Connecteu-vos amb nosaltres

EU

La compartició de dades ha d'incloure també pacient

COMPARTIR:

publicat

on

shutterstock_131496734A càrrec del director executiu de l'Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada (EAPM), Denis Horgan

La investigació genètica ha anat a passos de gegant durant els darrers anys i ha portat amb ella el potencial de canviar la manera com es distribueixen els tractaments, els medicaments i fins i tot la informació als pacients. 

Al cor de la medicina personalitzada basada en la genètica, dirigida a donar el tractament adequat al pacient adequat en el moment adequat, hi ha la recollida, l'emmagatzematge, l'ús i l'intercanvi de dades. Ara n'hi ha tant que s'anomena "Big Data" i, tot i que és vital per tirar enrere els límits de la investigació mèdica, hi ha moltes barreres per al seu ús òptim i, de fet, ètic. La infraestructura de recerca actual, tant a Europa com als EUA, està massa compartimentada, cosa que afegeix costos i alenteix la velocitat dels nous descobriments.

Això es pot atribuir en part, però no totalment, a la tecnologia patentada, però també hi ha una clara necessitat d'una major interoperabilitat, dins i entre els estats membres. Per aprofitar al màxim tota aquesta quantitat massiva d'informació valuosa que flueix als súper ordinadors i als biobancs, cal que hi hagi un vocabulari compartit i estàndards de conjunt de dades, amb protocols universals acordats per enviar, rebre i consultar la informació.

Mentrestant, els formats d'emmagatzematge de dades han de ser interoperables, tot i que, per descomptat, això pot resultar difícil en un entorn competitiu com la investigació farmacèutica de base comercial. Tota aquesta informació també ha de ser interpretada correctament, sobretot pels metges que treballen en primera línia. Un article publicat recentment a través de l'Atlàntic va afirmar que: "Els metges ja no són els experts que eren abans" i va afegir que s'ha calculat que els metges haurien de llegir durant 640 hores al mes per estar al dia amb tots els avenços de la medicina.

Aquesta situació només empitjorarà, gràcies en part a totes aquestes noves dades. El document afegeix que: "En el futur, és probable que l'assistència sanitària sigui de dues parts de dades, una part de metge". Això subratlla el fet que és vital que els metges siguin educats per entendre quins nous tractaments estan disponibles, quina direcció els haurien d'enviar les dades i, sobretot, comunicar-ho als pacients d'una manera clara i no paternalista per tal que aquests últims. són conscients de les seves opcions i poden implicar-se realment en el procés de presa de decisions pel que fa a la seva pròpia salut.

Les normes sòlides però realistes sobre la privadesa de les dades són crucials i actualment s'estan debatent ferotgement a la Unió Europea. L'Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada (EAPM), amb seu a Brussel·les, per exemple, està fermament convençuda que els pacients han de tenir control sobre les seves pròpies dades, se'ls ha de donar opcions sobre el seu ús i que les lleis necessàries que els protegeixen no van massa lluny el punt de posar un control estrany a la investigació que beneficiaria la salut de tots els 500 milions de pacients potencials de la UE. Per descomptat, no hi ha dubte que la privadesa de les dades és molt important.

anunci

A Amèrica, des del 2010, les companyies d'assegurances no poden canviar les tarifes dels seus plans de salut per tenir en compte les dades genòmiques. I, dos anys abans, al mateix país, als empresaris se'ls va prohibir eliminar els empleats potencials en funció de les seves dades de salut. Aquesta és una forma de protecció necessària. D'altra banda, vital, els pacients han de poder veure les seves pròpies dades personals, però en aquests moments no és així. Els donants de dades haurien de poder accedir a les dades en brut derivades directament de la seva mostra emmagatzemada, així com poder triar on i com s'utilitza. Hi ha raons ètiques clares per a això, però encara és un carrer de sentit únic.

Les cooperatives de dades poden donar la resposta i assolir l'objectiu de retornar les decisions al donant, mentre que qualsevol recompensa financera que flueixi a la cooperativa es pot utilitzar per avançar en la investigació de la manera que els donants triïn. Però actualment, un pacient que dona dades personals a un banc de dades o biorepositori poques vegades pot accedir als descriptors bàsics de la seva pròpia contribució: les dades en brut, directament de la mostra dipositada abans de l'anàlisi, normalment no estan disponibles. L'EAPM, amb una base de múltiples parts interessades que inclou molts grups de pacients, creu que aquest és un estat de coses inacceptable. Les dades sovint són compartides i utilitzades per un gran nombre d'investigadors, però els donants individuals tenen el menor accés a les dades que aporten, però hi ha disponibles eines d'Internet fàcils d'utilitzar i de baix cost per permetre-los aquest accés.

Aquests sistemes s'han d'incorporar a nous dipòsits el primer dia, o els costos augmentaran per la necessitat d'afegir-los més tard. En essència, la capacitat dels pacients per poder accedir a les seves pròpies dades en brut és un requisit bàsic per a una relació justa i recíproca i permet als donants de dades i/o pacients prendre les seves pròpies decisions considerades. Els apodera i els implica realment en la seva pròpia atenció sanitària, cosa que sens dubte haurien de ser. En definitiva, els pacients sovint estan millor informats sobre la seva pròpia condició que el metge en aquesta època moderna i aquest fet no es pot tractar a la lleugera. Tenir accés a les seves dades també donarà als pacients l'opció d'una anàlisi independent: la famosa "segona opinió". Al final, els pacients s'han de prendre seriosament com a socis en la investigació, així com en les consultes dels seus metges i les decisions que s'hi prenen.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències