Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Nivellar el terreny de joc per als pacients europeus

COMPARTIR:

publicat

on

Salut-Antibiòtics

Per l'Aliança Europea per a la medicina personalitzada (EAPM) Director Executiu Denis Horgan

Les desigualtats en l’accés dels pacients a la millor assistència sanitària disponible a Europa és un gran problema, i mai més que en estats membres més petits o menys rics. Els desafiaments inclouen, però no són exclusius, la manca d’interès per part de la indústria per col·locar productes mèdics en mercats tan petits a causa dels costos unitaris de producció elevats o ineficients i la manca de competència entre proveïdors.

Això condueix a preus elevats de medicaments i subministraments mèdics a causa dels volums de consum relativament petits. Mentrestant, la càrrega administrativa de la regulació ajuda poc a l’accés dels pacients i a la reducció dels preus en aquests països. A part d’això, les desigualtats en salut entre els grups socioeconòmics són de gran preocupació en tots els països, petits o grans, ja que l’educació i els ingressos –a més, com veurem, la immigració– tenen un efecte substancial sobre la salut de les persones.

A més, la realitat que la UE té una població envellida per atendre és una càrrega més. Respecte a la immigració específicament, s’ha demostrat moltes vegades que hi ha diferències significatives en el nivell de salut i ús de l’atenció mèdica entre les poblacions indígenes i estrangeres de molts estats membres. Per descomptat, la Unió Europea lluita intensament per reduir aquestes desigualtats a través de la Comissió Europea, el Parlament i el procés semestral relativament nou.

En aquest darrer cas, té recomanacions específiques sobre, per exemple, Bulgària i Romania, on s’ha posat de relleu la necessitat d’assegurar l’accés efectiu a la salut i el preu dels serveis sanitaris, així com la necessitat de prosseguir reformes del sector sanitari per augmentar eficiència, qualitat i accessibilitat, en particular per a persones desfavorides i comunitats remotes i aïllades. En general, els pacients europeus es beneficiarien d’un enfortiment dels sistemes de salut, la capacitat de salut pública, la preparació per a emergències, la vigilància i la resposta. Mentrestant, crear comunitats resistents i entorns de suport és un requisit previ per millorar la salut.

Alguns suggeriments emergents per superar les desigualtats inclouen un valor afegit mitjançant aliances entre governs, sectors i institucions amb el suport del fons estructural de la UE. Però, tal com està, hi ha un desenvolupament desigual d’estratègies de qualitat a tota la UE i una manca d’informació clara i transparent sobre la qualitat de l’assistència sanitària. Això es deu, en gran mesura, al fet que hi ha diferents sistemes sanitaris a tots els estats membres, cosa que fa que la visió general sigui difícil de compartir i les millors pràctiques siguin problemàtiques. Com s'ha esmentat anteriorment, abordar les desigualtats en salut ha estat una part important del treball de la UE en els darrers anys. I fa cinc anys, la Unió es va comprometre a treure 20 milions de persones de la pobresa el 2020 mitjançant el Plataforma europea contra la pobresa i l’exclusió social.

anunci

Aquest procés hauria d’incidir positivament en les desigualtats en salut entre i dins dels estats membres. Però, a part d’això i com a bon començament, la política sanitària europea ha d’adaptar-se millor als reptes específics que s’enfronten els sistemes de salut, especialment els dels estats i regions més petits. Convé que aquest any la presidència rotatòria de la Unió Europea vegi que dos dels estats més petits de la UE prenen el timó. Actualment Letònia ocupa la presidència i l'estat bàltic, que es va unir a la Unió fa poc més d'una dècada, rebrà el paper de Luxemburg, membre fundador, l'1 de juliol.

Des de l'ampliació de la UE de 1995 i 2004, ara hi ha set estats membres amb una població d'entre sis i deu milions i vuit països amb 10 milions o menys (i alguns molt menys). Abans del "big bang" del 5, quan deu nous estats es van adherir a la UE, els països més petits tenien poca opció que acceptar un Acquis comunitari que sovint no tenia en compte els seus aspectes i característiques individuals. No obstant això, es va assolir un punt d'inflexió significatiu durant les negociacions d'adhesió anteriors al 2004, quan una part de la formulació del paquet farmacèutic incloïa una disposició per al registre abreujat: l'article 2004a, també conegut com la "clàusula de Xipre".

Després d’aquest esdeveniment emblemàtic, els estats més petits han estat actius en l’elaboració de la política sanitària a nivell europeu i ara poden actuar com a empresaris de polítiques vitals que persegueixen agendes normatives de política. Això ho ha demostrat, per exemple, Eslovènia i el seu paper important en la promoció de la política de càncer a nivell de la UE. Mentrestant, és probable que la cooperació en àrees com les avaluacions de tecnologies sanitàries rebi més suport d’aquests països, que sovint depenen en gran mesura de la creació de xarxes i la creació de capacitats.

L’Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada (EAPM), amb seu a Brussel·les, creu que la perspectiva d’aquests països, així com de les regions dels estats més grans, és extremadament important a l’hora de determinar si existeix un cas per a una acció a nivell de salut a nivell de la UE. No obstant això, és innegable que cal una major col·laboració i, en els estats més petits, la posada en comú de recursos. I pot ser que la política sanitària europea estigui impulsada per les necessitats i aspiracions d’aquests estats membres petits i mitjans, així com de les regions dels països més grans. Aquest escenari sens dubte presentaria una oportunitat per desenvolupar una dimensió innovadora en la política sanitària a nivell europeu en què el valor afegit del treball conjunt es pogués assolir mitjançant beneficis visibles aconseguits per a les petites administracions. Per descomptat, la percepció del que constitueix un valor afegit difereix entre els estats membres i, per tant, hi ha un argument que suggereix que els estats més petits es convertiran en defensors actius de la futura europeïtzació de la política sanitària.

De fet, des del 2004 s’ha fet evident que la política sanitària ja ha iniciat un procés d’europeïtzació. EAPM creu que els temes que s’han d’abordar amb urgència són el desenvolupament d’un nou paradigma socioeconòmic, la manera de provocar una reducció de les càrregues administratives i la minimització i simplificació de les obligacions d’informació d’acord amb l’agenda de millor regulació de la UE. No hi ha dubte sobre el valor i la perspectiva que els estats més petits poden aportar al debat sobre la salut a Europa i EAPM treballarà en concertació amb les presidències de Letònia i Luxemburg tant com sigui possible per tirar endavant l'agenda. En poques paraules, les polítiques sanitàries de la UE han de reconèixer i abordar les vulnerabilitats inherents al sistema de salut que afronten, específicament, els països més petits i les regions dels països més grans.

EAPM ha anomenat això un enfocament SMART: junts els estats membres més petits i les regions; i això es desenvoluparà a la tercera conferència anual de l'Aliança a Brussel·les els dies 2-3 de juny. El fòrum es titula "Estats membres més petits i regions juntes (SMART)": PAS EN LA DIRECCIÓ DIRECTA A UNA VALENT I NOVA EUROPA SANA "; i entre els ponents d'alt nivell hi haurà el comissari de salut, els ministres de salut de Letònia, Luxemburg i Malta, així com diversos eurodiputats.

Troba més informació aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències