborsament obsolet que no tingui en compte adequadament l’economia del desenvolupament de nous medicaments. A més, el temps necessari per obtenir un medicament recentment desenvolupat del banc al llit és, en molts casos, massa llarg. Totes aquestes són barreres d’accés molt reals per als pacients que necessiten una avaluació i un tractament ràpids i eficaços. Tots sabem que els temps han estat difícils. I les mesures d’austeritat, com és habitual, han tingut un gran impacte en l’atenció sanitària, que sempre és l’objectiu principal dels governs que estalvien diners davant de dificultats fiscals. Però escatimar la salut és una falsa economia, tal com es va esmentar anteriorment. Tot i això, l’efectiu és innegablement ajustat. Llavors, com podem garantir una Europa més sana quan la quantitat de diners de l'economia no és un pou sense fons?

No hi ha dubte que, pel que fa a la salut, la UE en el seu conjunt ha d'abordar els "grans problemes". Ha de fer-ho junts, ja que els problemes que ens enfrontem no poden, en general, ser superats si els estats membres actuen sols. Després de 20 anys enfocant-nos a la salut, hem d’avançar ràpidament. Segons l’Aliança, la medicina personalitzada és una de les maneres clau per aconseguir aquest moviment cap endavant. És un mètode innovador i de ràpid creixement per tractar els pacients que utilitza tanta investigació, dades i nova tecnologia com sigui possible per proporcionar millors diagnòstics i seguiment als ciutadans que un model únic per a tots. En poques paraules, la medicina personalitzada utilitza informació genètica per discernir si un determinat fàrmac o règim funcionarà per a una persona en particular i ajuda un clínic a decidir ràpidament quin tractament serà el més eficaç.

Permetrà un enfocament més preventiu perquè la tecnologia gènica marqui la probabilitat que un individu concret desenvolupi una malaltia en particular i proporcioni una bona idea de com es desenvoluparà, fomentant així la intervenció primerenca. És evident que no hi ha res a guanyar ni molt a perdre donant, per exemple, una quimioteràpia a un pacient oncològic si hi ha moltes possibilitats que no funcioni per a ell o ella. Això perd el temps, malgasta diners i, el que és més important, pot perdre una vida valuosa. Hi ha molt més valor, en tots els aspectes, en saber per endavant quin serà el millor tractament per a un pacient individual.

Una de les coses més importants que ha de fer la Comissió Europea, juntament amb el Parlament, per millorar la salut a Europa, és crear un entorn regulador que permeti l’accés precoç dels pacients a medicaments i tractaments nous. Ja no podem confiar en un model únic en una Europa de 500 milions, ja que evidentment no funciona. Per descomptat, els nous fàrmacs i tractaments específics requereixen una investigació i un desenvolupament costosos, però el sistema actual d’incentius i reemborsaments necessita una renovació. La UE ja està aconseguint molt a través d’associacions publicoprivades, com ara l’IMI i l’IMI 2, però, com s’ha dit, cal fer més. La següent fase de la tasca de crear una Europa més sana i rica comença ara, i un enfocament en l’accés als medicaments és un ús excel·lent del temps parlamentari.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències